Cos cu ViPere: Craterele din Sătmar vs. găurile din buget!

Publicat la data de15 aprilie 2018 » 323 Views» De- JurnalulSM » Cosul cu vipere

Este o vorbă din bătrâni care spune că „ești prost de dai în gropi”. La noi nu trebuie să fii neapărat prost să dai în gropi. Este suficient să ieși din casă și pe oriunde te-ai deplasa, trotuar sau stradă, dai în gropi. Deși ar părea că fraza de mai sus este un preambul la un pamflet, nu este așa.

Este o constatare amară la ceea ce se întâmplă la noi. La noi traducându-se „oriunde în jur”.

Este o glumă care spune cam așa: „În Canada se folosesc abțibilduri cu gropi pentru a reduce viteza mașinilor. În România se folosește varianta 3D”.

Chiar nu pot să înțeleg de ce nu se vrea a se face ceva în sensul astă. Al „stârpirii gropilor”. Al eradicării. Al dispariției. Sau o fi vorba de o conspirație la nivel național? În care actorii principali sunt administrațiile locale și județene, producătorii și importatorii de piese auto și service-urile auto? Mi-e greu să cred așa ceva.

Cred, mai degrabă, că este vorba despre o nepricepere totală în a astupa gropile. Nepricepere care pleacă de sus, de la cei care trebuie să dea ordinul până la „Dorel”, care muncește heirupist.

Din când în când, mai vezi câte-o trupă de asfaltatori, însoțiți mai nou de foștii gardieni publici, cu un comportament demn de „police” al străzilor, care, fie frig, ploaie se fac că „astupă” gropile din șosea.

Gropi care, sfidând logica și bunul simț, reapar ca ciupercile după ploaie imediat ce pleacă „asfaltatorii” din zonă.

De multe ori stai și te întrebi: dacă în zonele din lume unde sunt bombardamente, așa ceva nu ar fi de mirare, de ce la noi există? De ce nu se poate face ceva în sensul astă? Oare cei care ne conduc chiar nu au autoturisme? Nu le este milă de mașini? De nervii și banii alegătorilor? Ori umblă cu bițagla…

Probabil că nu! Atât timp cât nu se face și nu se vrea să se facă nimic. A da… de câteva zile au început decopertările… pentru o groapă de 30 cm… s-a decopertat 4 metri patrati… ex zona Spitalului Vechi… str… Sf cel Mare…

Cred că gropile din asfalt ar trebui să fie protejate prin lege. Sunt bunuri ce fac parte din patrimoniul național/local. Propun ca gropile din asfalt să fie înregistrate drept „mărci naționale”. Doamne ajută!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.