miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăCosul cu vipereTâmplarul din castel

Tâmplarul din castel

Agresiunea împotriva monumentelor istorice din județul nostru a atins deja cote aproape apocaliptice. După incendierea bisericii de lemn din Soconzel, după distugerea hotelului Dacia, era cât pe ce să rămânem și fără Castelul de la Medieș, și iată cum: în zona castelului exista un teren de vânzare pe care nu-l cumpăra nimeni deoarece se știa că se află în zona de protecție a monumentului, așa că, legal, nu se putea construi nimic

Totuși, s-a găsit un temerar care l-a achiziționat, intenționând să ridice acolo o tâmplărie, sau o făbricuță de mobilă.

În mod absolut straniu, a și primit aviz favorabil de la Direcția de Cultură, cu toate că legea spune că aceste construcții pot să se zidească la cel puțin 200 de metri de monument.

Este inutil să vă mai spunem că șanțul de apărare al cetății, parte integrantă a ansamblului monumental, se află o distanță de …2 (doi!) metri față de viitoarea construcție industrială.

Ei, dar ăsta e doar un mizilic, să obturezi un castel cu o tâmplărie care face gălăgie și împrăștie în aer rumegușul, în plin centrul Medieșului, este o chestie cât se poate de normală, nu-i așa?

Noroc de la Dumnezeu că vajnicul întreprinător avea nevoie și de un act privind descărcarea arheologică a terenului, însă Muzeul Județean Satu Mare a refuzat să-i elibereze acest document pentru că nu voia să pună în pericol castelul medieșan.

Numai trepidațiile făcute de utilajele viitoarei tâmplării ar fi putut duce în scurtă vreme la prăbușirea  zidurilor castelului, care și așa este foarte șubred.

Omul nu s-a lăsat, și pentru că în lege nu scrie cu ce muzeu să facă descărcarea arheologică, acesta a încercat să apeleze la alte muzeze din țară, ori chiar la firme private autorizate, dar nimeni nu-i nebun să comită o asemenea infamie.

Lucrurile s-au terminat ca în povești, cu un soi de happy end, în care Primăria Medieșu Aurit, direct interesată de problemă, i-a oferit la schimb tâmplarului, un alt teren iar castelul a reușit să fie ferit astfel, de o mare primejdie.

Totuși, rămâne întrebarea: cum de este posibil ca o astfel de monstruozitate să primească avizul de la Cultură, instituție care ar trebui să apere pe toate căile puținul nostru patrimoniu cultural și istoric. Întrebăm și noi, nu dăm cu parul!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente