marți, aprilie 23, 2024
AcasăEducatie&CulturaExpoziție despre noi, oamenii, și multiplele noastre stări interioare

Expoziție despre noi, oamenii, și multiplele noastre stări interioare

La Galeria de Arte plastice a Primăriei Satu Mare s-a deschis joi, 27 iunie, expoziția de arte plastice a Mihaelei Pastor și a Ștefaniei Adela Pop. O expoziție încântătoare, saturată de culoare, contrast, forță creatoare și emoții puternice. Expun până pe 18 iulie decoratoarea sătmăreană Mihaela Pastor și pictorița din Sighetu Marmației, Adela Ștefania Pop.

DSC_1326

Au participat și au vorbit despre operele expuse Felician Pop, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Gergely Csaba, președintele filialei Satu Mare a Asociației Artiștilor Plastici, Ion Bala, poet, Varga Maria, profesoară de pian la Școala de Arte Satu Mare, vicepreședinții Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Tillinger Șrefan și Keresztesi Monika, alături de familiile, prietenii și susținătorii celor două artiste.

Lui Felician Pop i-a revenit onoarea de a le prezenta pe cele două frumoase expozante. Începând cu Mihaela, a apreciat faptul că ea nu s-a rezumat la măști și a forțat limitele creației, în expoziția de față ea având pe lângă cele 30 de măști uimitoare cu care ne-a obișnuit, și patru tablouri din colecția denumită “Frânturi din infinit”. Membră din anul 2011 a AAPSM, Mihaela Pastor și-a început drumul în artă realizând măști venețiene simple și a trecut la realizarea lor prin tehnici tot mai complexe. A studiat design interior și artă decorativă. Lucrările ei de o frumusețe cu totul stranie se află și în colecții naționale și internaționale. Creația ei semnifică existența umană ascunsă în spatele unei măști. Acestea în trecut ascundeau identitatea purtătorului, dar și anulau diferențele dintre clasele sociale, la baluri. Mihaela folosește mult în creația ei contrastul dintre roșu și negru. A avut expoziții la Satu Mare, Sighetu Marmației, dar și în Ungaria.  “Cât de uman e chipul măștii, nu o poate spune decât cine o poartă. Subliminal, fiecare dintre noi are dorința de a evada. La Mihaela, apar elemente simbolistice foarte viguroase, transmise aproape cinematografic. Măștile ei sunt foarte expresive, colorate, fiecare ne dă câte o temă de meditație: noi, cei care avem o opinie și conștiință, suntem în pericol. Toți avem dorința de a pune o mască și de a fi altcineva”, a spus Felician Pop. Cele patru picturi ale Mihaelei, o noutate absolută, împrăștie culoarea din jurul măștilor pe care le încadrează, ca într-un carusel existențial.

DSC_1334

DSC_1292

DSC_1297

DSC_1313

DSC_1343

DSC_1345

DSC_1347

Despre creațiile realizate de Ștefania Adela Pop, 25 la număr, Felician Pop a spus că sunt tablouri la care nu te poți uita, acaparatoare și care dau senzația că îl vor „înghiți” pe privitor.  Le-a încadrat în postmodernism, însă cu intenția clară de a-l depăși. Adela contrazice postmodernismul și depășește limitele artei plastice, fiind mărturia unui talent viguros. Forța ei interioară intensă transpare în picturile ei, într-un mod intens, aproape psihedelic. Preferă culorile grave. Vedem în operele ei diferitele chipuri ale suferinței sufletului uman, contorsionate, chinuite de un „ceva”. Originară din Sighetu Marmației, Adela Ștefania a studiat sculptura, ulterior filozofia și psihologia. Membră a AAPSM din 2010, a abordat la început teme și motive etnografice, urmând să treacă la postmodernism.

DSC_1295

DSC_1298

DSC_1299

DSC_1307

DSC_1308

Gergely Csaba a subliniat că atât Mihaela, cât și Adela Ștefania reprezintă latura artei moderne în viața Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Viziunea sa unitară asupra expoziției a scos în evidență utilizarea culorilor tari dar nu țipătoare, și a contrastelor fine. Întreaga expoziție exprimă exact frumusețea și misterul sufletului feminin.  În încheierea manifestării, fără prea multe cuvinte, ambele expozante au adus tuturor mulțumiri din suflet pentru prezență și susținere. „Las tablourile mele să vorbească pentru voi. Ele sunt despre noi, oamenii”, a spus Adela Ștefania Pop, de asemenea mulțumind AAPSM pentru invitația de a expune la Satu Mare. Programul muzical al vernisajului a fost asigurat de cursanții Școlii de Arte Satu Mare, Tincuța Fernea, care a interpretat muzică ușoară, și Eli Pastor, fiul Mihaelei Pastor, care i-a încântat pe cei prezenți cu piese clasice interpretate la chitară.

DSC_1333

DSC_1338

DSC_1324

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente