miercuri, aprilie 17, 2024
Acasăinterviu JurnalCristina Dumitraș, predă istorie în limba română în regiunea Cernăuți din Ucraina:...

Cristina Dumitraș, predă istorie în limba română în regiunea Cernăuți din Ucraina: „Cred că un profesor ideal e cel care face lucrurile grele să pară pentru elevi mai ușoare”

Cristina Dumitraș este o tânără profesoară de istorie din regiunea Cenăuți din Ucraina. Ea predă istorie în limba maternă.

1.Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine.
Mă numesc Cristina Dumitraș. Sunt născută pe data de 25 octombrie 1991 în satul Buda Mică, raionul Herța, regiunea Cernăuți din Ucraina. Mi-am făcut studiile la universitatea națională Yuriy Fedkovych din orașul Cernăuți. De 3 ani, sunt profesoară la complexul instructiv-educadiv Buda Mare.

2.Ce anume te-a determinat să alegi meseria de profesor?
Dragostea pentru copii și dorința de a-i învăța pe alții ceea ce cunosc eu, a fost motivația alegerii acestei meserii. Nu pot să spun că a fi profesor este ușor, deoarece este o răspundere mare. Ajutându-i pe elevi influențez într-o măsură oarecare asupra vieții lor.

3.Cum arată profesorul ideal?
Cam e greu de răspuns la această întrebare. Cred că un profesor ideal e cel care face lucrurile grele să pară pentru elevi mai ușoare. Trebuie să îi convingă că sunt capabili, să îi încurajeze în ceea ce îi învață, să îi motiveze la însușirea materialului predat și să le fie un prieten bun. Sunt de părerea că fiecare profesor ar trebuie să cunoască caracterul fiecărui elev și să observe schimbarea elevului. În opinia mea, profesorul ideal trebuie sa fie un model și un exemplu demn de urmat de elvii săi.

4.Stim că locuiești dincolo de granița României, în regiunea Cernăuți din Ucrina, cum sunt oamenii acolo, se mai simte spiritul românesc?
Bineînțeles că se simte spiritul românesc, deoarece la școală învățăm în limba română, în familie vorbim tot în limba maternă. Păstrăm și promovăm tradițiile lăsate de strămoși.

5.Cum este păstrată tradiția românească în zonă?
Bucovina este un spațiu în care tradițiile populare românești și-au păstrat puritatea. Sărbătorirea Sfintelor Paști este prilej de mare bucurie pentru bucovineni și începe cu mult înainte, o dată cu Duminica Floriilor. În Duminica Floriilor se sfințesc la Biserică ramurile de sălcii, ”mâțâșorii”, care încep a înmuguri. Această ramură este dusă acasă și așezată la icoane pentru spor în gospodărie, dar și pentru fete pentru spor în dragoste.
Ultima lună a anului, este de asemenea plină de evenimente religioase, de datini și obiceiuri de iarnă din vechime, care au rezistat scurgerii timpului, fiind preluate ca atare sau adaptate vremurilor moderne.

De Crăciun și Anul Nou parcurgem un întreg ritual de asemenea tradiții, între care se detașează colindele, cântecele de stea, diversele urături și strigături de Plugușor. Din ansamblul manifestărilor tradiționale de iarnă nu lipsesc jocurile de măști, cu personaje animaliere sau umane: capra, ursul, calul, moșii, babele, soldații, țiganii, etc. După Anul Nou, cele mai practicate obiceiuri de iarnă sunt Sorcova, Chiraleisa și Lăsarea crucii la apă de Bobotează.

6.Sunt tinerii atrași de limba română, mai vor să învețe?
Da, sigur că sunt atrași de limba română, care le este limba maternă. În fiecare an o parte din elevi își continuă studiile la facultatea de filologie a universității naționale Yuriy Fedkovych, studiind limba și literatura română. Un număr mic dintre elevi își continuă studiile în România.

7.Care este cea mai mare problemă cu care se confruntă românii din Ucrina?
Ca român mă doare cel mai tare lipsa manualelor școlare în limba maternă, iar cele care există nu satisfac pe deplin nevoile elevilor de a-și însuși materia predată. Aceste manuale ar trebui editate în România sau de către specialiști din țară, cu recomandări din partea experților din Ucraina

8.Cum trăiesc românii și ucrainenii împreună în acea zona?
Bine. Cred că relațiile dintre români și ucraineni nu depind de naționalitate, doar de carcterul fiecărui om în parte.

9.Ce înseamnă România pentru tine?
Nu știu dacă s-ar putea așa zice… Dar pentru mine România este a doua patrie. Mereu m-am mandrit că sunt de naționalitate română, dar am cetățănie ucraineană. Pentru mine și familia mea românii sunt frații noștri. În familia mea se păstrează tradițiile românești, chiar și sărbătorile le sărbătorim pe stil nou, așa ca în România.

10. Mulțumesc pentru timpul acordat. Transmite un mesaj cititorilor.
Cu mare placere, George. Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să fac cunoștință cu tine. Iar cititorilor le doresc sănătate, că-i mai scumpă decât toate, un cer senin de-asupra capului, liniște sufletească și doar gânduri bune.

A consemnat,

George NEGREA

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente