vineri, aprilie 19, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Adela Lazăr: ''Dumnezeu mi-a dat un ”talant” în înclinația spre...

Interviu cu Adela Lazăr: ”Dumnezeu mi-a dat un ”talant” în înclinația spre artistic, spre frumos!”

page

  1. Pentru început poți să-mi spui câteva lucruri despre tine?adela-lazar-4

În primul rând mă numesc Adela – Răzvana și cu mare drag pot să spun că m-am născut într-o familie de oameni deosebiți (cea mai frumoasă familie pe care aș fi putut să o primesc) undeva lângă orașul Tășnad, pe la începutul primăverii anului 1988.

Am urmat școala până în clasa a XII-a în orașul natal, apoi mi-am îndreptat pașii spre Oradea, oraș unde aveam să-mi împlinesc visul de a studia și a afla cât mai multe despre oameni, comportamente, emoții, viața, societatea… Astfel am absolvit aici facultatea și master în domeniul psihologiei, iar în prezent urmez studiile doctorale în domeniul Sociologia Educației.

Copiii au fost din totdeauna marea mea dragoste, așa că în prezent activitatea de bază mi-o desfășor la o grădiniță particulară din Oradea. Spun ocupația de bază, pentru că pe lângă grădiniță, doctorat, am o pasiune mai puțin întâlnită la noi, sculptura în fructe și legume, pasiune despre care am să vă povestesc puțin mai încolo.

  1. Cum trebuie să arate pentru tine bărbatul ideal?

Hmm… bărbatul ideal din punctul meu de vedere nu există . Însă, dacă ar fi să mă gândesc așa la niște trăsături importante pe care ar trebui să le aibă un bărbat, în primul rând ar trebui să fie BĂRBAT … și aici mă refer la avea acele trăsături masculine, care din păcate sunt tot mai greu de întâlnit. Un bărbat, din punctul meu de vedere, trebuie să de-a dovadă de fermitate, hotărâre, verticalitate, să fie acel caracter puternic, înțelept pe care să te poți baza, caracter care cu siguranță nu încape în hainele mulate, colorate mai ceva ca la noi fetele. Și evident nu poți să-l citești nici în acele chipuri efeminate, pensate sau ”cremate” mai ceva ca un bebeluș. Sub nicio formă nu mă gândesc că bărbații nu trebuie să se îngrijească, sau să nu fie în trend, nu, din contră, dar să se limiteze la sfera masculină.  În ceea ce mă privește, tot ca un ”must have” sunt și cei șapte ani de acasă, precum și niște principii de viață sănătoase. La toate acestea dacă se adaugă și puțin șarm și inteligență emoțională cu siguranță se apropie foarte mult de așa-zisul bărbat ideal, cel puțin pentru mine.

  1. Cum comentezi expresia ,,a fi om e lucru mare, să fii domn e o întâmplare”

 Dacă ne raportăm la societatea din zilele noastre, cu siguranță a fi OM e lucru mare. Firescul omului îl găsim tot mai greu, foarte mulți râvnesc sus, țintesc spre ”trofee” pe diverse paliere și orbiți de visul lor, uită ce înseamnă bunătatea, generozitatea, respectul, dragostea de semeni, dragostea de viață, uită să fie înainte de toate oameni.

În ceea ce privește cea de-a doua parte a expresiei, cred că se referă mai mult la acea perioadă din trecut când  erau considerați domni acei oameni care s-au născut într-o familie de nobili, de burghezi, statut obținut printr-o șansă, printr-o întâmplare practic. Dacă e să facem un ”update” la zilele noastre cred că cel mai mare lucru e să ajungi să fii domn, fără să uiți înainte de toate să fii om.

  1. De ce crezi că tot mai mulți tineri cad în patima drogurilor?adela-lazar-1

E un subiect foarte amplu, am putea discuta ore în șir pe acest subiect și cu siguranță că vorbim de existența mai multor factori cauzali. Din punctul meu de vedere, un factor foarte important e familia și mediul în care crește și dezvoltă copilul. 

Din păcate părinții sunt tot mai ancorați în muncă, se străduiesc să ofere copiilor o situație financiară cât mai bună, dar sacrificând mult timp, timp care ar trebui să fie dedicat dragostei părintești, formării unui atașament securizant, formării unor principii, dedicat practic copilului și implicit dezvoltării lui armonioase. Un alt factor foarte important e evident și societatea în care trăim, cu toate influențele ei, precum și mass-media și influența ei manipulativă.

Nu în ultimul rând un factor esențial e și mediul educativ, școala românească se știe că are multe ”bube” și cu siguranță nu este adaptată nevoilor tinerilor, ei ajungând să caute sensul vieții într-o zonă atât de sumbră, de periculoasă.     

  1. Crezi în dragoste la prima vedere? De ce?

Când aud întrebarea aceasta îmi vine întotdeauna în minte acea frază comică: ”Crezi în dragoste la prima vedere, sau trebuie să mai trec încă o dată prin fața ta?”. Nu cred în dragoste la prima vedere, dragostea e ceva mult prea profund ca să apară așa ușor, ea se clădește în timp. Însă, cu siguranță cred într-o chimie, într-o atracție la prima vedere, aparent inexplicabilă… am trăit-o și eu pe propria piele de câteva ori.

  1. Ce hobby-uri ai?adela-lazar-2

După cum am spus la începutul acestui interviu, am o pasiune mai aparte: sculptura în fructe și legume. Oamenii din jurul meu nu o numesc pasiune, îl numesc talent, nu știu dacă sunt eu prea modestă sau nu, dar părerea mea e că totuși talentul înseamnă mult mai mult, însă cu siguranță cred că Dumnezeu mi-a dat un ”talant” în înclinația spre frumos, în acel simț al esteticului și în plăcerea de a face activități meticuloase.

Dincolo de toate pentru mine e o activitate care mă relaxează, o activitate care îmi place enorm și care îmi stimulează mereu creativitatea. În plus e o pasiune care mi-am crescut-o singură, tot ce am învățat, am învățat singură doar urmărind cu mare interes filmulețe de pe internet și exersând (asta nu înseamnă că nu visez la niște cursuri live cu mari artiști ai acestui domeniu, la noi în țară mai greu).

E o satisfacție de nedescris atunci când dintr-un fruct, care de obicei atrage mai mult papilele gustative să reușești să obții ceva care fură privirile, o ”mini operă de artă”, acel efect ”wow” cum le spun eu viitorilor miri atunci când vorbim despre bufetul de fructe pentru nunta lor. Pornind de la această pasiune a mea, încurajată mult de familie și prieteni, dar și de la manageri de restaurant (mulțumesc în special domnului Butcovan din Tășnad) am început să fac bufete de fructe pentru diverse evenimente: pentru nunți, dar și pentru botez, majorat sau alte petreceri. Cu această ocazie, vă invit să vizualiazați pagina mea de facebook (LadyBug FructoArt) unde puteți să vedeți poze de la diverse evenimente, precum și datele mele de contact. Vă avertizez însă de la început că acest ”microb” se ia foarte ușor, de la o simplă poză a pornit și tot intereseul meu în a învăța arta sculpturii în fructe și legume.

  1. Ce apreciezi cel mai mult la un om?

Principiile de viață pe care le are…un om cu principii încă de mic a fost învățat să facă distincția între bine și rău, și-a format trăsături de caracter cum ar fi: bunătate, sinceritate, respect, altruism, empatie și nu în ultimul rând modestie.

  1. Ce înseamnă Satu Mare pentru tine?adela-lazar-8

Satu Mare înseamnă ACASA… acel județ, acea părtică din România unde m-am născut și am petrecut cele mai frumoase momente din copilăria mea. Acel nume care încă și azi printre bihoreni sau oriunde m-aș afla, mă face să tresar de bucurie când îl aud rostindu-se sau când pur și simplu îl văd la numerele mașinilor. Încă mai am acele momente când sunt în alt județ, sau în altă țară, și se întâmplă să văd o mașină ”de acasă”  exclam Yee!!! Satu Mare!!! e de-al meu.

  1. Cât crezi că pot conta banii în ziua de azi?

Banii contează, ca și orice de altfel, doar în măsura în care noi oamenii îi facem să conteze, noi le dăm puterea, ei în fapt sunt doar niște obiecte. Având în vedere zilele în care trăim, sunt o necesitate într-adevăr, dar cred că e bine să fim mereu conștienți cine dă valoare cui.

  1. Crezi că o lume condusă de femei ar fi mai bună?

Nu cred asta sub nicio formă, abilitățile de lider sunt specifice bărbatului, dar adevăratului bărbat. Cu siguranță sunt și excepții, dar care nu fac decât să întărească această regulă, părerea mea. Femeile în schimb prin abilitățile lor pot fi cu siguranță de mare ajutor, nu degeaba se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic cu siguranță a existat o femeie inteligentă. Avem noi acel simț al observației, acel ochi de soacră  ce este extrem de util, dar latura emoțională, afectivă ne face să fim mai puțin echilibrate, iar partea cu conducerea dacă o facem cu siguranță o facem cu un mai mare consum, comparativ cu bărbații.

  1. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, în final vrei să le transmiți un mesaj cititorilor noștri?

Vă mulțumesc și eu pentru interesul și atenția dumneavostră, iar având în vedere că am intrat deja în postul Crăciunului doresc să vă urez din suflet Sărbători de iarnă pline de bucurii, căldură, bunătate, credință și iubire!

A consemnat  Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente