vineri, martie 29, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Alexandra Laura Lipovan: ''Ca să schimbi ceva pentru comunitatea în...

Interviu cu Alexandra Laura Lipovan: ”Ca să schimbi ceva pentru comunitatea în care trăiesti, e nevoie de idei și proiecte puse în practică, nu neaparat de a deține o funcție de conducere”

  1. Pentru început poți să-mi spui câteva lucruri despre tine?

Sunt o persoana deschisa, cu un temperament revolutionar dar tot timpul autentica. Spontana si naturala, sunt ceea ce gandesc, deoarece consider ca asta inseamna frumusetea si fericirea, sa exprimi ceea ce esti. Sunt o femeie care iubeste, zambeste, plange, iarta, uita, critica, greseste, invata si lupta; o femeie cu impliniri, vise si deceptii.

Am absolvit Colegiul National Mihai Eminescu, am urmat cursurile Facultatii de Stiinte Politice in cadrul Universitatii Babes Bolyai si apoi cele de masterat avand specializarea in Management Performat – limba italiana.

Sunt pasionata de management, antreprenoriat si dezvoltare personala! Absolventa a Scolii Nationale a Femeilor Manager si membru/participant al Proiectului MdA – Mediul de Afaceri – Tineri Antreprenori, Cluj Napoca. In cadrul programului Entrepreneur Of The Month, initiat de Ambasada SUA la Bucuresti, am avut onoarea de a primi distinctia “Antreprenorul lunii” datorita activitatii pe care o desfasor. Munca de voluntariat ma defineste. Sunt o fire altruista. Sa dedic timp voluntariatului, inseamna sa dedic timp dezvoltarii mele personale, dar si sa ofer timp, resurse, energie acolo unde este nevoie.

  1. Cum arată în viziunea ta bărbatul ideal?

As avea un raspuns foarte complex aici insa am sa-l rezum la cateva aspecte doar. Idealul acesta il percep intr-un anume fel prin: verticalitate, vigilenta, putere, intelect, echilibru, carisma, consecventa si prin aspiratia sa de a atinge un ideal nobil. Am citit undeva ca “Bărbăția adevărată se vede în calitatea idealului care te animă și în puterea de a trezi în ceilalți idealuri nobile.”

  1. Dacă ai fi pentru o zi primar, ce ai schimba în Satu Mare?

Ca sa schimbi ceva pentru comunitatea in care traiesti, e nevoie de idei si proiecte puse in practica, nu neaparat de a detine o functie de conducere. Nevoile sunt de ordin material, logistic, estetic si ecologic. Voi enumera cateva doar, nevoile sunt multiple:

-amenajarea spatiului verde de pe malul Somesului,

-reamenajarea parcurilor si gradinilor publice (inlocuirea bancutelor vechi cu altele noi, schimbarea cosurilor de gunoi si amplasarea unora in forme animate pentru a stimula si a trezi cultura civica si simtul raspunderii si al igienei in randul celor mici deoarece ei sunt viitorul de maine. Pe scurt as propune o reorganizare a mobilierului urban chiar si cu locuri special amenajate pentru fumatori.

-un alt aspect important este estetica cladirilor istorice din centrul vechi. O problema alarmanta care tanjeste dupa o solutionare urgenta.

-construirea unuei parcari supraterane (spre exemplu, zona de vis-à-vis de Politie), ma gandesc aici la mici structuri de doua/trei nivele care seamana putin cu casele „la rosu”, adica doar stalpi, acoperis si gata parcarea. Ar elibera putin orasul ..

-din punct de vedere cultural, orasul are nevoie de o stimulare. Activitati culturale in aer liber in functie de sezon (teatru de papusi, teatru in aer liber, seri de jazz, seri de cinema in aer liber, concerte prin care se promoveaza valorile locale, competitii sportive organizate cu diferite ocazii, s.a.m.d)

Si nu in ultimul rand consider ca un oras INTERACTIV este un oras castigat. Un bun edil ar trebui sa ceara parerea oamenilor despre ce vrea sa faca (planuri, intentii, proiecte) sa vina in intampinarea dorintelor lor, sa stabileasca intalniri cu cetatenii ca sa le afle problemele sau macar sa citeasca aceste randuri ..

  1. De ce crezi că tot mai mulți tineri cad în patima drogurilor?

Cred ca multe lucruri incep inca din cpilarie apoi ajunsi la adolescenta nu au suficienta maturitate sau tarie de caracter ca sa gestioneze carentele si lipsurile si cad in diferite patimi iar aceste dependente nu fac insa rabat de la regula. Ca sa nu intru in alte teorii psihologice ma rezum simplu la iubire …. si cred ca viciile sunt apropierea de “ceva” (un refugiu) atunci cand esti lipsit de iubire.

  1. Ce hobby-uri ai?

Echitatia, pictura, jazz-ul, lectura, s.a.

  1. Cum comentezi expresia ,,a fi om e lucru mare, să fii domn e o întâmplare”!?

As vrea sa raspund cu o alta expresie la aceasta: “nu orice om cu bani este si bogat”

  1. Ce apreciezi cel mai mult la un om?
  • ASUMAREA. Apoi curajul pe care l-as imparti in doua:
  1. puterea de a te rupe atunci cand nu esti pe drumul cel bun si de a fi tu insuti in diversele situatii dificile si critice in care te duce viata;
  2. aventura si lupta pentru un tel adevarat in viata;

– relaxarea si eleganta fizica si psihica

-siguranta si detasarea

-sa nu uit si de …prietenie

– si nu in ultimul rand bunul simt si manierele.

  1. Ce înseamnă Satu Mare pentru tine?

Inseamna “acasa”.

  1. Cât crezi că pot conta banii în ziua de azi?

Cred ca sunt “centrul universului nostru contemporan” dupa cum spune si Guran. Mi-a placut mult acest articol … Categoric sunt importanti si datorita acestei importante se trag si multe din imperfectiunile acestei lumi.

Cea ce ii face problematici este ca in societatea noastra capitalista, banii au devenit atat de importanti incat “obsedeaza minti, schimba destine, distrug pasiuni sau creeaza valori false. Banul nu poate deveni un scop în sine și cine crede că afacerile au drept scop profitul suferă de o inversare periculoasă a valorilor.

Afacerile sunt cele care organizează munca, cele care asigură o activitate sau creează produse, iar capitalismul trebuie privit, zic eu, nu ca pe o creație a dumnezeului ban, ci doar ca un model de organizare socială în care activitatea creativă omului a atins cea mai mare eficiență.”

Atata timp cat ii privim ca pe o moneda de schimb si NU ca pe un scop, consider ca suntem pe drumul cel bun.

  1. Crezi că o lume condusă de femei ar fi mai bună?

Lumea este deja condusa de femei. Si unele o fac chiar foarte bine. Exista cateva exemple notabile, atestate istoric. “Eu nu fac parte din cercul select al celor care cred că femeia trebuie să rămână acasă și doar să gătească vânatul adus de bărbat.” Eu cred in egalitatea dintre sexe si in puterea femeii de a conduce. Recomand Suffregette, o drama impresionanata care prezinta lupta femeilor pentru a obtine drepturi la vot.

I’m a Feminist, now what?

  1. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, în final vrei să le transmiți un mesaj cititorilor noștri?

Multumesc si eu pentru abordare! Da, sa ramana fideli

A consemnat Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente