Interviu cu artista de muzică populară Vlăduța Lupău: ”Costumul popular, este haina cea mai de preț a românilor!”

Publicat la data de26 ianuarie 2020 » 27537 Views» De: JSM - redactia » interviu Jurnal, Interviuri, Locale sm, Vladuta Lupau

vladuta-lupau-interviu-adrian-bilanici-27Pentru început descriete în câteva cuvinte cititorilor noștri:

Pentru început vreau să îi salut cu mult drag pe toți cititorii acestor rânduri, salut cu drag toți sătmărenii!

Ca o descriere?! Sunt o fată cu codițe, cu zâmbetul pe buze, cu o coroniță pe cap, opinci în picioare și… și care cântă despre un bade dus cătană, despre numele Mărie… Sper că măcar câțiva din cititori, să își dea seama cine sunt, doar din această descriere.

De la cine ai moștenit vocea asta atât de frumoasă?

Întrebarea asta o aud destul de des. Ce să vă spun, vocea nu cred că am moștenit-o, ci mi-a dăruit-o Dumnezeu. Fain dar mi-o putut da! Nu știu eu dacă știu să îi mulțumesc… Totuși, străbunica mea din Maramureș , îmi zice lumea acum, când mai merg prin sat pe acolo, că tare îi mai plăcea să cânte, și că nu oricum, ci toată lumea o asculta cu drag… Înseamnă ca de la ea.

 Ce înseamnă pentru tine muzica populară?

Muzica în general mie mi se pare cel mai frumos lucru care îl poate avea lumea asta. De ce ?! Pentru că nu este om pe pământ care să nu asculte muzică. Dăcă e singur, dacă e la vreun eveniment, dacă vrea să își aducă aminte , sau dacă vrea să uite… mereu muzica este de față. Așadar muzica înseamnă viață. Iar muzica populară pentru mine este viața mea. Nu cred că m-aș putea vedea fără ca să o cânt !

Când și în ce împrejurări ai început să cânți?

Am început să cânt de la vâsta de 4 ani. Iar împrejurările care au făcut acest lucru , au fost că părinții mei lucrau de dimineața până seara târziu, și au decis ca după programul de la grădiniță , să merg și la Clubul Copiilor la cercurile pentru copii. Am avut norocul de a merge la cercul de folclor, unde am întâlnit omul minune al carierei mele. Este vorba despre doamna profesor Cornelia Neaga, cea care a muncit de la acea vârstă cu mine, cea care m-a scos în lume . Vă mulțumesc doamnă !

vladuta-lupau-interviu-adrian-bilanici-26

 Ai încercat să cânți și alte genuri de muzică în afară de cea populară?

Mai cânt în baie tot felul de genuri. Ca toată lumea! Public, am mai cântat muzică ușoară la o colaborare cu Televiziunea Română și cam atât.

Iubesc prea mult muzica populară și publicul , pentru a face alt gen de muzică.

Ce alte preocupări ai, în afara muzicii?

Vreți să râdeți ? Sunt șofer pe lângă muzică !  Adică propriul meu șofer ! Glumesc!

Făceam haz de faptul că umblu foarte mult, iar tata îmi spune că mă pot angaja de șofer. Lăsând gluma, sunt Medic Veterinar , am absolvit facultatea in 2015. 

vladuta-lupau-8Duce România lipsă de interpreți de muzică populară?

Nici vorbă ! Și nu cred că va duce vreodată lipsă ! Sunt foarte mulți tineri care iubesc folclorul , și foarte mulți care se implică în al duce mai departe cu multă pasine. În toate zonele țării !

Ai făcut vreun compromis pentru a ajunge ceea ce ești acum?

Nu am făcut nici un compromis. Am muncit mult, și am avut mereu încredere în ceea ce pot să fac și să obțin pe propriile mele puteri. Cred că am o stea în frunte , sau cineva de Sus mă iubește tare, deoarece mereu am reușit în tot ceea ce mi-am propus.

Care este cîntecul care te-a consacrat?

Hm, nici nu știu ! Cred că “Am un bade-i dus cătană”

De cîți ani “slujești” cîntecul popular?

De vreo 24 … Dacă am început să cânt la 4 ani ! Și acuma dacă stă lumea bine cu matematica , află exact și câți ani am!

Ce reprezintă pentru tine un costum popular?

Costumul popular , este haina cea mai de preț a românilor. Câtă artă are un costum , și câtă poveste cuprinde , este ceva fantastic.

Aici vorbesc de costumele vechi… eu cu ele mă mândresc ! Mai ales că le am o parte de la bunica mea. Când le îmbrac , uneori stau și mă gândesc “Oare bunica unde o fi mers cu ele ? Cred că era cea mai frumoasă” …

Dorești să transmiți un mesaj publicului sătmărean iubitor de muzică populară?

Doresc să le mulțumesc celor care au avut răbdare să citească gândurile mele! Le urez sănătate multă, Doamne ajută tuturor, La multi ani și numa’ bine !

A consemnat  Adrian Bilanici

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.