vineri, aprilie 19, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu dirijorul „Corului Madrigal”, Anna Ungureanu: „Muzica, este felul în care...

Interviu cu dirijorul „Corului Madrigal”, Anna Ungureanu: „Muzica, este felul în care mă exprim sensibil, ea îmi oferă libertatea de a mă descoperi și de a fi creativă”

1. Pentru început, vă rog să-mi spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.

Anna Ungureanu, așa cum sunt invitată în scenă, în calitate de dirijor, este continuarea Annei, că mama, soție, fiica și, slava Domnului, încă nepoată. Amintesc toate acestea, pentru că sunt foarte implicată și fericită în familia mea mare.

2. Ce înseamnă muzica pentru Anna Ungureanu?

Arta în general, muzica în mod special, este felul în care mă exprim sensibil, ea îmi oferă libertatea de a mă descoperi și de a fi creativă.

3. Ce v-a făcut să vă alegeți această profesie, de dirijor?

Impulsul de a “conduce” în sensul artistic. Șansa de a lucra cu grupuri mari de artiști, de a explora împreună diversitatea posibilităților muzicale.

4. Care considerați că ar fi atuurile unui tânăr dirijor?

Orice dirijor tânăr este un explorator. Curiozitatea este motorul important care îl conduce în demersurile sale artistice. Un dirijor învață continuu din experiențele sale artistice, evoluția s-a fiind garantată doar prin muncă.

5. Cum ați ajuns să dirijați „Corul Madrigal” și ce trăiri aveți în momentele când sunteți pe scenă?

Este o poveste frumoasă: fiind studentă în anul IV, am fost rugată de către o colegă, care cânta de atunci în Corul Madrigal, să vin la repetiție și să-i ajut cu traducerea și pronunția piesei „Cântec de seară” de Zoltan Kodaly, eu fiind de etnie maghiară.
Datorită pregătirii mele dirijorale, am transformat această întâlnire cu „Corul Madrigal” într-o repetiție serioasă. Maestrul Marin Constantin a auzit de ispravă mea și m-a invitat să particip și în zilele următoare, de data aceasta era prezent și dumnealui la repetiții. A fost o vibrație imediată între noi doi, între mine și cor. Apoi, a urmat concertul de la Sfântu Gheorghe (orașul meu natal, unde m-am format ca muzician până la 18 ani).
Am aflat cu câteva minute înainte de concert că eu voi dirija piesa lui Kodaly pe scenă. Închipuiți-vă câte emoții m-au cuprins pentru că exact asta am dorit și visat.

Atunci am îmbrăcat pentru prima oară costumul prețios purtat de madrigaliști pe scenă. Maestrul mi-a făcut o prezentare cu multă încredere în viitorul meu ca dirijor. Piesa a fost cântată foarte sensibil, toți profesorii mei din liceu, toată familia mea și întreaga comunitate au lăcrimat și mândrii , au înțeles că mi-am luat zborul către o viață profesională serioasă.

6. Cine a fost mentorul dumneavoastră? Spuneți-ne câteva cuvinte despre el.

Maestrul Marin Constantin a devenit mentorul meu cel mai important. Nouă ani am lucrat cu dumnealui, la toate aspectele umane și profesionale ale meseriei de dirijor. M-au fascinat mereu deschiderea și sinceritatea unui asemenea geniu către discipolul sau, răbdarea și seriozitatea lui.
Fiind în atelierul sau, „Madrigalul”, am învățat, exersat și experimentat totul “pe viu”, împreună cu dumnealui, privindu-l și ascultăndu-l.

7. Care sunt metodele prin care vă impuneți în fața coriștilor?

Mă “impun” într-un singur palier al activității noastre, este vorba de disciplină. Consider că este punctul de pornire într-o colaborare sănătoasă cu un grup de artiști. Altfel, în muzică, eu “propun” și vin cu argumente multiple, apoi “colaborez” intens cu corul și-i “provoc” mereu să exploreze alături de mine în oceanul sensurilor muzicale.

Îmi place că lucrez cu artiști inteligenți și foarte sensibili. Repetițiile noastre zilnice ne oferă avantajul de a ne cunoaște foarte bine. Acest lucru ne ajută mult pe scenă.

8. Cum se îmbină viața personală cu cea de artist prezent mereu în fața publicului? Aveți timp pentru cei dragi?

Am timp pentru cei dragi sufletului meu. Familia mea mă susține cu totul în demersul meu artistic. Sunt cei mai important “fani” și critici.

9. Care este publicul țintă și cum vedeți dinamica lui?

„Corul Madrigal” propune în programele sale muzicale o diversitate stilistică variată. Așadar, ne adresăm tuturor iar prin „Programul Național Cantus Mundi”, ne-am propus înființarea a cât mai multor coruri de copii și tineri în toată țară și susținerea lor prin partituri, evenimente, workshop-uri dirijorale și mediatizare.

10. Ați avut persoane care v-au descurajat în ceea ce ați făcut, înainte să ajungeți dirijor al acestui cor?

Au existat astfel de tentative, le-am ignorat, evident. Acele persoane nu merită atenția discuției noastre.

11. Ce impresie v-a lăsat publicul din Satu Mare dar și județul nostru?

Atât în nume personal cât și în numele colectivului instituției noastre, vă pot transmite bucuria întâlnirii noastre cu „Corul Medieșana”, cu organizatorii, cu dirijorii și corurile de copii. Comunitatea dumneavoastră este dinamică din punct de vedere artistic, publicul a fost unul avizat.
Zona este superbă, ne-am simțit minunat.

12. Am văzut cât de emoționați au fost membri Corului „Medieșana” când au cântat alături de „Madrigal”, cum vi s-a părut acest moment?

La fel de emoționați am fost și noi, alături de ei. Comuniunea sufletelor și cea a vocilor, a fost cu efect înălțător.

13. Vă mulțumesc pentru timpul acordat, iar în final, dacă doriți să transmiteți un mesaj cititorilor?
Către părinți: susțineți-vă copiii ca să aibă șansa de a cânta în cor! Vor avea o viață mai fericită!

A consemnat,

George NEGREA

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente