vineri, martie 29, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Ilyes Iuliu, primarul comunei Vetiș: ''De la instalarea mea ca...

Interviu cu Ilyes Iuliu, primarul comunei Vetiș: ”De la instalarea mea ca primar lucrez în continuu pentru a realiza tot ce ne dorim și ne-am propus”

Pentru început vă rugăm să vă prezentați cititorilor noștrii:

Ilyes Iuliu, 60 de ani. Am fost consilier local în consiliul local al municipiului Satu Mare între anii 1992 – 1996. Apoi am devenit viceprimar al municipiului Satu Mare două mandate, între anii 1996 – 2004 și primar al municipiului Satu Mare între anii 2004 – 2012. Patru ani am fost vicepreședinte al UDMR pe probleme de administrație locală. Din iunie 2016 sunt primar al comunei Vetiș, județul Satu Mare.

Ați fost primar în municipiul Satu Mare, aveți administrația la degetul mic, cum de v-ați hotărât să conduceți comuna Vetis? De ce nu ați ales o altă provocare, deputat, senator…?

M-am mutat la Vetiș definitiv în primăvara anului 2015. M-am implicat într-o anumită măsură în activitatea public și am colaborat cu primarul UDMR al comunei, care s-a pensionat și nu mai dorea să candizeze pentru următorul mandat. A fost oarecum normal solicitarea organizației locale să candidez eu pentru această funcție. Analizând lucrurile, posibilitățile și nevoile comunei, am acceptat. Pentru alte funcții nu am aspirat, activitatea parlamentară nu m-a atras nici în trecut, cu atât mai mult nu mă atrage acum.

Ce proiecte aveți în derulare? Ce planuri aveți de viitor?

M-am angajat ca, prin administrarea eficientă a resurselor financiare ale comunei, să pun la punct infrastructura comunei : rețelele de utilități, străzile și drumurile agricole, iluminatul public, respective, și, tot atât de important, să creez infrastructura și suprastructura pentru activizarea vieții culturale și sportive a comunei.

Parcul industrial din Vetis este doar o rotiță la bugetul local, ce planuri aveți în acea zonă, vin investitorii mari? Cum stăm cu forța de muncă?

Comuna Vetiș este cea mai „industrializată” comună din județ, aici desfășurându-și activitatea câteva intreprinderi mari sau foarte mari, atât în cadrul parcului industrial, cât mai ales în afara ei și care absorb în continuare forța de muncă, atât din comună cât și din municipiul Satu Mare.

În prezent în comună aproape că nu avem șomeri, numărul persoanelor beneficiare de ajutor social fiind de 24 la o populație de peste 5.400 de locuitori. Cu toate acestea, au fost și există intenții de dezvoltare a unor intreprinderi noi, dar care deocamdată s-au oprit din cauza prețurilor speculative ale terenurilor pe care s-ar putea instala. În prezent sunt demarate dezvoltări ale unor intreprinderi existente deja în comună, care vor genera cca. 200 locuri noi de muncă.

Ce puteți să ne spuneți despre Tabăra de Creație Orizonturi ’17, proiect ce urmează să se materializeze în luna iulie?

Doresc să dezvoltăm și să diversificăm viața culturală a comunei, să demarăm acțiuni și evenimente culturale cu alt caracter ca și celebrele “zile ale localităților sau ale comunei”. În acest context s-a concretizat idea de a organiza o tabără de creație pentru artiștii plastici, care să deschidă un nou orizont cultural comunității din Vetiș.

Pe de altă parte, câmpia, lanul de grâu, Someșul oferă un cadru natural neexploatat, cred eu, din punct de vedere artistic

Cât de benefic este ”Noul sistem de impozitare”?

Acest sistem mult promovat în ultimul timp, prezentat deocamdată doar ca un proiect, vag și straniu, dacă se va aplica, va bulversa total sistemul de finanțare a administrațiilor publice locale.

Acum, prin lege, printr-un sistem simplu și predictibil, impozitele pe venit se distribuie în proporție de 80 % autorităților locale și județene, pentru municipii, orașe și comunele mai importante reprezentând 60 – 70 % din veniturile proprii. Reducerea lor drastică, chiar anularea lor totală în anumite situații, nu poate fi completată din nici o altă sursă locală sau transfer de la stat.

În această situație, multe orașe pot ajunge de la începutul anului viitor chiar în incapacitate de plată, fără să mai vorbim de reducerea, chiar oprirea unor lucrări, servicii sau alte acțiuni susținute de la bugetul local. Acest sistem, în varianta propusă, va fi un dezastru pentru autoritățile locale!

Ce ne puteți spune despre Centrul Cultural Vetiș?

Centrul cultural Vetiș este o modalitate de a realiza tot ce ne propunem în domeniul cultural în comună. Este o structură organizată deocamdată în cadrul primăriei, cu sediul în clădirea fostului sediu al primărie, care acuma se reamenajează pentru a crea spațiile necesare bibliotecii, unui mic muzeu, sălii pentru diferitele activități, dar și arhivei comunei.

Acest centru va administra și cele trei cămine culturale ale comunei și va organiza programe, acțiuni și evenimente culturale.

Vă dorim succes pe mai departe, iar pe final un gând pentru locuitorii din Vetiș, Oar, Decebal:

Există o nerăbdare resimțită la nivelul comunei pentru starea actuală a infrastructurii, o expectativă mare pentru realizarea tuturor “promisiunilor” în acest domeniu. De la instalarea mea ca primar lucrez în continuu pentru a realiza tot ce ne dorim și ne-am propus. Rezultatele se văd deja și se vor vedea și în viitorul apropiat. Administrația publică a comunei Vetiș lucrează în mod responsabil, continuu și eficient pentru ei.

A consemnat Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente