vineri, martie 29, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Monica Varga, instructor de Salsa: ''Îmi place să dansez orice...

Interviu cu Monica Varga, instructor de Salsa: ”Îmi place să dansez orice stil, dacă partenerul zâmbește și îi face plăcere să danseze!”

1. Care a fost momentul în care te-ai gândit să devii instructor?
Toată istoria cu școală de dans a început cu organizarea primului festival de salsa din Satu Mare, în 2011. Apoi, în 13 ianuarie 2012 am început cursurile la nouă școală de dans : Passion4Salsa . Nu aveam atunci de gând să încep să predau, eram mulțumită cu instructorii care veneau din Cluj. Însă costurile au fost prea mari, așa că …a devenit o necesitate să găsim o soluție locală.

2. Ai început de mult timp să predai?
Am început să predau cam prin 2014. Fiind profesor de limbă engleză ( în viață reală), partea cu predatul a mers ușor.

3. Ce calităti ar trebui să aibă o persoană pentru a învăța salsa?
În primul rând dorință de a participa … de multe ori aud : „Eu nu merg… eu am două picioare stângi, mi-e rușine, mi-e teamă că oamenii se vor uita la mine …” Toate acestea sunt doar motive …care ne țin departe de a încerca. Dacă cineva dorește, trebuie, în primul rând, să se prezinte la curs. De acolo, ne ocupam noi. Cu zâmbetul, înainte! Nici vârsta, nici faptul că nu vii însoțit, nu ar trebui să te împiedice.

4. Ce stiluri de dans îți plac cel mai mult?
Îmi place să dansez orice stil, dacă partenerul zâmbește și îi face plăcere să danseze. În dans, cel mai mult contează să te simți bine „dansând”, nu să faci nu știu ce figuri complicate, doar ca să demonstrezi cât de bun ești. Nu e o competiție, e ceva care te relaxează, care te face să uiți de grijile zilnice.

5. Când ieși în oraș cum reacționează lumea când te vede dansând?
Cei care mă văd pentru prima oară… se uită cam mirați, dat fiind faptul că nu sunt un instructor de dans „obișnuit” …adică nu dispun de mărimile standard la care te gândești când spui „instructor de dans”. Nu am 90-60-90. Ba, chiar mai mult, eu , prin felul meu de a fi, demonstrez că nimic nu contează, decât voința. Oamenii se molipsesc de optimismul meu, și de ce nu, sunt inspirați: „dacă ea, la vârsta (39) și la „marimea (aici nu voi scrie kilogramele) ei poate, aș putea încerca și eu.

6. Predai atât pentru începători cât și pentru avansați?
Da, avem grupe de începători, intermediari și avansați.

7. Modul în care predai pentru un grup diferă cu mult de lecțiile în particular?
Aș putea spune că diferă. Bineînțeles, în particular te mulezi strict pe persoană/ persoanele cu care lucrezi. Preiei ritmul lor de învățare. Dacă lucrezi cu un grup, nu poți ține cont de particularitățile fiecărui component al grupului. Predai într-un mod în care fiecare să se poată adapta și ține pasul.

8. Care e limita de persoane la un curs?
Limita unei grupe …aș zice 26 persoane.

9. Cum ai descrie un curs obișnuit?
Prima oră e întotdeauna cea mai grea. Oamenii sunt noi, toți sunt cu teamă „cineva va râde de mine” , feedback ul lor nu vine imediat. La prima oră e foarte important să creem o atmosferă destinsă, în care cursantul , care a venit la curs , să simtă că a făcut alegerea corectă, să se simtă confortabil. De obicei, ora începe cu prezentarea școlii de dans, a cursurilor pe care le avem, a instructorilor care predau la noi și apoi cu primii pași de bachata. La sfârșitul orei e foarte liniștitor să îi vezi pe oameni zâmbind și destinși. E o împlinire… e o confirmare a faptului că știi să faci bine ceea ce faci.

10. Ce i-ai sfătui pe cei care vor să învețe să danseze Salsa?
În primul rând să scape de prejudecăți. Salsa (ca termen umbrelă ce cuprinde mai multe stiluri de dans) e o cu totul altă lume. Îi sfătuiesc să vină! 

A consemnat Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente