vineri, martie 29, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Șuth Beáta-Silvia: „ Am simțit mereu că muzica populară face...

Interviu cu Șuth Beáta-Silvia: „ Am simțit mereu că muzica populară face parte din mine și trebuie să o cânt”

1. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre tine.
Mă numesc Șuth Beáta-Silvia, am 16 ani și sunt născută în Tășnad.
Locuiesc în satul Sudurău, dar sunt elevă la Colegiul Național „Ioan Slavici ” din Satu Mare în clasa X-a G, profil vocațional pedagogic. Fac parte din Ansamblul folcloric „Iedera” de la clubul copiilor din Carei, sunt dansatoare și solistă la ansamblul județului Satu Mare „Doruri Sătmărene ” și fac parte din Ansamblul „Doina Codrului” de la Școala de Arte din Satu Mare, clasa de canto popular, profesor Vasile Chioran.

2. De la cine ai moștenit vocea asta atât de frumoasă?
În familia mea, muzica își are un loc aparte, dar vocea mea o moștenesc în special de la mama mea.

3. Ce înseamnă pentru tine muzica populară?
Este o întrebare grea. Muzica populară pentru mine înseamnă un refugiu, în care mă pot adăposti în orice situație aș trece. Reprezintă o cale prin care îmi pot exprima gândurile, sentimentele, trăirile, bucuria, dar și tristețea și deasemenea este un mod de a trăi.

4. Când și în ce împrejurări ai început să cânți?
Cred ca niciun artist nu poate preciza exact momentul în care a început totul. Oficial aș putea spune că în clasa a VII-a m-am înscris la clubul copiilor, unde sub bagheta domnului profesor Dumitru Iederan a început ceva frumos, a început „mica mea carieră” în muzică.

5. Ce proiecte de viitor ai ?
Pe viitor, bineînțeles aș dori să progresez, să apar cât mai mult în fața publicului. Aș dori ca publicul să mă cunoască mai bine și dacă se poate să mă îndrăgească, iar eu voi face tot posibilul să mă mențin și să evoluez cât mai mult.

6. Ai încercat să cânți și alte genuri de muzică în afară de cea populară?
Sincer nu am încercat niciodată. Am simțit mereu că muzica populară face parte din mine și trebuie să o cânt, să păstrez și să duc mai departe tradiția codrenilor.

7. Ce alte preocupări ai, în afara muzicii?
Profesez dansuri populare la Ansamblul județului Satu Mare „Doruri Sătmărene ” respectiv cânt la vioară la Școala de Arte din Satu Mare si în Ansamblul „Iedera” de la Clubul copiilor Carei.

8. Care este cîntecul care te-a consacrat?, Descrie-l puțin.
Cântecul care m-a consacra este un cântec din repertoriul personal, compus de mine, numindu-se „Pă unde umblă doru”. Piesa a luat naștere în 2016 când voiam să apar pe scenă cu ceva ce îmi aparține. Piesa descrie dorul care macină oamenii, dar fără care nimeni nu poate trăi. Un fel de bine care face rau.

9. Ce reprezintă pentru tine un costum popular?
Costumul popular are o mare importanță pentru mine, deoarece este ceva autentic care a „trăit și văzut multe”. Îl port de fiecare dată cu mândrie și mă simt specială și mai ales norocoasă că imi aparține un adevărat „tezaur al codrenilor”.

10. Îți mulțumesc pentru timpul acrodat, în final transmite-le un mesaj cititorilor.
Cu mare drag, a fost o onoare să răspund la întrebările tale. Iar pe cititori îi îndemn să păstreze tradițiile codrenești și nu numai, să susțină tânăra generație și cât posibil să îi ajute în drumul pe care și l-au ales, deoarece avem nevoie de toată susținerea publicului pentru a duce mai departe cu ușurință tezaurul românesc.

A consemnat,
George NEGREA

https://www.youtube.com/watch?v=Du2b6FBLJPE

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente