vineri, aprilie 26, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Adrian Cozma, directorul cancelariei prefectului Radu BUD

Interviu cu Adrian Cozma, directorul cancelariei prefectului Radu BUD

Domnule Adrian Cozma sunteţi directorul cancelariei prefectului. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?

Am vrut să văd exact care e situaţia în întreaga administraţie judeţeană. În Consiliul Judeţean ştiu ce se întâmplă şi am dorit să am o imagine clară, de ansamblu, faţă de toate instituţiile publice din Satu Mare pentru ca ulterior să putem lua cele mai bune decizii atunci când vorbim de eficienţă şi servicii publice de calitate pentru toţi cetăţenii şi de bună guvernare locală.

Cum stau lucrurile?

Este o atmosferă mai bună decât înainte. Dacă oamenii nu simt presiune politică, pot să-şi facă treaba bine. Voi încerca să adun toate problemele şi să vin cu propuneri şi soluţii pe fiecare instituţie. Acolo unde e cazul, fireşte.

Intenţionaţi să urmaţi o carieră administrativă?

Eu fac politică de mai bine de 10 ani şi cred că e un bun moment pentru a începe o carieră politico-administrativă. 2020 e un an electoral şi sunt decis să fac un pas important în acest an. În scurt timp lucrurile se vor clarifica.

Credeţi că va fi o schimbare în judeţul Satu Mare?

Cred că da. Mai ales dacă primarii vor fi aleşi din două tururi, cum e normal, de altfel. Şi la Consiliul Judeţean pot fi schimbări însă, indiferent de formula de alegere a preşedintelui, şansele rămân bune şi pentru UDMR. Sigur că şi PNL poate face o majoritate. Vom vedea.

Cum ați caracteriza activitatea Primăriei şi a Consiliului Judeţean Satu Mare?

Avem proiectele mari de infrastructură din fonduri europene, însă nu reușim să creștem ca județ nici în privința veniturilor populației, nici în alte domenii ca turismul, dezvoltarea antreprenoriatului tânăr sau în planul educațional. Personal m-a preocupat să rezolv problema, fie că vorbim de Biblioteca Judeţeană sau Spitalul Judeţean. Primăria are mulţi bani, dar investiţiile din bugetul local nu se văd. Proiectele pe fonduri europene au fost demarate cu mul timp înainte şi aici lucrurile sunt clare.

Ați candidat la Primăria Satu Mare cu un program ambițios. Cum vi se pare că evoluează lucrurile în oraș?

Mi-ar fi plăcut să văd o schimbare, o abordare mai modernă și speram la un salt al noii administrații, fiindcă am rămas mult în urmă. Nu-i văd nici pe sătmăreni entuziaști. Personal nu văd că orașul se îndreaptă spre o direcție clară. Oradea şi celelalte municipii reşedinţă de judeţ din Transilvania s-au mişcat mult mai bine.

La ce vă referiți?

Orașul are nevoie de o viziune nouă, de a se face atractiv. Să auzim oamenii că vor să viziteze Satu Mare, să vedem că tinerii își doresc să rămână în oraș.

Ce credeți că lipsește?

Probleme sunt pe toate componentele, fie că vorbim de străzi, școli, urbanism sau curățenie. Cred că era nevoie de implementarea unui amplu program investițional, iar aici aș fi accesat orice formă de finanțare. Fonduri locale, europene, guvernamentale, credite externe sau împrumuturi din bănci. Aș fi modernizat toată rețeaua de străzi, școli, aș fi început construcția unei piețe agro-alimentare și aș fi început o refațadizare a orașului. Mulți bani s-ar fi întors înapoi prin plata contribuțiilor, TVA, a impozitelor. Banii atrag alți bani, de aceea Satu Mare are nevoie de mari investiții. Și Consiliul Județean trebuie să înțeleagă acest lucru. Crește orașul, crește și județul.

Aţi solicitat mereu realizarea unei piațe agroalimentare

Da. Actuala piață este complet depășită, iar dacă nu facem rapid ceva pentru producătorii locali, îi vom pierde și pe cei care au mai rămas. Comerțul industrial a afectat mult orașul, iar în timp vedem consecințele. E nevoie urgent de o piață modernă cu temperatură controlată, pentru a se desfășura un comerț civilizat pe întreaga durată a anului. Astăzi avem o piață la nivelul unei comune sărace. Producătorii îngheață de frig iarna și mor de cald vara. Nimeni nu știe care e producător, care e comerciant, care e proveniența produselor. Nu există nicio regulă.

Credeți că s-ar renunța la cumpărăturile din marile magazine?

Ideea e de a crea facilități conjudețenilor noştri în primul rând. Trebuie să valorificăm producția județului, economia locală. Avem obligația de a susține micul producător, micul investitor local. Ei lucrează aici, au familii aici, își construiesc case aici. Aici își cheltuie banii, aici plătesc impozite, aici vrem să ne creștem generațiile viitoare. Alții sunt niște comercianți care iau banii și pleacă. Noi pierdem enorm dacă nu ne susținem micii noştri investitori. Indiferent de domeniu.

Ce schimbări credeți că vor fi?

O schimbare importantă ar fi dacă o să se schimbe modalitatea de alegere a primarilor. Alegerea în două tururi ar crea mai multă dezbatere și ar capacita mai mult cetățenii. Astăzi, în multe locuri, oamenii sunt descurajați de faptul că nu se pot produce schimbări și asta ajută la perpetuarea stării de fapt. PSD va ține cu dinții de actuala situație și cred că și UDMR, fiind direct avantajați. Cred totuși că pe lângă partidele de opoziție, societatea civilă poate genera o mișcare care să schimbe acest lucru. Ar fi un mare pas înainte.

Veți mai candida pentru o funcție?

În politică te legitimezi și prin asta sau mai ales prin asta. Un om politic adevărat candidează și când e greu, nu numai când locul îi este asigurat.

A. P.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente