miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleInterviu cu primarul comunei Turț, Ioan Ciupac: ''Într-un an de zile toate...

Interviu cu primarul comunei Turț, Ioan Ciupac: ”Într-un an de zile toate datoriile comunei le-am plătit”

Pentru început spuneți-ne câteva date despre dumneavoastră:

Lumea mă știe, mă numesc Ciupac Ioan, am 64 de ani, am doi copii lucrează în Satu Mare, un-i inginer și fata e profesoară de engleză. Sunt la al-III-lea mandat, am fost primar din 1996-2004, m-am retras o perioada, iar în 2012 am revenit cu o nouă candidatura sub sigla USL din partea PSD-ului. Primele două mandate am fost susținut de PUNR.

Ce proiecte ați realizat până în momentul de față?

Unul din punctele mele sensibile este curățenia, cred-că s-a și văzut. Eu am avut puțină experiență în identificarea și realizarea proiectelor, pentru-că am lucrat 7 ani la A.P.I.A. De acolo m-am pensionat anticipat. Am preluat de la Băbesti uzina de apă, magistrala și puțurile și magistrala până la mină. Nu am angajat lucrări, numai dacă am avut bani, dacă i-am angajat să-i și plătim. Într-un an de zile toate datoriile comunei le-am plătit și am incheat 2013 fără nici-o datorie.

În centru civic am realizat multe, iar pe viitor am planuri mari cu centrul comunei să modific aleele, să fac parcările la agenții economici și vreau să conturez centrul civic la care țin extraordinar de mult. Am făcut șanțuri, podețe, am instalat 8 camere de supraveghere, acest lucru asigură și securitatea zonei și chear săptămânile trecut am prins un hoț cu ajutorul camerelor. Pentru-că pază nu o poți asigura și nu prea sunt bani, am patru paznici aici la Primărie pe care-i mai folosesc și pentru alte treburi.

Am reușit să introducem apa curentă în zona și să racordăm cetățenii la rețeaua de canalizare. Urmează ca anul acesta stația de epurare să o punem în funcțiune, avem mici probleme, dar cu ajutorul oamenilor de afaceri din Turț sperăm să-i dăm drumul cât de repede.

La Gherta Mare la ISU, farmacia, medicilor de familie le-am oferit condiții, am renovat tot și le-am adus la standardele europene cabinetele în care își desfășoară activitatea. Am înlocuit geamurile de termopan la creșă și la internat. Au mai rămas anul acesta școala mare din Gherta. Tot anul acesta dorim să punem bazele unui azil pentru bătrâni, cu personal calificat, iar acest azil, având în vedere că populația din Turț îmbătrânește, iar copii lor sunt plecați în alte țări să lucreze, iar părinții lor au rămas singuri aici. Prin acest proiect dorim să aducem o bunăstare omului învârstă.

Ce probleme sociale aveți în comună?

Avem probleme sociale ca orice comună, chear dacă se vede că zona noastră este bogată, avem asistați social 39 de persoane. Cele 39 de persoane au fiecare asistent personal, iar după modificarea legii, de anul acesta trebuie să suportăm noi 25% din salariile lor. Vă dați seama că noi ne-am făcut planuri cu bugetul din anul acesta, iar cele 25 de procente pe care trebuie să le suportăm noi, erau incluse pentru alte proiecte de infrastructură incluse pe anunul curent. Avem câteva persoane fără locuința, le-am asigurat noi un adăpost pe unde am reușit.

Cum stăm la capitolul asfaltare? Drumuri comunale?

In mare parte cam toate drumurile comunei sunt asfaltate. Am insistat la Consiliul Județean să turnam asfalt, 5,5 km în Gherta Mare, după care pe tot traseul unde s-a turnat asfaltul a trebuit să ridic capacele să le aduc la nivelul asfaltului, bine-nțeles că e o chestie care coasta. La Gherta Mare am asfaltat în fața biserici cu o firma care foloseau asfalt la rece, am primit câteva facilități din partea lor, așteptăm reacția cetătenilor.

Cum stați cu retrocedările, ați avut probleme?

La retrocedări aici, până o să murim tot vom avea probleme. În 2004 am măsurat terenurile în proporție de 99%. Nu am avut persoane care să pretindă terenuri, mai sunt, dar le-am rezolvat. Încercăm să rezolvăm toate litigiile pe plan local să nu se ajungă în tribunal. La noi vedeți și voi că s-a construit foarte mult după revoluție. Foarte mulți din localnici au plecat afară, în alte țări să lucreze, iar la întoarcere au început să construiască și încet s-a dezvoltat comună noastră.

Când se va reabilita drumul spre mină?

Drumul care duce spre mină, îmi pare rău că o spun , dar trebuie să fiu ceva mai rezervat, pentru-că drumul spre mină vro 7 km aparține de Ministerul Industriei, de ReMin Baia Mare, e parte din inventarul lor. Și din această cauza nu îl pot include ca drum comunal să îl pot asfalta și să îl aduc la standardele și normele dorite. Acum mina a intrat în insolvență și posibil ca pe viitor să reușim să introducem drumul în proiectele noastre, pentru-că am cerut să ne dea drumul nouă în contul datoriilor.

Ați reușit să atrageți vre-un investitor în comună?

Da am reușit să atragem investitori în zona noastră, în Gherta Mică investitori mai mici, gen pizzerie, i-am dat tot concursul a primit un spațiu în care se desfășoară. In Turț avem o carieră de piatră care ne ajută foarte mult. Pe domeniul turistic avem un dosar în derulare, să facem o zona turistică, o stâna, o crescătorie de oi, capre, în sistem bio gen rustic. Cetățeanul belgian mai are peste 1000 de oi și la Halmeu.

Cum vedeți dumneavoastră descentralizarea? Este bine, este rău?!

Noi avem această regiune de nord-vest care deja era bine structurată și funcționează foarte bine. Derulăm fonduri de ani de zile, prin ei, pe turism , IMM-uri, parcul industrial din luna ses, toate sunt prin agenția de dezvoltare cu cele șase județe. Văd că tot pe sistemul acesta vor să meargă. Nu știu cu ce ne-ar ajută în plus față de ce avem acuma.

Cum i-a afectat pe locuitorii comunei modificarea accizei la alcool?

Anul trecut a fost aici domnul Dragnea, mâna dreapta a Premierului Ponta și a promis reducerea accizei, dar din păcate nu s-a realizat mai nimic. Va dați seama că la noi se produce țuică și prin creșterea accizei, influientam contrabandă și evaziunea fiscală. Fiecare face pe contul lui propriu.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente