Legea pensiilor, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări

Publicat la data de2 septembrie 2019 » 134 Views» De: George Negrea » Nationale

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, la Mamaia, că legea pensiilor aduce provocări din punct de vedere financiar pentru Guvern întrucât „nu este o lege pe care oricine îşi doreşte s-o pună în practică”. Budăi a prezentat „cu modestie” cifrele creşterii pensiilor.

„În anul următor, evoluţia punctului de pensie prin noua lege a pensiilor este extrem de ambiţioasă. Am avut discuţii repetate cu doamna premier, cu Teodorovici, cu domnul ministru Fifor şi ne spuneam că nu este o lege uşor de pus în practică, nu este o lege pe care oricine să si-o dorească s-o pună în practică. Este o lege care, din punct de vedere financiar, aduce multe provocări, o lege care din punct de vedere al punerii în practică sigură cu calcule, cu tot ce înseamnă sistem informatic e o lege o mare provocare pentru acest guvern. (…) Nu ne lăudăm cu aceste cifre, doar le prezentăm şi cu modestie spunem că încă mai avem multe de făcut pentru dumneaoastră”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Constanţa.

Între măsurile care intră în vigoare de la 1 septembrie se numără şi reducerea sau eliminarea impozitării pensiilor: „Am spus ca pensiile mici, de până la 2000 lei nu mai trebuie să plătească impozit pe venit, iar cele peste 2000 să le diminuăm de al 16% la 10%. Sunt măsuri complementare care, pe lângă creşterea valorii punctului de pensie ne gândim să aducă un zâmbet pe chipul dumneavoastră”, explică Budăi.

Ministrul a răspuns şi afirmaţiilor potrivit cărora inflaţia creează dificultăţi pensionarilor, chiar dacă pensiile vor creşte.

„S-a spus foarte mult că inflaţia manancă aceste creşteri de pensii şi salarii. Toate datele prezentate sunt ale INS sau ale Eurostat. Creşterea pensiei medii a fost de 29,4%. Într-adevăr, indicele preţului de consum a crescut cu 8,9%. A rămas o creştere reală de 18,8%. Repet, nu e suficient, mai avem foarte mult de lucru, acesta este adevărul”, a explicat ministrul.

De la 1 septembrie vor fi majorate cinci milioane de pensii, prin creşterea punctului de pensie la 1.265 de lei.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.