Polițiștii nu mai au voie să folosească Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat

Publicat la data de9 octombrie 2019 » 97 Views» De: George Negrea » Nationale

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) interzice agentilor să folosească echipamente de telecomunicații mobile, dar și aplicații informatice, pentru a transmite informații conexe activitătilor de politie. Potrivit unui document al IGPR, aici intra smartphone-urile, tabletele si aplicatii precum Facebook Messenger, Whatsapp sau Snapchat.

Sindicaliștii spun că decizia a fost luată după cazul polițistului mort de la Timiș. Atunci, șeful serviciului de investigații criminale din județ a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un fugar. În urma intervenției, un polițist a fost împușcat mortal.

Polițistul sătmărean Cosmin Andreica, preşedintele Europol, a declarat la Digi24 că în lipsa altor instrumente, poliţiştii apelează la astfel de aplicaţii: „Atât timp cât nu vom avea mijloace moderne de comunicaţie, carenţele întâlnite în activitate vor fi din ce în ce mai multe”, a spus Andreica.

Ce spune Europol:

„În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.