Prefectul solicită o mai bună comunicare și colaborare pentru limitarea pagubelor produse de turmele de mistreți

Publicat la data de4 iunie 2013 » 1388 Views» De: JSM - redactia » Locale, Stiri Satu Mare

mistretiÎn ultima perioadă au fost înregistrate la Instituția Prefectului mai multe sesizări atât din partea primarilor cât și din partea cetățenilor legate de pagubele produse în culturile agricole de turmele de mistreți. Reclamațiile au venit în special din zona Urziceni, Foieni, Sanislău, Cehal și Tășnad, unde proprietarii de terenuri sunt disperați că eforturile lor sunt distruse de mistreți și cer sprijin din partea autorităților.

În urma sesizărilor primite, prefectul Eugeniu Avram a convocat, în data de 4 iunie, o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) și ai fondurilor de vânătoare din zonele vizate de distrugeri, cu scopul de a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate astfel încât culturile agricole să fie protejate cât mai eficient.

Administratorii fondurilor de vânătoare au susținut că au luat toate măsurile ce le sunt permise pentru a controla mișcarea turmelor de mistreți însă există factori externi care influențează comportamentul mistreților și implicit mișcarea lor în teren. Printre factorii menționați se numără stupăritul pastoral în păduri și trecerea turmelor de oi pe terenurile împădurite.

Prefectul Eugeniu Avram a ținut să le precizeze celor prezenți la întâlnire că se impune o mai bună comunicare și colaborare cu primarii de comune pentru elaborarea pe plan local a acțiunilor specifice prin care să se limiteze pagubele produse pe raza județului de turmele de mistreți. O cerere expresă a prefectului a vizat organizarea de urgență, încă în zilele următoare, de întâlniri în teritoriu a reprezentanților ITRSV și administratorilor fondurilor de vânătoare cu primarii de comune pentru identificarea și aplicarea măsurilor împotriva turmelor de mistreți.  Prin legătura cu primarii, potrivit prefectului Avram, se poate obține implicarea mai activă din partea cetățenilor în sprijinirea măsurilor deja stabilite pentru protejarea culturilor agricole.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.