100 de ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare

Publicat la data de17 aprilie 2019 » 105 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

Manifestările dedicate Centenarului Sătmărean au început marți 16 aprilie la Hodod.
Consiliul Județean Satu Mare menționează pe site-ul său că:
La 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroi căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod a fost resfințit în cadrul unei ceremonii oficiale.

Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz şi a fost reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Tot cu această ocazie, a fost amplasat un catarg cu tricolorul, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani.

Din programul evenimentului au făcut parte ceremonialul religios de sfințire a monumentului, a drapelului, parastasul în memoria eroilor, ridicarea drapelului pe catarg, alocuțiunile despre faptele istorice ce au avut loc în urmă cu 100 de ani, dar și ce a presupus proiectul de reabilitare, repredarea monumentului din custodia muzeului în cea a primăriei, depuneri de coroane și ceremonialul militar care a inclus și tragerea a trei salve cu muniție de manevră de către un pluton de militari.

Instituția Consiliului Județean Satu Mare a fost reprezentată la acțiune de către vicepreședintele, Ioan Rus și directorul de cabinet, Ștefan Coșarca. După încheirea ceremoniei oficiale, cei doi au vizitat și celelalte două monumente din Hodod, restaurate în cadrul aceluiași proiect.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.