Am supraviețuit! Nu avem dreptul să uităm – In memoriam foștilor refugiați

Publicat la data de7 septembrie 2016 » 670 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

afis-mic-Lucaceni

Pierderea Basarabiei, a Bucovinei de Nord, a Ținutului Herța și a Ardealului de Nord, precum și „negocierile“ impuse pentru cedarea Cadrilaterului către Bulgaria au îndoliat România anului 1940.
Consecințele politice și militare ale Dictatului de la Viena din 30 august 1940 constau în modificări teritorial-politice în pofida realităților etnico-demografice din teren, cu tot cortegiul de suferințe, daune și nenorociri umane și de pierderi de bunuri materiale.Teritoriul cedat Ungariei prin Dictatul de la Viena urma să fie părăsit de armata română pînă la 13 septembrie 1940 la miezul nopții, iar primele trupe de ocupație maghiare urmau să treacă frontiera în cursul dimineții de 5 septembrie 1940.
Locuitorii satelor românești din jurul Careiului dar nu numai au fost nevoiți să își părăsească casele pentru a-și salva viața. Încă mai trăiesc dintre cei care în acel septembrie negru au plecat de la căminul lor în pribegie, unii în căruțe, alții în vagoane de vite.
La 76 de ani de la acele evenimente, nepoții și copii foștilor refugiați le oferă un program cultural-artistic în satul Lucăceni, la Căminul Cultural, de la ora 18,00, în data de 8 septembrie.
Poezii, cântece și pricesne vor prinde glas de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Sunt așteptați toți cei care vor să se alăture foștilor refugiați.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.