Bustul lui Petru Bran dezvelit la Satu Mare

Publicat la data de12 noiembrie 2017 » 161 Views» De: George Negrea » Locale sm, Stiri Satu Mare

Duminică 12 noiembrie 2017, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare și în parteneriat cu Protopopiatul Greco- Catolic Român Satu Mare a organizat Medalionul Cultural și dezvelirea bustului marelui patriot Petru Bran (1821-1877) care s-a desfășurat în fața Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril” din Satu Mare.
La acest eveniment a participat și fiul poetului Adrian Păunescu, Andrei Păunescu.

Figura proeminentă al lui Petru Bran este legată de începuturile învățământului sătmărean în limba română. Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat, într-o străveche familie de preoți. El este unul dintre cei 12 copii ai preotului Ioan Bran. După studiile primare, în perioada 1832- 1838, a urmat cursurile liceului din Baia Mare și apoi teologia la Blaj, fiind hirotonisit preot în anul 1844. A fost un student strălucit despre care profesorul său, Ilie Vlassa, vorbea cu deosebită admirație chiar și la adânci bătrâneți. A slujit în parohiile Chilioara și Hidig (Măieriște), iar apoi a ajuns vicenotar al sinodului notarial al Șimleului și administrator al protopopiatului Pericei.
După o scurtă perioadă în care este paroh – protopop la Craidorolț, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla. Moștenirea lăsată de Gulovici a fost una dezastruoasă, acesta nici măcar nu vorbea limba română. Trecând prin dificultăți de neimaginat, Petru Bran înființează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 și pune bazele unei Societăți de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipărește volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare. Biblioteca românească sporește pe an ce trece, Societatea de lectură fiind un loc în care se învățau poezii și cântece românești. Dar viața ei nu a fost prea lungă pentru că în 1875, biblioteca este vandalizată și cartea românească dispare din școală pentru mulți ani. Activitatea literară al lui Petru Bran este destul de consistentă, vreme de două decenii – între anii 1850- 1870 – numele său apare în diverse publicații, îndeosebi în „Foaie pentru minte, inimă și literatură” din Brașov și „Sionul Românesc” din Viena.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *