Delegație sătmăreană la „Seara artelor” de la Cluj Napoca

Publicat la data de9 februarie 2018 » 209 Views» De: George Negrea » Locale sm, Stiri Satu Mare

Joi, 08 februarie la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj Napoca, a avut loc „Seara artelor”– ediția a VI-a.
La acest eveniment au participat și o delegație sătmăreană formată din managerul Centrului de Creație, Robert Laszlo, consultantul artistic Pustai Gabriel dar si artiștii satmăreni: George Dan, Cristina Moldovan, Kiszner Eniko și Vasile Dragos.
La deschiderea evenimentului a fost prezenți: vicepreședintele Consiliului Judetean Cluj – Vakar Istvan, și ambasadorul Republicii Armenia – E.S. Dl Sergey Minasyan, alaturi de managerii institutiilor de cultură invitate și artiștii care și-au expus lucrările.

Câteva date despre sătmărenii care au expus:

Cristina Moldovan, născută în 2 martie 1955 la Satu Mare, a absolvit Liceul de Artă Satu Mare (primii îndrumători fiindu-i Szodoray Parádi Hajnalka și Ion Sasu), apoi a studiat Dreptul și a lucrat ca jurist la mai multe firme pânăla pensionarea din 2005. Din 2008 activează ca artist plastic în mai multe asociații de profil, deschizând expoziții personale în Satu Mare și participând la o mulțime de expoziții colective și tabere de creație.

George Dan s-a născut pe 14 februarie 1957, în județul Ilfov și locuiește la Satu Mare. De-a lungul carierei sale, între anii 1981-2010, a participat la numeroase expoziții și tabere de creație. Operele sale se găsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Germania, Olanda, Canada, SUA. Pictorul abordează o mare varietate de tehnici: ulei, tempera, culorile acrilice, pastelul, fresca. A creat icoane, picturi, fresce care se regăsesc în instituții de prestigiu din județ: Capela ortodoxă din Odoreu, Mănăstirea Portărița, Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Satu Mare, iconostasul Bisericii ortodoxe din Păulești, icoane aflate la Castelul Károlyi din Carei.

Kiszner Eniko Antonela s-a născut pe 20 aprilie 1973 la Satu Mare. A urmat Liceul Industrial nr. 4 Satu Mare, și un curs de 2 ani de design vestimentar. Lucrează în mix art și technica quilling (arta rulării hârtiei). A expus la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Dragoș Vasile – sculptor în lemn, s-a născut în 10 februarie 1958 la Turț. A urmat școala primară în comuna natală (1965-1973). A absolvit Liceul CFR Satu Mare (1973 – 1979).  Este autodidact. A avut expoziții la Satu Mare, Ardud, Carei, Tășnad, Cluj Napoca, Fehérgyarmat, Tokaj, Téglás, Gheorgheni, Targu Mures, Debrecen.

De asemenea din județul Satu Mare a mai participat și Scoala de Arte cu lucrările cursanților care sunt înscrisi la clasa de pictură.

„Seara Artelor”, eveniment ajuns la cea de-a VI-a ediție, unește toate centrele de cultură și școlile de arte din țară în anul Centenarului României, iar Școala de Arte Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, consfințește proiectul său cultural-educațional, lansat în anul 2013 sub semnul unirii și reunirii.

Însă, o dată în plus, Centenarul Unirii a mobilizat școlile de arte din întreaga țară pentru a dovedi o solidaritate unică în lumea culturală a României: realizarea Calendarului Cultural al Școlilor de Arte din România pe anul 2018. Centenarul României este prezent în cadrul „Serii Artelor” cu două secțiuni: „Proiectul 100”, demarat anul trecut și care unește cultural școlile de arte aflate la 100 de kilometri de Cluj-Napoca: Bistrița, Zalău, Alba-Iulia și Târgu-Mureș și proiectul „Centenar”, în care sunt prezentate două expoziții de artă: „Brăila – oraș istoric – 650 de ani de atestare documentară” (Școala de Arte „Vespasian Lungu” Brăila) și expoziția Școlii de Arte Slatina, „Cojocărit și ceramică neolitică”. De asemenea au fost prezente pentru prima dată la Cluj-Napoca Școlile de Arte din Constanța, Ploiești și Slatina, contribuția acestora ridicând numărul expozițiilor la numărul record de 39.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.