Evaziune fiscală cu autoturisme

Publicat la data de12 septembrie 2017 » 187 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului CRĂCIUN ȘTEFAN MARIN, cercetat în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzută și pedepsită de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr.241/2005,

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: 

D.G.F.P. Satu Mare a efectuat inspecția fiscală care a vizat modul de declarare a achizițiilor/livrărilor intracomunitare de către SC Kanya Invest SRL, fiind necesară clarificarea diferențelor din raportările prin sistemul VIES dintre livrările raportate de societăți din Austria, Germania, Olanda și Luxemburg și achizițiile raportate de SC Kanya Invest SRL în perioada mai 2012 – februarie 2013, fiind încheiat procesul verbal nr.89363/14.05.2013.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că în perioada mai 2012-februarie 2013, societăți din Austria, Germania, Olanda și Luxemburg au raportat livrări către SC Kanya Invest SRL în valoare de 250.398 euro, ceea ce, transformat în lei la cursul de la data efectuării tranzacțiilor, se ridică la suma de 1.124.833 lei. Așa cum am menționat, SC Kanya Invest SRL a raportat achiziții intracomunitare doar de la societatea din Olanda Maxell Europe Ltd. în sumă de 5.913 euro (26.382 lei).

SC Kanya Invest SRL nu a înregistrat și nu a raportat achizițiile intracomunitare în valoare de 81.700 euro, TVA aferentă acestei sume fiind de 86.026 lei.

În concluzie, aferent achizițiilor intracomunitare de autoturisme destinate revânzării pentru care s-au identificat facturile externe de achiziție precum și facturile interne de livrare (cele 10 autoturisme + Skoda Octavia) valoarea prejudiciului adus bugetului de stat este în sumă totală de 124.646 lei, din care impozit pe profit in suma de 1.842 lei si T.V.A.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, la Tribunalul Satu Mare

La soluționarea dosarului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice .

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: Parchetul de lângă Tribunalul Satu Mare

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *