Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” din Satu Mare, un liceu de elita si inalta clasa !

Publicat la data de11 septembrie 2017 » 5263 Views» De- JurnalulSM » Locale sm, Stiri Satu Mare

            Colegiul Național “Mihai Eminescu” a fost detronat de Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”. Din ce in ce mai multi parinti isi inscriu copii la aceasta noua scoala de elita din oras, asta datorita faptului ca aceasta ofera oportunitateta copiilor de a invata de la inceput doua limbi de baza, romana si germana, iar accentul se pune cel mai mult pe limba germana, avand in vedere ca toate materiile sunt predate in aceasta limba, inca din clasele primare. Tot atunci elevii mai invata o noua limba straina, engleza.   

Potrivit doamnei director, Maria Reiz,  in prezent există 36 de clase cu un numar de 922 de elevi. La nivel liceal avem trei specializări: Matematică-Informatică-bilingv Engleză, Matematică-Informatică intensiv, Filologie. Cei de la profilul uman vor invata si italiana la liceu. 

Johann Ettinger, profesor de teologie și consilier spiritual a fost una dintre cele mai importante figuri a șvabilor sătmăreni. În anul 1914 și-a început activitatea ca preot la Sîi (Scheindorf). Întrucât profesorii au fost obligați să îndeplinească serviciul militar, el a început o lungă perioadă de timp, predarea la școala din localitate. Cu toate că după 1945 toate școlile germane au fost nevoite să-și închidă porțile, pastorul Johann Ettinger a fost cel care a reușit în această perioadă să înființeze o școală cu predare în limba germană.

În 1990 membrii Forumului Democrat German au început pregătirile pentru înființarea unui liceu cu limba de predare germană. Așteptările lor au fost realizate abia în anul 1997, atunci când Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare au găsit soluții practice pentru acest proiect.

La finalul clasei a XII-a elevii liceului pe lângă Examenul de Bacalaureat susțin și alte examene în urma cărora pot obține calificări speciale: Atestatul de Competență Lingvistică la limba Germană (Deutsches Sprachdiplom), Atestatul de Competență Lingvistică la limba Engleză (Cambridge), Atestatul la Informatică, precum Certificatul de Competențe Digitale ECDL-Start/Standard/Profil Start Bac/Profil Bac.

Complexul unității mai cuprinde o bază sportivă, un internat și o cantină unde elevii pot servi masa. Efectivul de elevi este de  922 de elevi, iar personalul didactic de 52 profesori (din care 40 titulari), 17  învățătoare și un cadru didactic asociat din Germania).

Scoala are in dotare:

 •  20 de săli, din care 12 săli de clasă;
 •  1 laborator chimie;
 •  1 laborator biologie;
 •  1 laborator fizică;
 •  2 laboratoare de informatică;
 •  1 cabinet de limba română;
 •  1 cabinet de limba germană (în curs de finalizare);
 •  1 cabinet de istorie (în curs de finalizare);
 •  1 biblioteca cu sală de lectură pentru limba germană;
 •  1 sală de gimnastică;
 •  1 sală multimedia.

LICEUL TEORETIC GERMAN, LOCUL I PE JUDEȚ LA BACALAUREAT!

Inconformitate cu rezultatele finale, la nivelul județului Satu Mare, din totalul de 1933 de candidați prezenți, au promovat examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2017 un număr de 1433 candidați, ceea ce reprezintă 74,13%. În urma publicării rezultatelor finale, la examenul de Bacalaureat 2017, sesiunea de vară, Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” a avut promovabilitate de 100%, ocupând  locul fruntaș în topul celor mai bune licee din județul Satu Mare. Pe locul doi se clasează Colegiul Național “Mihai Eminescu”, cu o promovabilitate de 98,5%, iar a treia poziție este ocupată de  Colegiul Național ”Doamna Stanca”, unde s-a înregistrat o rată de promovabilitate de 94,26%.

La polul opus, cu o promovabilitate scăzută se situează Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” cu doar 13,79%, urmat de Colegiul Tehnic “Unio-Traian Vuia”, promovabilitate de 20%,  și de Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară “George Emil Palade”, 25,53%.

Liceul dispune si de o cantina unde elevii pot lua masa, iar in pauze se pot delecta pe terenurile sportive din interiorul liceului. 

            Internat școlar de la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” a intrat in reabilitare/renovare in anul 2016. Vor fi 15 săli de clasă dotate cu cele mai moderne materiale didactice, laboratoare, grupuri sanitare la fiecare etaj și altele. Se estimează suma de peste 2.300.000 lei ca fiind necesară pentru reabilitare”, a precizat primarul la acea vreme. Clădirea reabilitată va fi dată în folosință peste aproximativ 8 de luni, mai exact anul viitor in aprilie.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *