Pasiunea care leagă două popoare! Bătrânele Dacii vedete la parada Drum Bun din Polonia

Publicat la data de7 septembrie 2015 » 1537 Views» De: JSM - redactia » Locale sm, Stiri Satu Mare

În perioada 3-6 septembrie 2015 în orașul polonez Cracovia a avut loc Întâlnirea Cluburilor DRUM BUN – eveniment dedicat iubitorilor autoturismului Dacia. Evenimentul a fost organizat în retur, după ce în luna iunie 2015 la Satu Mare a avut loc o deosebită paradă care a vizat în special autoturismele autohtone și la care vedetele au fost Daciile 1100, 1300 și 1310 ale unor pasionați din Polonia.

20150904_143939Pentru toamna acestui an, polonezii au pregătit deasemena un eveniment dedicat Daciile tocmai în superbul oraș Cracovia din Polonia.

La acest eveniment a participat delegația clubului DRUM BUN România în frunte cu coordonatorul, George Negrea, omul de afaceri Beniamin Kira  precum și alți iubitori ai acestei mărci.

Principalul organizator al evenimentului din Polonia a fost polonezul Mihai Sowa, care deține trei Dacii vechi.

„Acești polonezi iubitori de România au deschis până și un local cu specific românesc, unde poți cumpăra bere românească, dar poți să și plătești în bani românești. E plin cu poze cu artiști români, are muzică românească și steag. Există în jur de 20 de polonezi îndrăgostiți de România care cu fiecare excursie în România aduc alți polonezi și tot mai mulți învață românește. Ei vin de foarte multe ori în România”, a mai spus George Negrea.

Printre autoturismele care au fost prezente, enumeram Dacia 1100, Dacia 1300, Dacia 1310 și Dacia Berlină, fabricate în perioada 1969-1985, aparținând pasionațiilor din Satu Mare, București, Argeș Cluj și Constanța.

Programul evenimentului s-a întins pe durată a patru zile și a numărat mai multe parade în orașe din Polonia, petreceri, concerte vizite la obiectivele turistice din zonă și discuții despre înfrățirea județului Satu Mare și Cracovia. Despre această colaborare au vorbit personal președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef și primarul din orașul Wieliczka Artur Kozioł. Deasemenea, directorul Muzeului Județean, Felician Pop și directorul Centrului de Creație Robert Laszlo au discutat despre eventuale colaborări pe plan cultural.

Exportate în număr mare înainte de 1989, vechile modele Dacia nu trezesc nostalgii doar în rândul românilor, ci sunt apreciate și de străinii care au copilărit în jurul acestora. Un caz aparte este cel al unor polonezi din Cracovia, care au devenit atât de atașați de România, încât și-au cumpărat Dacii, au învățat limba română, ba chiar au arborat și Tricolorul pe casele lor.

Această comunitate activă nu avea cum să rămână nedescoperită de pasionații din țara noastră, mai ales că Michael Sowa vine frecvent în România cu Daciile sale, iar clubul este activ și pe internet, având un site și o pagină de Facebook, unde sunt publicate informații despre evenimente.

Astfel, a intrat în contact cu George Negrea, un tânăr din Satu Mare, de asemenea, pasionat de vechile modele Dacia, care a fost surprins să afle că polonezii iubitori de Dacii erau și vorbitori de limbă română.

Nu ar fi târziu chiar să învățăm o lecție de patriotism de la acești oameni deosebiți, putem spune că polonezii iubesc mai mult țara noastră decât noi înșine.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.