Șantaj: Guvernul Ungariei își face de cap la Satu Mare ! Trebuie maghiarizat numele unei şcoli

Publicat la data de9 ianuarie 2019 » 283 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

O sponsorizare de câteva zeci de mii de euro, din partea Guvernului Ungariei, strică armonia româno-maghiară de la Școala numărul 10 din Satu Mare. Banii au fost convertiți într-o mică bază sportivă, chiar în curtea şcolii.
După investiția respectivă, a apărut şi „prețul”: schimbarea numelui din Școala numărul 10 în Școala Rákoczi Ferenc.
De cum au aflat, profesorii şi părinții elevilor au luat foc.

Nemulțumiri au fost chiar şi printre maghiari, unii dintre ei considerând că nu are rost să fie schimbat numele şcolii, unul cu tradiție de multe decenii. Dintre elevii care învață la Școala nr. 10, aproximativ jumătate sunt români, iar jumătate etnici maghiari.
În oraşul Satu Mare, primar este Gabor Kereskeny, iar UDMR controlează Consiliul Local cu ajutorul aliatului său local, PNL şi al complicităților cu PSD.
Totuşi, dintre liberali s-a ridicat cea mai critică voce: avocatul Adrian Cozma, consilier județean PNL. Acesta afăcut un apel public pentru renunțarea la schimbarea numelui şcolii.

Publicăm integral luarea de poziție a consilierului județean Adrian Cozma:

Nu pot fi de acord, ca pentru o sponsorizare venită din partea Guvernului din Ungaria, să ne vindem comunitatea sau să tolerăm fiecare agresiune UDMR-istă. Avem atâtea de făcut în țară și în Satu Mare, iar unii sunt preocupați de cum să redenumim școlile românești și de alte lucruri care nu au nicio legătură cu viața românilor, fie ei români sau maghiari.

Un bun conducător trebuie să reprezinte comunitatea, nu doar o parte a ei. Sper ca în 2019 să începem să facem ceea ce trebuie în județ și în oraș. Nu cred că Satu Mare mai poate fi lăsat în această fundătură economică și în acest izolaționism social. Avem exemplul Clujului, al Oradiei, unde toți deopotrivă, români, maghiari și alte naționalități lucrează pentru comunitate și pentru oameni. Iar rezultatele se văd. Sunt mult înaintea noastră.

La solicitarea guvernului din Ungaria, a unor politicieni din UDMR și a primarului, Școala Nr. 10 Satu Mare urmează să fie rebotezată Școala Rákoczi Ferenc. E inadmisibil că, pas cu pas, reprezentanții UDMR vor să amprenteze Satu Mare cu simboluri naționaliste maghiare. Nu putem tolera așa ceva.

România aparține românilor!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.