Ședința Colegiului Prefectural

Publicat la data de23 noiembrie 2017 » 138 Views» De: George Negrea » Locale sm, Stiri Satu Mare

În sala mică de ședințe a Palatului Administrativ a avut loc ședința Colegiului Prefectural condusă de prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost prezentat de șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Șipoș cu privire la principalele modificări aduse Codului Fiscal. Acesta a pus accent pe detalierea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
“Este foarte important de reținut faptul că după noua schimbare de calcul nu se modifică salariu net și cheltuiala angajatorului. Avantajul acestei măsuri este faptul că de la nouă contribuții sociale aferente salariilor, din 2018 acestea se reduc la un număr de trei contribuții. Deci este o simplificare tehnică și matematică care duce la un efect echivalent. Prin aceste metode și contribuția la pilonul 1 de pensii va fi mai mare cu 143 lei.” a explicat Șipoș Ioan.
Prefectul a sintetizat informațiille prezentate asigurându-se că toți cei prezenți au înteles efectul noilor modificări. „ De la 1 ianuarie 2018, pentru același salar net, angajatorul nu pierde nimic. Câștigul acestei măsuri fiscale este că de la nouă taxe se reduc la trei. În orice țară dezvoltată din lume, simplificarea fiscala duce intr-un final la o colectare mai bună.”

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost prezentat de directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Satu Mare, Monica Prodan – Ardelean cu privire la activitatea desfășurată în anul 2017 de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la nivelul județului a cărui scop constă în înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor în sistemul integrat de cadastru si carte funciară. Programul național se realizează în baza Planului anual de acțiune al ANCPI și conform bugetului alocat.
În acest context pentru anul 2017-2019 au fost repartizate credite de angajament în valoare de 150.000 lei și credite bugetare în valoare de 107.000 de lei pentru fiecare UAT .
În județul Satu Mare, au încheiat contract de finanțare un număr de 53 UAT-uri din totalul de 62 UAT-uri eligibile. Iar din cele 53 UAT-uri cu contract de finanțare 26 UAT-uri au fost încheiate 27 contracte de prestări servicii cu persoane fizice și juridice autorizate.

La finalul ședinței, directorul DSVSA Satu Mare, dr.Nicolae Dumuța a adăugat că ținând cont de faptul că se apropie sărbătorile de iarnă, vor fi efectuate controale tematice iar în ceea ce privește examenul trichinoscopic pentru consum propriu, se face doar la cerere. În acest sens DSVSA a suplimentat personalul în toate piețele alimentare.
De asemenea directorul DSVSA a informat că oficial în 21 noiembrie cele 2 focare de pestă porcină au fost stinse. “În 11 octombrie au fost ridicate restricțiile de către Uniunea Europeană, iar cele 2 focare au rămas sub restricții. În acele gospodării au fost puși trei porci sănătoși testați în prealabil. În 19 noiembrie , după 45 de zile au fost luate probe pentru retestare ceea ce a permis oficial confirmarea stingerii pestei porcine.” a declarat dr.Nicolae Dumuța

Modificările noului cod fiscal pot fi consultate aici:
http://www.prefecturasatumare.ro/images/stories/Fisiere/Colegiu%20prefectural%202017/23noiembrie2017/MODIFICARI_COD_FISCAL.pdf

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *