Speranță de viață scăzută în județul Satu Mare

Publicat la data de10 octombrie 2019 » 103 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

Speranța de viață în România este de 75 de ani, dar aceasta este media, căci apar diferențe semnificative între județe, conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), arată Libertatea. În timp ce Vâlcea are o medie de viață de 80 de ani, aproape cât media europeană, în Satu Mare speranța de viață este de numai 73 de ani, precum în Bangladesh. Pe ultimele locuri ale speranței de viață sunt Giurgiu, Călărași, Tulcea și Satu Mare, județe care, altfel, se află și în topul celor mai sărace județe.

Județele Satu Mare și Vâlcea sunt despărțite de 440 de kilometri, adică 6 ore de condus. Și de 7 ani. Speranța de viață în Vâlcea este de 80 de ani, în timp ce în Satu Mare, de doar 73. Tot atât este și în Bangladesh, Guatemala și Vanuatu. Media în România este de 75 de ani, cu 9 ani mai puțini decât Japonia, Elveția și Singapore, țările în care se trăiește cel mai mult din lume. Așa că diferența de șapte ani pe teritoriul aceleiași țări pare o eroare de date statistice.

Corelația dintre dezvoltarea economică și speranța de viață este de multă vreme cunoscută. „În mod cert vorbim despre o serie de factori, de la accesul la servicii medicale până la calitatea dietei, dar și aspecte pe care poate că nu le-am lua în calcul la prima vedere, precum cât de mult alcool se consumă și ce tip de alcool (berea și rachiul nu au același impact asupra sănătății…)”, a explicat sociologul Barbu Mateescu, pentru Libertatea.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.