Tribunalul Cluj obligă UDMR să comunice cum a cheltuit banii publici

Publicat la data de13 februarie 2018 » 181 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a suferit o înfrângere dură în instanță.

Tribunalul Cluj obligase formațiunea maghiară, în decembrie, printr-o hotărâre în primă instanță, să comunice o serie de informații publice noteaza napocanews.ro.

UDMR a fost dată în judecată de Asociația Átlátszó Erdély Egyesület, după ce Uniunea a refuzat să comunice informații detaliate despre gestionarea banilor publici.

Acum, sentința a devenit definitivă, după ce formațiunea maghiară nu a formulat recurs în termen legal, relatează portalul de investigații Atlatszo Erdely.

Portalul, editat de Asociația Atlatszo Erdely Egyesulet (denumirea înseamnă Transilvania transparentă), a dorit să afle cum au fost cheltuiți cei 28 de milioane de euro primiți de la bugetul de stat al României în ultimii 6 ani, sumă pe care UDMR a primit-o în calitate de reprezentant al comunității maghiare din România.

Instanța a apreciat că UDMR reprezintă o organizație neguvernamentală de utilitate publică având în vedere că desfășoară sistematic și preponderent activități în interesul colectivității maghiare din România și este finanțată pentru realizarea acestor activități din bani publici.

Astfel, formațiunea maghiară a fost obligată de către tribunal să furnizeze informațiile de interes public cerute de Asociația Átlátszó Erdély Egyesület, și anume:

– lista imobilelor aflate în prezent în proprietatea UDMR, cu adresă și număr cadastral/topografic, anul și modul dobândirii, respectiv prețul de cumpărare a acestora și numele vânzătorului;

– lista imobilelor închiriate în prezent de către UDMR, cu locația (adresa), numele proprietarului, respectiv chiria anuală plătită pentru acestea;

– o listă cu cheltuielile de întreținere și reparații a imobilelor aflate în proprietatea / în chiria UDMR pe perioada 2009-prezent, specificând pe scurt lucrarea efectuată și numele firmei care a efectuat lucrarea;

– o listă cu diurnele primite de către cu angajații UDMR (respectiv persoane care reprezintă UDMR) pentru deplasări în afara granițelor țării din 2009 până în prezent. Lista trebuie să conțină data de început și sfârșit a deplasării, destinația, respectiv suma de bani plătită ca și diurnă;

– o listă cu operele de artă cumpărate din 2009 de către UDMR, cu numele autorului, o prezentare succintă a operei, respectiv prețul plătit pentru aceasta.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.