Vasile Lucaciu a fost comemorat la Apa

Publicat la data de21 ianuarie 2018 » 460 Views» De: George Negrea » Stiri Satu Mare

Împlinirea a 166 de ani de la nașterea preotului dr. Vasile Lucaciu a fost marcată la casa memorială din comuna Apa.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național după care a fost oficiată ceremonia religioasă la finalul căreia a avut loc sfințirea și înălțarea Drapelului României pe catargul donat de Asociația Civică Tempora.

„Se spune că simbolistic un catarg realizează legătura dintre cer și pământ, un catarg cu drapelul țării noastre leagă România de jos cu România de sus, ne leagă cu strămoșii noștri a căror exemplu trebuie să-l urmăm, iar unul din aceștia e Vasile Lucaciu. În vremurile pe care le trăim trebuie să fim cu toții ca Avram Iancu dar să ne manifestăm ca Vasile Lucaciu pentru că războaiele nu se mai duc cu arma ci cu diplomația sau economic. În zilele noastre sunt mult mai utile mijloacele pe care le-a folosit Vasile Lucaciu. Îi felicit pe cei de la Asociația Tempora pentru ridicarea acestui simbol. Fiind an de centenar cred că ar trebui să continuăm să ridicăm asemenea simboluri în tot județul Satu Mare” a spus prefectul Darius Filip.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane la bustul marelui patriot Vasile Lucaciu.

De asemenea, cu acest prilej a avut loc și lansarea cărții Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană „Eroii Neamului”, volum îngrijit de Voicu Șichet și apărut la Editura Academiei Române în 2017 și prezentarea cărții „Luptând pe două fronturi. Memorandistul Vasile Lucaciu”, de Dr. Simion Retegan, cercetător științific principal la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.