miercuri, aprilie 24, 2024
Acasăsus”Ziua Culturii Tradiționale” sărbătorită fastunos la Satu Mare

”Ziua Culturii Tradiționale” sărbătorită fastunos la Satu Mare

Duminică, 15 ianuarie în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Muzeul Județean, și cu sprijinul Consiliului Județean, la Satu Mare au avut loc o serie de evenimente culturale organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale precum și a zilei poetului național, Mihai Eminescu.

Prima activitate a avut loc, de la ora 13.00, la bustul lui Mihai Eminescu din fața Colegiului Național care-i poartă numele. Au fost prezenți la eveniment senatorul Turos Lorand, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, viceprimarii Adrian Albu și Doina Feher, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, directorul instituției care a organizat aceste evenimente, Robert Laszlo, dar și alți oameni de cultură din județ.

”În anul 2011 când s-a promulgat legea ca data de 15 ianuarie să fie Ziua Culturii Naționale, consider că a fost o idee bună, pentru că în mentalul colectiv românesc, Eminescu este un poet de anvergură, este poetul nostru național, ș cu siguranță că această dată a fost binevenită pentru marcarea zilei acestuia. Noi, Centrul de Creație am pregătit, cu această ocazie, o serie de manifestări culturale”, a arătat directorul Centrului de Creație,  Robert Laszlo.

”Ziua Culturii este un moment important pentru cultura fiecărei națiuni, este legată de poetul Mihai Eminescu, eu personal fiind legat de această școală, aici mi-am făcut studiile de liceu. Este un început de an, un moment de mare importanță, toate instituțiile Consiliului Județean s-au pregătit cu manifestări. Eu sper că toți cei care participă la aceste manifestări conștientizează importanța acestui eveniment, noi reprezentând o cultură puternică la nivel european și ar trebui să se înrădăcineze această zi și să fie cât mai mulți participanți la astfel de evenimente”, a declarat și Pataki Csaba.

De asemenea, directorul Muzeului Județean, Felician Pop a evocat personalitatea poetului național Mihai Eminescu.

”Venim să-l omagiem pe cel care a dat sens limbii și culturii noastre care, înainte de a fi un mare poet, a fost un mare făcător de limbă. Despre Mihai Eminescu se spune că a fost Isus Hristosul limbii române pentru că, după ce și-a desăvârșit opera, limba română nu a mai fost la fel. Eu cred că ar trebui să-l așezăm pe Eminescu acolo unde civilizația românească a căpătat un caracter occidental, unde literatura română a fost racordată la marea cultură europeană. Eminescu a fost și în această zonă și textul care se află la monumentul limbii române este deosebit de onorant unde se spune că cel mai frumos și cel mai curat grai italic se vorbește la Sătmar”, a afirmat Felician Pop.

Lanțul evenimentelor  a continuat la Muzeul de Artă, unde a avut loc vernisajul expoziției artistului plastic Nicolae Pop, urmată de un moment artistic susținut de artiștii Alex Vicol din Republica Moldova, George Negrea și Marian Buzilă.

Ambasadorul Marii Britanii la București recită din „Scrisoarea I” de Mihai Eminescu

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, sărbătorește Ziua Culturii Române cu un fragment din „Scrisoarea I”, de Mihai Eminescu, pe care îl recită într-o înregistrare publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei.

În înregistrarea publicată pe contul oficial de Facebook al Ambasadei Marii Britanii la București, ambasadorul britanic declamă: „La-nceput, pe când ființă nu era, nici neființă/Pe când totul era lipsă de viață și voință”. Pasajul din „Scrisoarea I” de Mihai Eminescu pe care îl recită ambasadorul Paul Brummell se încheie astfel: „De atunci și până astăzi colonii de lumi pierdute/Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute/Și în roiuri luminoase izvorând din infinit,/Sunt atrase în viață de un dor nemărginit”.

Poezia „Iarna pe uliță”, în interpretarea Ambasadorului Franței la București

François Saint-Paul, Ambasadorul Franței la București și alți diplomați francezi recită, de Ziua Culturii Naționale, din poezia „Iarna pe uliță”, de George Coșbuc.

„De Ziua Culturii Naționale, diplomații Ambasadei Franței vă oferă un cadou, care sperăm să vă aducă zâmbetul pe buze: celebra poezie „Iarna pe uliță” de George Coșbuc.”, au scris reprezentanții Ambasadei Franței la București pe pagina oficială de Facebook.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente