joi, aprilie 18, 2024
AcasăPoliticaLocalAndreea Paul: "Discuțiile despre capitale de regiuni și baroni locali nu rezolvă...

Andreea Paul: „Discuțiile despre capitale de regiuni și baroni locali nu rezolvă problema reformei administrativ-teritoriale”

Deputatul PDL de Satu Mare, Andreea Paul și președintele Organizației Județene a PDL Satu Mare, Petre Mureșan, au susținut sâmbătă, 1 iunie o conferință de presă la sediul filialei Satu Mare a PDL. În deschidere, cei doi le-au dorit un sincer la mulți ani tuturor copiilor cu ocazia zilei de 1 iunie, dar și tuturor sătmărenilor de Zilele Orașului. 

DSC_0744

Andreea Paul a spus că își dorește ca Satu Mare să ajungă să arate cel puțin la fel ca și Clujul, Oradea, Aradul, Timișoara, doar că până să se ajungă acolo mai este foarte mult de lucru până să se schimbe fața orașului. Ca principal partid de centru-dreapta aflat în opoziție, PDL consideră că nu este suficient să fie criticate acțiunile incompetente ale Guvernului USL ci că trebuie să se înceapă o altfel de politică în care să se propună soluții alternative. Totodată, s-a discutat pe tema reorganizării administrativ-teritoriale a țării, în care trebuie să țină cont de criteriile etnice, sociale, culturale, geografice  ale fiecărui județ și de dezvoltarea infrastructurii locale.

Deputatul a anunțat demararea într-o acțiune la nivel național și sectorial de prezentare a viziunilor Partidului Democrat Liberal legate de domenii esențiale. Primul domeniu a fost agricultura, apoi dezvoltarea durabilă, viziunea economică, crearea de locuri de muncă și piața muncii, reforma administrativ-teritorială, modificarea constituției și continuarea  reformei justiției.

Viziunea economică a PDL este creșterea libertății economice. “Am pornit cu gândul că nimeni din țara asta nu are grijă de angajator, de întreprinzător. Dacă întreprinzătorului îi merge bine, atunci îi merge bine și angajatului. O primă inițiativă legislativă pe care am lansat-o în dezbatere public ține de crearea Autorității Naționale pentru protecția întreprinzătorilor care nu își propune altceva decât să apere drepturile întreprinzătorilor, să protejeze întreprinzătorii de abuzuri”. Aici Andreea Paul a dat exemplul mecanismului exemplar de executare a datornicilor din mediul privat, iar invers nu se întâmplă așa, nimeni nu răspunde de încasarea datoriilor de la stat de către un întreprinzător privat. De aceea este necesară implementarea unei legi care să reglementeze relația dintre stat și întreprinzători. Acest proiect de lege va fi depus în maxim două săptămâni în Parlament. Un alt proiect de lege care a fost depus deja de către deputatul PDL ține de data de 2 iunie și declararea ei ca Ziua Națională pentru Adopție.

În conferință s-a ridicat problema situației județului Satu Mare în contextul regionalizării. Andreea Paul a explicat că discuțiile despre capitale de regiuni și baroni locali nu rezolvă problema reformei administrativ-teritoriale. A dat Polonia ca un foarte bun exemplu de reorganizare administrativ-teritorială unde a fost nevoie de mai mulți ani pentru ca procesul să fie finalizat cu bine, dar și Slovacia și Ungaria unde aceste inițiative au eșuat. “Primul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere este asigurarea unui serviciu public mai puțin costisitor și mai apropiat de cetățean. Asta implică descentralizarea atribuțiilor administrației de la nivel central spre nivel local, în paralel cu responsabilitatea financiară. 27 la sută din bugetul general consolidat revine astăzi bugetelor locale. Este inadmisibil să asistăm în continuare la coada primarilor din toată țara, la ușile miniștrilor indiferent de culoarea lor politică pentru a se milogi să-și finanțeze proiectele de dezvoltare locală. Din păcate avem regi și regine în instituțiile publice locale la care primarii trebuie să se perinde”, a declarat Andreea Paul. Aceasta a mai spus că  este inadmisibil să fie pornite proiecte de dezvoltare a infrastructurii locale în două județe diferite iar la granița celor două județe drumurile să nu se întâlnească.

Referitor la criteriile europene pentru reforma administrati-teritorială: economic, cultural, istoric, geografic, social, Andreea a precizat că nu vede județul Satu Mare altfel decât în zona care îl recomandă, alături de Maramureș, într-o structură redusă ca număr de regiuni și în care decizia sî fie depolitizată, fără interesele USL-ului local și așezată pe competență. “Noi avem o mândrie locală extrem de accentuată, a zonei Sătmarului, a Oașului, a Maramureșului. Dar asta nu trebuie să ne împiedice să gândim o strategie locală de dezvoltare care să ne conecteze la polii de creștere economică din apropiere, și unul dintre ei este Clujul. Pentru asta ai nevoie de o infrastructură adecvată. În Cluj și Oradea sunt parcuri industriale unde cererea de angajați este mai mare de ât forța de muncă locală și importă forță de muncă din Ungaria. Argumentul principal este că au drumuri pe care să se deplaseze”, a subliniat Paul.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente