vineri, aprilie 19, 2024
AcasăReligieOmul de calitate și calitatea de a fi OM

Omul de calitate și calitatea de a fi OM

Cu toții ne dorim ca în orice moment să avem în jurul nostru oameni de calitate, dar ne-am întrebat oare care este diferența dintre un om de calitate și o persoană care are și manifestă calitatea de OM? Oare cum vede fiecare dintre noi un om de calitate, ce înseamnă pentru fiecare dintre noi a fi om de calitate? Mulți probabil ar spune că oamenii de calitate sunt oameni foarte bine pregătiți profesional, oameni care ocupă funcții importante în diferite instituții sau firme. Dacă întrebăm însă ce înseamnă să manifești calitatea de OM, unii se vor mira, alții vor spune că fiecare avem calitatea de OM, iar unii vor enumera mai ales calități profesionale sau trăsături de caracter și personalitate pozitive. Este foarte adevărat că evoluția fiecărui om trebuie să aibă loc atât pe plan profesional cât și pe plan spiritual, iar această evoluție ar trebui să fie concomitentă. Ce înseamnă să manifești calitatea de OM? Obținerea calității de OM este destul de anevoioasă pentru unii, deoarece începe cu renunțarea la a manifesta toate trăsăturile negative de caracter și personalitate.Acest lucru poate dura foarte mult timp, unii vor lupta cu ei înșiși. În același timp cu renunțarea la a manifesta trăsăturile negative de personalitate și caracter, omul aflat în procesul de schimbare, de evoluție, trebuie să obțină și să manifeste virtuți umane precum, iubirea, voința, curajul, răbdarea și modestia. Toate aceste virtuți trebuie să fie manifestate în orice împrejurare, nu numai față de oameni sau față de anumiți oameni, cărora unii le spun oameni de calitate. Sunt foarte mulți oameni de calitate care însă nu manifestă calitatea de OM deoarece au un orgoliu foarte mare, care nu-i lasă să obțină și să manifeste această calitate sau care încă manifestă trăsături de personalitate sau caracter negativ. Orgoliul este o piedică foarte mare în evoluția oamenilor. Este de ajuns ca un om, după ce a muncit foarte mult, s-a pregătit profesional foarte mult și a ajuns să ocupe o funcție foarte importantă de conducere, să cadă în capcana întinsă de orgoliu.

Acest lucru se întâmplă foarte des pentru că acest orgoliu le este “zgândărit” de cei din jur și cel în cauză ajunge să creadă că totul i se cuvine, că nimeni nu este mai bun ca el. Sunt însă și multe cazuri în care, oameni simpli care au o pregătire modestă, își pun în valoare virtuțile umane și astfel se apropie foarte mult de manifestarea calității de OM. Ideal ar fi ca toți oamenii să aibă acces la cultură, la educație și în paralel cu dezvoltarea profesională să fie ajutați să manifeste virtuțile umane. Manifestarea virtuților umane nu este un lucru simplu de făcut. Dacă răbdarea și voința sunt virtuți pe care le poți exersa și învăța, curajul doar se manifestă, iar manifestarea iubirii necondiționate este cel mai greu lucru de înfăptuit. Unii oameni au un curaj imens, pe care și-l descoperă și îl manifestă în situații limită, când pur și simplu salvează vieți fără să se gândească la pericolul la care se expun ei înșiși. Asta înseamnă să manifești curajul. Alți oameni sunt foarte meticuloși, manifestând astfel răbdare și voință, fără să-și dea seama, iar lucrurile ieșite din mâinile lor sunt uimitoare, spectaculoase. Iubirea necondiționată este mai greu de înțeles și de manifestat în vremurile actuale când suntem îndemnați zilnic prin toate mijloacele media, să satisfacem dorințele efemere ale ego-ului. Dacă oamenii s-ar lăsa conduși de iubire, nu ar mai exista războaie, sărăcie, atacuri teroriste, boli, ură, invidie, egoism, răutate. Toate aceste lucruri negative sunt posibile datorită orgoliilor și nemanifestării iubirii, toate aceste lucruri nu sunt manifestări ale iubirii necondiționate, ci a exacerbării orgoliilor, ambițiilor și intereselor meschine individuale și de grup. Iubirea este cea mai mare putere, cea mai mare forță pe care o au oamenii, dar de care mulți nu sunt conștienți. Este forța creatoare a Universului, este forța care unește și vindecă oameni și suflete. Când toți oamenii vor conștientiza ce putere le-a dăruit divinitatea și o vor manifesta necondiționat în folosul întregii creații divine, atunci vor putea spune că manifestă pe deplin calitatea de OM. Mulți își pierd însă calitatea de OM. Sunt multe modalități prin care cineva își poate pierde această calitate de a fi OM. Sunt mulți cei care au această calitate, dar o pierd pe drumul vieții. Cel mai bun exemplu de pierdere a calității de a fi OM este atunci când o persoană primește mulți bani, fie că a primit o mărire de salariu, fie că a aflat că a moștenit o avere care îi asigură un trai liniștit și lipsit de griji, fie că a fost promovat în cadrul companiei, Când ajunge banul să schimbe radical omul, înseamnă multe.

Nu mai prezintă nici o importanță cei care îți sunt și prieteni din copilărie, acum mulți simt nevoia să-și petreacă timpul cu cei din același rang ca și ei, iar aceștia din urmă nu dau doi bani pe ei și în cele din urmă, tot la cei pe care i-au părăsit se întorc când dau de greu sau când au nevoie de o mână de ajutor sau un umăr de plâns. Ajung astfel plini de aroganță, infatuați și nu le mai ajunge nimeni la nas, uitând chiar și de unde au plecat. Banii îți oferă un plus de notorietate, un mod de a induce teamă și un punct de respect dar, în fața căror oameni? În fața acelora care au scara valorilor inversată, doar atât. Banul poate cumpăra suflete, dar nu orice suflet, ci doar pe acela fără credință în Dumnezeu. El poate umili, controla, cumpăra oameni, dar, doar pe acești oameni lipsiți de credință.. Omul contemporan, angrenat în realitatea materială, prins fiind în sfera îngustă și limitată a rațiunii pământești își găsește repede iubirea. Ulterior va vedea că este o iubire pătimașă și distrugătoare care transformă scopul vieții într-unul eronat și iluzoriu, ce îl va duce pe culmile nefericirii. Dorind să îl atingă, va fi dispus să folosească orice mijloc sau metodă, indiferent de consecințe. Plecând în grabă pe principii greșite, omul se transformă într-un animal sălbatic de pradă, flămând și gata de vânătoare. Acest „animal de pradă” este cel mai rău din câte viețuitoare trăiesc pe pământ, deoarece niciodată nu ajunge la saturație, indiferent cât de mult este hrănit. Altfel, va rezulta snobismul, opulența, grandomania și lăcomia nejustificate, fără formă, fond și nefundamentate. Acestea sunt doar câteva simptome vizibile ale omului modern, des întâlnite în actuala societate, „frustrări vopsite-n lux” sau primele simptome ale unei boli cronice ale sufletului. Bolile devin „virtuțile” pe care omul contemporan le etalează sigur, cu o atitudine superioară și cu o aroganță abundentă, respirând un alt aer și gravitând în egocentrismul lui excesiv, nemaiputând să își vadă reala condiție. Dar, totul se întâmplă în percepțiile lui și a celor care au ca etalon banul.

Din exterior, se observă cu ușurință cine pe cine deține: omul pe ban sau banul pe om?! Valoarea omului nu este dată de bogăție, ci o conferă principiile pe care merge, neclintit de schimbul valutar, demnitatea care este mai presus de interesele financiare, ajutorul smerit pe care îl oferă dezinteresat, întărirea virtuților fără a calcula costul de oportunitate. O vorbă bună spusă într-un moment de declin, o îndrumare într-o situație critică, un îndemn ferm pentru întoarcerea din rătăcire, o mână întinsă pentru a salva de la înec, din valurile tulburi ale vieții un sărman suflet, un strigăt puternic care schimbă direcția de mers a unui „orb” ce se îndreaptă spre prăpastie, oricare dintre acestea valorează mai mult decât jumătate din averea celui mai bogat om de pe pământ. Manifestați virtuțile umane în orice împrejurare pentru că viața voastră și a celor din jurul vostru să fie plină de lumină și armonie și nu uitați niciodată că iubirea este energia care unește și vindecă oameni și suflete. „ Un om este o persoană definită de omenie”. Orice călătorie prin inima unei persoane începe cu o întrebare simplă, cine suntem, de unde venim, ce avem de făcut pentru a ne împlini destinul? În primul rând suntem oameni, suntem români. Mulți dintre noi uită acest lucru sau poate nu l-au știut niciodată și atunci este bine să se întoarcă în ei înșiși prin meditație, rugăciune sau orice fel de altă metodă despre care cred ei că i-ar ajuta să se cunoască. A fi OM nu este ușor fiindcă ar trebui să te definești și nu mereu este la îndemână. Pentru că, un OM este o persoană definită de omenie.

Mirela H.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente