Colivia cu Fluturi – Femeile secolului 21

Publicat la data de27 februarie 2017 » 1104 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi, reportaje

„Poate că, într-adevăr, ochii femeii iubite sunt marginea lumii.” (Grigore Vieru).

Ce se poate spune în plus despre femei, despre viața lor? În opinia mea, multe. Femeile sunt mereu surprinzătoare, viața lor nu este niciodată liniară nu se încadrează în tipare. Deși societatea și mai ales bărbații au încercat să pună mereu bariere în calea lor. Tot ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei noastre agitate ne duce inevitabil la întrebarea, s-au temut bărbații de femei și dacă da, se mai tem? Cum să explici astfel că ei ne-au considerat mereu ,,mai slabe de înger”, ,, sexul slab”, că ne-au interzis accesul la viața culturală, la școală, la studii, la viața politică, la obținerea unui loc de muncă și că am fost mereu obligate să depindem de ei din punct de vedere social și material. Și azi în secolul XXI, în multe state mai ales arabe, femeile sunt desconsiderate și tratate ca fiind mult inferioare bărbaților. Ceea ce astăzi noi considerăm că sunt drepturi normale democratice, care ni se cuvin, au fost câștigate cu mare greutate de-a lungul istoriei. În trecut un moment care a generat mari așteptări și intense dezbateri în aceea epocă a fost votarea noii Constituții a României unificate.

Acordarea drepturilor politice a fost amânată în cazul femeilor, articolul 6 specificând: “Legi speciale, votate cu majoritate de două treimi, vor determina condițiunile sub cari femeile pot avea exercițiul drepturilor politice. Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalități a celor două sexe” (Eufrosina Popescu, Culegere de documente și materiale privind istoria României. Ianuarie 1922- Noiembrie 1928, București, Centrul de Multiplicare al Universității din București, 1974, pp. 50-74). Cu toate acestea însă, în textul constituției era înscris principiul cooptării femeilor în consiliile comunale și județene. Activitatea desfășurată de către consilierele femei se va dovedi una extrem de benefică, vizând cu precădere patru mari domenii: asistența socială, salubritatea publică, cultura și educația. De asemenea, votarea Legii pentru organizarea administrativă, la 3 august 1929, în perioada guvernării Partidului Național-Țărănesc, care avea înscrisă în programul său chestiunea acordării drepturilor politice femeilor, a reprezentat primul pas către exercițiul politic feminin. Astfel, primeau drept de vot femeile care erau absolvente ale învățământului secundar, normal sau profesional, ciclul inferior, funcționarele de stat, județ sau comună, văduvele de război, femeile care fuseseră decorate pentru activitatea depusă în timpul războiului și cele care conduceau societăți culturale, filantropice sau de asistență, la momentul intrării în vigoare a legii. Dar persoanele cele mai dezavantajate de această lege erau, din punctul de vedere al liderelor feministe, femeile din Ardeal, care datorită contextului istoric se instruiseră în particular, nedeținând certificate de studii.
Nu știm să ne apreciem suficient istoria, nu am fost învățate să o facem. Femeile de astăzi nu au timp să se mai gândească la trecut, în multe cazuri ele muncesc mai mult decât bărbații, deoarece e știut că munca pe care o face o femeie pentru întreținerea casei și pentru familia sa (spălat, călcat, curățenie, creștera copiilor, etc), nu este considerată de mulți ca o muncă. Este cum spun unii,, datoria femeii,,. Eu una îmi doresc ca femeile acelea minunate și curajoase dar și lupta pe care au dus-o pentru drepturile noastre, înfruntând oprobriul public, zeflemeua și răutățile societății să nu fie uitate.

Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.