Colivia cu Fluturi – Cei care pleacă și cei care rămân

Publicat la data de12 februarie 2018 » 550 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

“Fericirea cuprinde cinci părți. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simțuri bune și sănătate trupească; a treia este reușita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputația bună printre oameni și a cincea abundența de bani și a bunurilor folositoare pentru viață. ” – Platon
Românii pleacă de ani buni, spre locuri în care speră să își găsescă fericirea sau măcar un trai mai bun pentru ei și familiile lor. Motivele sunt diferite dar toate au un numitor comun: banii. Românii pleacă în străinătate pentru bani, indiferent de vârstă, gen, nivel de educație, ocupație, spunând că “aici nu poți câștiga un ban decent” și “nu ți poți face un viitor”. Nimeni nu pleacă doar așa… de plictiseală, pe mulți îi mână sărăcia, pe alții dorința de a realiza ceva mai mult în viață. Personal cunosc câteva zeci de familii care au lăsat plaiurile sătmărene și au plecat cu gândul să nu se mai întoarcă aici decât în vizită.
Sunt convinsă că nu toți cei plecați se pot adapta cu ușurință, deoarece într-o țară străină totul e nou, cultura, legile, oamenii, mentalitatea. Cât de greu poate să îi fie unui om, să ia această hotărâre? Să se rupă de tot; familie, prieteni, să își taie rădăcinile și să plece. E un act de curaj, e un act de disperare? Însă cu siguranță e o pierdere incomensurabilă pentru țară.
Din toate astea, se pare că cei care conduc țara asta, nu au înțeles nimic sau poate nu vor să înțeleagă. Pierdem zilnic forță de muncă iar celor care au decis să rămână forțați de împrejurări sau pur și simplu din patriotism statul nu le dă nimic. Statul doar ia…taxe, suprataxe și crește presiunea asupra propriilor cetățeni prin scumpiri, șomaj, salarii mici, pensii și mai mici.
Dacă ar fi să fac o socoteală cu cei pe care îi cunosc și au plecat în străinătate, probabil că aș ajunge la câteva sute de persoane, dacă oricare din cei care citesc acum acest articol ar face o astfel de socoteală cu siguranță ne-am îngrozi. Nu-i trist să vezi casele goale? Nu-i trist să vezi sate în care mai stau doar bătrîni? Nu te cuprinde jalea să vezi că toate astea puteau fi prevenite?
De ce să rămânem, este o întrebare la care nu am un răspuns acum. Poate ni-l va oferi istoria, poate că în timp se va dovedi că a fost o alegere bună. Deocamdată am ales să fim aici, să ne ducem traiul care cum om putea, cu bune…cu rele dar mai ales cu speranță și cine știe, poate că mai există miracole și pentru noi.

de Loredana A. Știrbu

Share

One Response to Colivia cu Fluturi – Cei care pleacă și cei care rămân

  1. De acord. Dar mă întreb: nu cumva suntem și noi răspunzători pentru această situație? Nu vorbesc în numele altora. Mă întreb pe mine: ai făcut chiar tot ce ți-a stat în putință pentru remedierea situației? Răspunsul este din păcate în cazul meu: nu. În continuare mă întreb tot pe mine, ce aștepți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.