Colivia cu Fluturi – Decembrie

Publicat la data de4 decembrie 2017 » 206 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

“De undeva, dintr-o lume feerică coboară Decembrie-cavaler nelipsit la nunta zăpezilor. Copacii cu frunțile dezgolite îl întâmpină ca pe un mare staroste. Copiii, aidoma poznașului ce străbătuse într-o altă iarnă ,, ulița” copilăriei lui Coșbuc, se întrec în ghidușii. Doamne, câte armistiții se încheie și se desfac într-o singură zi; câte prietenii se leagă și se dezleagă în acestă hărmălaie, parcă numai de ei înțeleasă -până seara – când cu năsucurile roșii și înghețate se retrag la casele lor, acolo unde bunicii îi vor așeza pe genunchi, în fața focului din vatră și îi vor purta prin lumea lui…
…a fost odată… “
(Decembrie de Ana Cicio)

Nu știu unde s-au dus iernile de altădată, iernile copilăriei noastre, iernile în care zăpada era pe ulițe motiv de bucurie și nu de supărare. Pe vremuri îl iubeam pe Decembrie cu toate că el este o lună a contrastelor. E luna care aduce bucurii, cadouri pentru cei mici și pentru cei mari, prima zăpadă, atmosferă de sărbătoare, lumini de Crăciun, dar și stări de melancolie, depresie, frig, etc.
Copiii percep toate acestea lucruri într-un mod cu totul diferit, totul este trăit la intensitate maximă. Copilăria are puterea de a transforma ca într-o poveste un întreg univers. Ploaia urâtă de afară și frigul nu pot diminua farmecul acestei luni, nu pot asemeni lui Grinch -cel care ura Crăciunul- să distrugă magia acestei luni. Moș Nicolae și Moș Crăciun, vor veni să aducă copiilor cuminți daruri, dar și părinților care retrăiesc în fiecare an, alături de cei mici o parte din emoțiile copilăriei. Ca un făcut, maturitatea estompează din intensitatea trăirilor, așa că atunci când te uiți pe geam și vezi că gardul este alb, strada este albă, trotuarele sunt albe, îți spui cu un oftat ,,Ca să vezi, iar a nins! Ce mizerie o să fie… și mai trebuie să curăț și trotuarul. Urăsc iarna! ”
Într-o zi, am văzut un interviu în care reporterul îl întreba pe cel intervievat de ce îi place România, iar unul dintre lucrurile spuse m-a uimit. ,,Îmi place România pentru că voi aveți patru anotimpuri” Woow! Este un lucru care nouă ni se pare atât de comun, de nesenzațional, un lucru care doar există pentru că așa trebuie să fie. Dar așa este omul, veșnic nemulțumit. Îi este foarte greu să păstreze un echilibru între lucrurile care îl mulțumesc și cele care nu îl mulțumesc. Noi întâmpinăm vara cu mare bucurie și vise mărețe iar pe biata iarnă….vai și vai!
Oameni buni, oare nu s-o fi supărat ea, Baba Iarnă văzând că e ponegrită așa mai tot timpul? Că nu ne mulțumește cu niciun preț și că îi reproșăm mereu tot felul de lucruri? Ne-a mai rămas speranța că bucuria primei zăpezi va fi trăită de copiii noștri cu toată intensitatea, că inocența și farmecul ei va dăinui în sufletele lor pentru totdeauna.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *