Colivia cu fluturi – Frica

Publicat la data de25 septembrie 2017 » 247 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

„Păsărilor care s-au născut în colivie, le e frică mai ales de cer.”
(Rabindranath Tagore)

Nu este una din temele sau subiectele despre care să vorbim. Nu vorbim despre fricile și temerile noastre și asta pentru simplul fapt că este un subiect mult prea intim, prea personal. Dar să nu vorbești despre ea este catastrofal pentru psihicul orcărui om deoarece în timp o simplă frică poate devenii o fobie. O frică mult mai profundă și greu de tratat. Mulți oameni au temeri, frici, fobii și fiecare încearcă să le facă față așa cum poate. Des întâlnite sunt agorafobiile. Agorafobia (teama excesivă de locurile publice, prea mari, prea mici sau prea aglomerate) este de obicei însoțită de atacuri de panică care sunt stări de frică intensă, un fel de frică de frica declanșării unei astfel de crize, care te-ar putea lovi brusc în lift sau în timp ce ești “captiv” într-un scaun din sala de cinematograf, situat la mijloc de rând. Atunci când nu mai poate fi controlată, frica devine patologica, iar impactul psihologic este atat de mare, încât generează reacții somatice: îți accelerează ritmul cardiac și pe acela al respirației, te face să transpiri, mușchii ți se contractă, iar mâinile iți tremură – toate acestea fiind provocate de activarea sistemului nervos simpatic si de doi neurotransmițători, adrenalina si noradrenalina, care acționează asupra întregului organism, la apariția stării de panică.
Cercetătorii spun că în creier, frica activează o serie de circuite neurologice care ne permit să reacționăm la evenimente neașteptate și să ne ferim de pericole; în cazul fobiilor, aceste mecanisme se activează în lipsa vreunui pericol real, ca o alarmă declanșată din greșeală. Asta însă numai dacă – spun specialiștii – suntem “predestinați” genetic.
Probabil mulți din cei care trăiesc acest coșmar al atacurilor de panică simt că viața lor a luat-o razna și ar dori să înțeleagă de unde vine teama aceasta viscerală care le-a dat totul peste cap. Oamenii de știință spun că fobiile pot fi declanșate ca urmare a unei experiențe traumatice unice, prin mici experiențe stresante repetate, sau prin efectul retroactiv al unui eveniment “dramatizat” dupa producerea lui. Un rol important în apariția acestei boli, sunt factorii de mediu pe lângă cei genetici.
O persoană dragă mie suferă de claustrofobie, teama de spații închise, teama de a fi închis într-un loc din care ea nu poate ieși. Această fobie o face să nu poată merge cu metroul, să urce în lift, să rămână singură într-un apartament etc… Nu este ușor să îți construiești viața cu acestă teamă în suflet.
Am întâlnit atât bărbați cât și femei care suferă atacuri de panică și diferite tipuri de fobii.Iar una dintre cele mai comune fobii este fobia socială. De la simpla timiditate la spaima de a întâlni oameni. Aspectul central al acestei tulburări este frica obsedantă de fi ridicol sau de a afișa un comportament neadecvat; în acest tip de fobie, orice situație socială este potențial amenințătoare: persoana afectată crede ca toată lumea o privește și o judecă. Acest tip de fobie afectează de la 2 la 4% din populația lumii și îi expune pe subiecți unor complicații grave: depresie, alcoolism, suicid.
Trăim într-o lume care ne testează zilnic limitele psihicului, așa că nu-i de mirare că învățăm să trăim cu teamă.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *