Colivia cu Fluturi – Leneșii

Publicat la data de2 octombrie 2017 » 414 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

„Culmea lenei este să te scoli la șase dimineața ca să ai mai mult timp de stat degeaba.” — Tristan Bernard

Am citit recent un articol care spunea că omul modern este înclinat spre lene, din motive genetice care îl determină să își conserve energia.
Conform studiului făcut de profesorul Daniel Lieberman, biolog evoluționist în cadrul Universității Harvard, acesta a ajuns la concluzia că omul modern este predispus să fie leneș din cauza acestor caracteristice biologice, în care organismul a fost construit pentru schimbul permanent între momentele de activitate intensă și de inactivitate pentru refacerea rezervelor de energie, dar pentru un mediu în care hrana (aportul caloric) este limitat, nu într-un mediu înconjurător ca cel de azi, când trăim într-o abundență alimentară. Acest lucru poate fi perfect valabil pentru o parte din oameni, dar știm bine că încă din cele mai vechi timpuri lenea și parazitismul social a fost o problemă. Probabil fiecare cultură și societate a avut leneșii ei. Romanii aveau unii chiar specializați în arta de a fi musafir, așa că mergeau ca oaspeți la diferite petreceri unde întrețineau atmosfera.
Dacă ne gândim la ,,Povestea unui om leneș” a lui Creangă, ne dăm seama că leneșii nu erau o raritate pe timpurile acelea , așa că nu trebuie să ne mirăm că specia aceasta de oameni s-a înmulțit în așa hal că avem acum comunități întregi de leneși cu acte în toată regula. Pardoxal angajatorii caută muncitori la diferite târguri destinate celor care își caută un loc de muncă dar întreținuții vor doar o ștampilă ca să fie leneși în continuare. Dacă nu ar fi de plâns aș considera situația de-a dreptul hilară. O prietenă de a mea, director la o mare companie din București îmi povestea de situația stranie în care se găsește de a nu mai găsi muncitori în București așa că încearcă să recruteze din localitățile limitrofe Bucureștiului, însă și așa nu găsește oameni dornici să muncească.
Eu una aș fi curioasă să știu câți din asistații social sunt cu adevărat cazuri sociale reale? Am ajuns în situația în care autoritățile se plâng că nu au bani dar orașele sunt pline de cerșetori mulți dintre ei apți de muncă și mulți din cei care primesc suport financiar de la stat nu vor să muncească. Păi dacă nu sunt bani pentru sănătate, educație, cultură, etc, de ce statul nu găsește leac pentru lenea asta legală? La sat, situația este și mai gravă, dacă ai nevoie de oameni care să te ajute la muncile câmpului, chiar dacă îi plătești bine, nu îi găsești. Pardon, îi găsești dar la birtul din sat.
Dar vorba aceea ,,Nu-i prost cine cere ci-i prost cine dă.”

Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *