Colivia cu Fluturi – Literații

Publicat la data de11 decembrie 2017 » 397 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

,,Oamenii mici au obiceiul de a te descuraja, însă oamenii mari știu să te facă să simți că poți și tu ”
(Mark Twain)
Scriam într-un alt articol despre festivaluri și despre importanța lor în viața unui scriitor. Spuneam atunci că pentru un scriitor, festivalul literar este o sărbătoare a sufletului și a minții, un loc în care se simte apreciat și fericit. Însă pe lângă toate aceste lucruri la un astfel de eveniment el poate să își promoveze cărțile și pe sine ca scriitor, poate fi extrem de norocos să dea peste un editor care să îl aprecieze și să îi publice o carte. Tot aici ei întâlnesc critici literari care pot să îi scoată din anonimat. Depinde bineînțeles de șansa și talentul fiecăruia.
În timp am considerat că trebuie să nuanțez puțin mesajul pe care transmiteam atunci deoarece am participat și la genul acesta de evenimente gândite nu ca un lucru creat pentru cititori și pentru marea masă a scriitorilor, ci evenimente construite ca ceva elitist, doar pentru câțiva aleși. Însă majoritatea scriitorilor și mă refer aici la adevărații scriitori, la oamenii talentați pentru care scrisul este ceva ce vine din esența ființei lor, sunt oameni simpli, cu bun simț, modești. Sunt oameni pentru care bunul simț este o condiție a existenței lor, sunt cei care nu se înfing peste tot să fie promovați cu sila. Sunt acei care nu sunt invitați la acest gen de evenimente pentru simplu fapt că nu sunt vizibili.
Cunosc personal mulți scriitori buni care se zbat să răzbească în acest hățiș al literaturii contemporane și nu reușesc în ciuda faptului că scriu, își publică și promovează cărțile pe banii lor. Lumea noastră a scriitorilor este o junglă în care fiecare luptă pentru sine, trăind într-un soi de caste în care este greu de pătruns și în care egoismul este la el acasă. Din nefericire acest gen de comportament nu este valabil doar pentru scriitori ci și pentru celelalte categorii de artiști și într-o anumită privință este bine. Puțin egoism nu strică în artă, dar nu întratât încât să îi calci pe toți ceilalți în picioare ca să te ridici doar tu. Consider că cel mai important criteriu în promovarea unui scriitor și în general al unui artist, este talentul, iar dacă acesta vine la pachet cu modestia și omenia atunci acesta este un om demn de urmat. Noi toți ar trebui să avem modele pe care să le urmăm, oameni de cultură care să impresioneze prin tot ce fac. Un om de cultură care se poartă cu aceeași curtoazie și bun simț și cu un rege și un om simplu, este după mine genul de persoană pe care nu mai întâlnești în ziua de azi. În ultima vreme nu prea mai avem exemple bune de urmat, eu personal le simt foarte mult lipsa și în general îmi este dor să întâlnesc oameni de onoare pentru care cuvântul dat e literă de lege. Câte am avea de învățat de la ei… dar nici cuvântul acesta, onoare, nu-i prea folosit azi.

de Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *