Colivia cu fluturi – O flacără care încă mai arde

Publicat la data de13 noiembrie 2017 » 185 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

„Noi am rămas în glie
Și devenim pădure,
Și devenim recolte,
Să vă hrănim pe voi,
Și temelia țării
S-o întărim cu oase
Și iubitori de pace,
Și vrednici de război.”
(Adrian Păunescu)

De foarte multă vreme nu am mai văzut în orașul meu așa o sărbătoare a muzicii de calitate. Festivalul concurs de muzică folk Octavian Bud, a adus pe scena casei de cultură din orașul nostru un regal al muzicii folk. Recunosc, eu personal nu am fost o împătimită a acest gen muzical, dar cred că începînd cu data de 11.11.2017 am devenit fan. M-au convins prestațiile ireproșabile ale lui Andrei Păunescu, Vasile Mardare, Magda Pușkaș, George Negrea și a celorlalți artiști, dar și versurile absolut minunate ale cîntecelor. Să fim sinceri, care gen muzical mai pune accent pe versuri pe ce le transmiți prin cuvinte oamenilor?
Am retrăit fiorul și atmosfera concertelor susținute de Cenaclul Flacăra la care am avut bucuria să particip și eu pe vremea când eram copil. Țin minte că Filarmonica Dinu Lipatti a fost neâncăpătoare pe tot parcursul acestor concerte iar atmosfera a fost explozivă. Adrian Păunescu știa să pună în scenă un spectacol și asta este ceva ce puțini oameni știu să facă. Am constatat că fiul lui, Andrei Păunescu, a moștenit acest talent fantastic. Talentul de a ridica oamenii în picioare, talentul de a-i face să simtă și să vibreze românește. Andrei a reaprins în noi o flacără pe care o credeam stinsă sau măcar adormită. Ne-a făcut să simțim pe toți cei din sală că patriotismul nu este doar o vorbă goală, că nu trebuie să ne fie rușine să fim patrioți mai ales că fiecare om care ține de o națiune simte și trăiește cu rădăcinile adînc înfipte în țărâna din care s-a născut. Ieri am primi o lecție de viață. La urma urmei patriotismul declarativ, petriotismul din umbră este cel care denaturează adevăratul sens al acestui cuvânt. Din nefericire Ceaușescu a uzat atât de mult de acest sentiment și de acest cuvânt încât și acum resimțim lehamitea pe care o aveam.
Declarativ foarte mulți oameni iubesc cultura dar niciodată nu-i vezi pe la acest gen de evenimente. Declarativ foarte mulți oameni iubesc copiii și își doresc generații de succes dar niciodată nu-i vezi să îi sprijine și îi încurajeze.
Toată lumea se plânge public că în orașul nostru nu se întâmplă nimic, că nu sunt evenimente dar de fapt nu participă aproape niciodată la ele, iar lucrul care mi se pare cel mai trist este că mulți dintre ei sunt oameni de cultură.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *