Colivia cu Fluturi – Oameni și întrebări

Publicat la data de12 martie 2018 » 243 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

„Sunt experiențe cărora nu le mai poți supraviețui. După ele, simți cum orice ai face nu mai poate avea nici o semnificație. Căci după ce ai atins limitele vieții, după ce ai trăit cu exasperare tot ceea ce oferă acele margini periculoase, gestul zilnic și aspirația obișnuită își pierd orice farmec și orice seducție. ” (Emil Cioran)

Probabil mulți dintre dumneavoastră ați auzit de filmul “The Truman Show”, un film care a făcut multă vâlvă în momentul lansării lui în 1998, filmul prezintă viața unui om care inițial nu este conștient că întreaga sa viață are loc în centrul unei emisiuni de televiziune urmărită de miliarde de oameni din întreaga lume. Eroul principal,Truman, devine suspicios de realitatea percepută și pornește într-o căutare de descoperire a adevărului despre viața sa.
M-am gândit la el azi dimineață uitându-mă la cerul gri, la atmosfera tristă de afară și mi s-a părut că azi, e una din acele zile numai bune de meditat și de căutat răspunsuri la întrebări esențiale despre viață. Ajungem la un moment dat al vieții noastre, când asemeni lui Truman, încercăm să ne descoperim, să ne descifrăm universul interior, să ne înțelegem și mai ales ducem o luptă aprigă ca să aflăm mai multe despre realitatea noastră. Să căpătăm niște răspunsuri la întrebările care nu ne dau pace.
Simțim nevoia să dezvelim adevărurile ascunse sub rutina zilnică, de dorim să știm mai mult despre viitorul nostru, despre prezent și despre felul în care visele noastre se vor materializa într-o zi. Nu este o preocupare nouă, au făcut-o și anticii dezvoltând școli de filozofie doar pentru a afla adevăruri și cu siguranță lucrul acesta l-au făcut și primii oameni. Unii apelează la religie, alții la filozofie sau la noile științe apropiate de paranormal sau extrasenzorial. Ceea ce mi se pare mie interesant este ceea ce ne unește pe toți, căutarea unui adevăr care să ne mulțumească, căutarea adevărului nostru, al fiecăruia și m-am întrebat de multe ori, de unde vine dorința aceasta? Care e rostul ei? Ce se va întâmpla când vom descoperi că ceea ce căutăm nu este deloc așa cum ne imaginăm?
Nu știu dacă a aflat cineva răspunsul la întrebările existențiale pe care le-a pus, dacă a aflat cineva cu exatitate când se va căsători, cu cine, sau când va muri? Poate e mai bine să trăim așa într-o iluzie în care fiecare își imaginează că lumea lui e mai importantă decât a celorlați, că adevărul lui e mai adevărat decât al celorlați. Să ne legănăm în iluzia că ziua de mâine va fi mai bună. Dar dacă va fi mai rea?,

 Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.