Colivia cu Fluturi – Online

Publicat la data de6 noiembrie 2017 » 187 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

“Literatura, literatura adevărată, nu trebuie să fie înghițită precum o poțiune ce poate fi bună pentru inimă sau creier – creierul, acest stomac al literaturii. Literatura trebuie sa fie luată și ruptă în bucățele, ruptă în părți, zdrobită – apoi izul său frumos va fi mirosit în căușul palmei, va fi mestecată și rostogolită cu limba cu deliciu; apoi, și numai apoi, savoarea sa rară va fi apreciată la adevărata sa valoare și părțile rupte și zdrobite se vor contopi iarăși laolalta în mintea ta și iți vor dezvălui o unitate la care ai contribuit cumva cu propriul tău sânge.”
( Vladimir Nabokov)

Foarte mulți oameni susțin că literatura online dăunează literaturii în format clasic și în susținerea acestei afirmații spun că preferă să citească o carte pe care o țin în mână decât o carte scrisă pe calculator. Unei cărți pot să îi întoarcă paginile, să-i simtă mirosul paginilor ( câți nu adoră mirosul de carte proaspăt sosită de la tipar!).
Ceilalți spun că trebuie să ne adaptăm vremurilor, dacă lumea progresează apoi trebuie să o facem și noi, incluzând aici și tot ceea ce ține de viața omului. Un alt argument pe care îl aduc în sprijinul literaturii online este acela că, prin publicarea cărții pe internet sunt salvați mult mai mulți copaci, impactul asupra protejării pădurilor fiind major.
Cu siguranță progresul tehnologiei nu se va opri aici. După bum-ul acesta fantastic al facebook-ului, și al altor platforme de socializare va urma altceva. Poate transmisiunile holografice, sau implanturile prin care vei avea acces în rețea cu un singur gând. Nu știm cât de departe poate merge știința.
Personal mi s-a părut fantastică apariția imprimantelor 3D, a realității virtuale, a telefoanelor inteligente, a CD-urilor și chiar a e-bookului (a cărui denumire vine de la englezescul “electronic book” si reprezintă un fișier electronic digital ce conține textul si imaginile unei cărti, iar uneori, chiar si clipuri video. )
Cartea tipărită, revistele și ziarele nu vor dispărea, vor exista mereu oameni care le vor iubi, este evident că dacă o carte există în format electronic dar și în format clasic este chiar mai bine. De ce? Pentru numărul cititorilor crește și orice material electronic ajunge mult mai ușor oriunde în lume.
Adevărul este că se scrie enorm, oamenii scriu, scriu orice. Poezii, jurnale, eseuri, proză, critică etc. datorită acestui volum uriaș de material scris este greu să cerni ceea ce este bun de lucrurile mediocre. Sarcina aceasta de a decanta literatura de calitate este tot mai dificilă și pentru criticii literari. Trebuie să spun că am constat că domniile lor se descurcă foarte bine în ambele situații.
Fără doar și poate, fiecare variantă prezintă avantaje și dezavantaje. Depinde doar de noi ce alegem: o carte tradițională, care miroase a vechi si a tipar, sau o carte electronică, ieftină și accesibilă online.
Un mare câștig este acela că revistele de cultură au reușit să reziste și să se dezvolte și atunci când aveau probleme financiare. Din cauza lipsei fondurilor unele reviste au fost nevoite să apară doar în format online.
Până la urmă, nici nu contează cu adevărat dacă preferăm cititul online sau cel clasic cât timp citim, nu?

de Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *