Colivia cu Fluturi – Orașul

Publicat la data de16 octombrie 2017 » 226 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

Viața la oraș devine pe zi ce trece o aventură care ne ține nivelul de adrenalină ridicat. Să spunem că noi, cei care trăim într-un oraș mai mic, suntem mai protejați de nebunia unui oraș mare. Este adevărat, avem nebunie și noi dar la o scară mai mică. Una este să șofezi în Cluj, Oradea, Timișoara etc. și alta la aici.
Orașele sunt ca niște organisme vii. Apar într-un loc și dacă locul acela oferă mijloacele și mediul propice, se dezvoltă, cresc. Casele asemenea unor celule se multiplică iar străzile ca niște vene devin sistemul circulator al acestui organism și în timp fac orașul să crească. Asta se întâmplă pe tot globul. Orașele se nasc și uneori mor.
Orașe din întreaga lume au suferit schimbări semnificative pe parcursul anilor, trecând de la stadiul de așezări înfloritoare și populate la adevărate ruine. Din cauze economice, sociale sau pur și simplu din cauza migrației populației au lăsat în urmă doar ruine din ceea ce altădată reprezentau aceste orașe. În multe cazuri catastrofele naturale au ras de pe fața pământului orașe întregi sau dacă ar fi să luăm în considerare mitul Atlantidei, atunci și continente .
Urbea noastră s-a dezvoltat incontestabil. Conform istoricilor, în evul mediu, pe teritoriul actualului oraș Satu Mare existau două așezări umane, Mintiu și Satu Mare, despărțite de cursul râului Someș. De atunci și până azi s-au întâmplat multe, iar orașul a devenit mai cosmopolit și mult mai mare. Este adevărat că nu s-a dezvoltat la fel de repede ca orașele din județele vecine, dar ca orice organism are ritmul lui. Dar cât de bine ne va face dezvoltarea în viitor asta este o întrebare care ar trebui să ne frământe pe toți. În lume tendința actuala este aceea de atenuare a ritmurilor de crestere demografica si spatiala , de limitare a nivelului atins , exemplele cele mai relevante fiind Tokyo , Londra , New York , Paris , Moscova , Copenhaga , etc .
De ceva vreme în orașul nostru vin să muncească cetățeni din Republica Moldova, Macedonia, Ungaria, Serbia, Tunisia sau chiar Mexic și asta probabil că este bine. Viitorul va hotărî dacă este un lucru bun sau nu deoarece este evident că o influență în cultura noastră se va resimți puternic în viitor, cu atât mai mult cu cât ea este cumplit zdruncinată și acum.
Cum ne vom adapta acestor provocări, cum vom conviețui alături de oameni care provin din culturi atât de diferite, asta va hotărî doar viitorul.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *