Colivia cu Fluturi – Știri-Neștiri

Publicat la data de23 octombrie 2017 » 220 Views» De: George Negrea » Colivia cu Fluturi

,, Ziarul nu este numai o știre, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică și informație… Ziarul e o stare sufletească.
(Tudor Arghezi)
Facem parte dintr-o lume în care știrile sunt peste tot: ziare, televiziune, internet etc. Suntem bombardați din toate părțile cu un număr imens de informații din care o mare parte nu ne sunt de niciun folos. Ele sunt inutile pentru orice aspect al vieții noastre, dar le asimilăm ca și cum ar fi extrem de importante pentru viața noastră.
Să luăm de exemplu știrile care ni se bagă pe gât la anumite posturi de televiziune, televiziuni care fac din tragedia, suferința și nenorocirea unor oameni un show în toată regula. Unele povești devin seriale tragi-comice date la ore de maximă audiență cu scopul de a ne ține pe toți captivi într-o lume grotească și inumană. Suntem un popor care adoră să savureze tragediile altora? Suntem un popor cu un gust macabru pentru crime , sinucideri, accidente și alte situații din acestea care te pot face să intri în depresie?
Asta poate înțelege un străin care vine la noi și se uită prin ziare și la posturile de televiziune locale sau naționale. Să nu ne mirăm atunci că exportând asemenea știri faima noastră s-a dus peste hotare. În goana după rating, se încalcă în multe cazuri orice principiu moral, adevărul fiind trunchiat pentru dirijarea opiniei într-o anumită direcție.
Alt soi de știri pentru ,,netezit neuronii” sunt cele în care fapte absolut banale, devin dintr-o dată știri de mare senzație. ;, O femeie (sau un bărbat) după caz, au descoperit un ou cu o pată în formă de extraterestru… ”
Uneori am impresia că redactorii știrilor respective își imaginează că au de a face cu un popor de proști și asta este foarte trist.
Multe statistici, făcute de unii sau de alții și niciodată de români, ne prezintă ca pe unul din cele mai nefericite popoare din multe. Conform unui studiu realizat de WIN/ Gallup International, pentru finalul anului 2014, a rezultat că Africa este cea mai fericită regiune, cu 83 de procente, urmată de Asia, cu 77 de procente. Pe ultimele poziții ale acestui top se clasează și Bulgaria (32% persoane fericite), Hong Kong (39% persoane nefericite) și Italia, Romania și Serbia (41% persoane fericite).
De ce sunt românii nefericiți? Probabil una din cauze se datorează știrilor și emisiunilor de televiziune care îi intoxică zi de zi promovând personaje dubioase, oameni fără repere și multă nefericire omenească.

de Loredana A. Știrbu

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *