Dependenți

Publicat la data de20 noiembrie 2017 » 257 Views» De: JSM - redactia » Colivia cu Fluturi

 

                            de Loredana A. Știrbu

                „Norocul nu dă nimic, el doar împrumută pentru un timp.”

                                                                                   — Jean de la Bruyere

Trăim într-o lume în care dependența de un lucru sau de un  obicei a devenit lucru obișnuit. Nu este numai vina noastră că cedăm în fața tuturor acestor provocări, ci și a societății de consum în care trăim și care ne împinge mereu să consumăm mai mult și mai mult. Devenim în timp dependenți. Dependenți de fumat, alcool, droguri, mâncare, cafea și în multe cazuri dependenți ai jocurilor de noroc.  Dependența îmbracă multe forme și moduri de a se manifesta mai ales că aproape în  fiecare zi observăm în jur cum apar, la fiecare pas, noi și noi săli de jocuri și cazinouri.

Sunt văzute adesea ca mijloc de divertisment, de petrecere a timpului liber, iar pentru unii și ca mijloc de completare a veniturilor. Pot părea banale și inofensive, însă, în anumite circumstanțe, ajung să aibă efecte dramatice asupra vieții umane. Jocurile de noroc sunt definite ca fiind jocurile în care câștigul depinde (aproape exclusiv) de întâmplare. Așa că industria jocurilor de noroc înflorește pe spatele unei dependențe la fel de groaznice ca alcoolismul sau dependența de droguri. Vorbim în cazul acesta o gamă de activități în care intră jocul  la loterie, pariurile sportive până la jocuri mecanice și de cazinou.

Jocul patologic de noroc este o afecțiune cu mult mai des întâlnită, decât putem noi să ne imaginăm, și asta pentru ca sunt prea puțini cei care o privesc drept o boală. Însă familiile în care cel puțin un membru suferă de această tulburare de control a impulsului știu sigur că jocul patologic de noroc afectează sever, nu doar viața persoanei dependente, ci și a celor din jurul lui. Este o problemă care interferează cu capacitatea de muncă a persoanei, cu responsabilitatea de care ar putea da dovadă acasă sau la locul de muncă, cu relațiile intersociale ale acesteia.

Dintre cei care suferă de această tulburare psihica, unii privesc jocul ca pe o scăpare de alte probleme sau ca pe o eliberare de o dispoziție afectivă negativă.

Mi s-a întâmplat să cunosc oameni cu acest gen de dependență, o dependență pentru pariurile sportive și care pentru a face rost de bani mint. Își mint familiile, prietenii , rudeniile, pe oricine poate să le dea bani. Poveștile pe care spun sunt unele de-a dreptul fanteziste și abia atunci realizezi cât de gravă este situația.

Ca orice dependență, dependența de jocurile de noroc începe ca o simplă distracție, ca un mod de a scăpa de plictis sau de face pe grozavul, dar încet, încet acest impuls de a juca devine de necontrolat.

Mirajul unor câștiguri ușoare și nemuncite i-a prins pe mulți în plasă, a distrus cariere, familii și vieți.  O vorbă românească spune că ,,Norocul și-l face fiecare cu mîna lui ”, adică muncind ani la rând să îți clădești o carieră, o viață, un viitor și nu dobândind totul într-un an.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *