vineri, martie 29, 2024
AcasăRetete culinareIAHNIE DE FASOLE -MUSAI CU MURATURI!

IAHNIE DE FASOLE -MUSAI CU MURATURI!

Iahnia de fasole este o mâncare tradițional românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post.

Fasolea are nenumarate beneficii ,  este plina de fibre , care  promoveaza sanatatea tractului digestiv si pot reduce unele tipuri de cancer .Ea , contine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele , de asemenea are si o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu , fosfor , potasiu , acid folic , magneziu si fier.

Ingrediente iahnie de fasole boabe

Fasole uscata alba – 500 g ;

Frunze de dafin la fiert ;

Ceapa alba -1 bucata ;

Pasta de tomate -1 lingurita ;

Ardei gras -1 bucata ;

Rosii – 2 bucati sau cubulete din conserva ;

Ulei de floarea soarelui – 50 ml ;

Ierburi uscate (busuioc, patrunjel,etc) ;

Piper negru macinat si tarhon – 1 lingurita

Sare dupa gust .

Primul pas si cel mai de lunga durata ,  este sa fierbeti fasolea cu 2 frunze de dafin.

Puteti s-o inmuiati in apa peste noapte si a 2-a zi va fierbe mult mai repede si bine. Cand a fiert fasolea , cam cu o ora inainte sa fie gata mancarea , va apucati de facut iahnia.

Intr-o tigaie incingeti uleiul , adaugati ceapa taiata cubulete si lasati 2 minute. Apoi adaugati ardeiul taiat cubulete sau julien, amestecati bine si caliti impreuna cam 5  minute. Adaugam rosiile taiate cuburi, amestecati si mai lasati 5 minute la foc mediu.

Puneti si pasta de ardei/tomate – eu o prefer pe cea de ardei. Amestecati bine, timp de  2 minute.

Acum , adaugati fasolea fiarta cu putina zeama .

Asta ca sa o mai fierb putin in acest sos de legume si sa aiba zeama. Nu o turnati cu toata apa in care a fiert, adaugati zeama doar cat sa dizolvati sosul format.

Amestecati bine si cand incepe sa fiarba totul , faceti focul mic si lasati cam 20-30 de minute, sosul  va scadea putin si se va ingrosa.

Potriviti de sare , adaugati putin piper negru macinat , ierburi uscate (aici patrunjel si tarhon).

Amestecati bine , mai lasati 1 minut sa fiarba  apoi  , inchideti focul.

O mai lasam in tigaie fara foc , cam 10-15 minute , sa se „linisteasca” si patrunda apoi o servesc simpla , cu paine  si neaparat cu ceva muraturi !

Pofta Buna!

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente