sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareGala " Luminătorii Satelor" și-a premiat laureații

Gala ” Luminătorii Satelor” și-a premiat laureații

Într-o atmosferă de sărbătoare, vineri, 18 octombrie la Filarmonica de stat Dinu Lipatti a avut loc gala „Luminătorii Satelor”. În cadrul evenimentului au fost premiați oamenii de cultură care a realizat ceva pentru comunitatea unde trăiesc și pe care o reprezintă. Au fost laureați 22 de personalități. La acest eveniment au participat: președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale dar și organizatorul evenimentului, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta și multe alte personalități.

Momentele artistice au fost oferite de Corul din Medieșu Aurit, ansamblul Românașul și George Negrea împreună cu Marius Chiș care au impresionat publicul cu melodiile lor de succes, „Țara din noi” și „Iubire-n tribunal”.

În continuare vă redăm cateva date despre cei premiați:

Dod, Daniel a vazut lumina zilei într-o călduroasă zi a lunii mai a anului 1992. S-a născut într-o familie de codreni care au iubit tradițiile și datinile strămoșești. A urmat apoi studiile economice în cadrul Academiei Comerciale din județul Satu Mare. Se  remarciă prin implicărea în viața social-culturală a locului său natal – orașul Ardud și nu numai. De-a lungul timpului a făcut parte din comisia de organizare a unor evenimente culturale care s-au bucurat de un mare succes, printre care amintim: „O călătorie plină de mister și legende”, „1 Decembrie – Măreață zi a românilor”, „Festivalul folcloric „Cetatea Codrului”, „Festivalul Ardudul Medieval”, „Dezvelirea bustului lui Bartolomeu Dragfi”, „Ziua Orașului Ardud”, pe unele dintre ele chiar le-a moderat. În continuare este prezent în promovarea imaginii Cetății Orașului Ardud, atât în mediul cultural cât și în mediul online. Cea mai recentă campanie pe care o susține este înfințarea unui Muzeu al Țăranului Român într-una din încăperile cetății. Anul acesta a luat premiul de Tânăr Artist Sătmărean – pentru contribuția de excepție adusă la înflorirea spiritualității sătmărene, acordat de Consiliul Județean Satu Mare și Centru Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale.

Petrovici, Ioan s-a născut în  Satu Mare, la 5 iulie 1950, profesorul personalitate binecunoscută a culturii sătmărene. Absolvent al Facultății de Muzică din Târgu Mureș și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Desfășoară o bogată activitate didactică și pedagogică dar și ca dirijor al mai multor formații corale: Corul bărbătesc de la IPSUIC, Corul de fete „Adagio” al Colegiului pedagogic din Satu Mare, Corul bisericesc de la Biserica Nașterea Maicii Domnului. Dirijează împreună cu profesoara Ileana Petrovici, soția acestuia vreme de peste trei decenii Corul mixt „Medeșana” din Medieșu Aurit.  Aranjează și amonizează mai multe lucrări corale pentru cor mixt și pe voci egale. Este inițiatorul și Directorul Festivalului coral Internațional „Samfest” de la Satu Mare, ajuns la cea de-a V ediție. Colaborează și pregătește concerte comune cu alte formații corale din județ și străinătate și Orchestra Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare. Membru fondator al Asociației Române de Cant Coral împreună cu Corul „Medeșana” și corul de fete „Adagio”, și membru al Asociației Internaționale „Acoeur Joie”. E realizatorul monografiei a corului „Medeșana” la aniversarea a „75 de ani de cant coral în Medieșu Aurit” lucrare apărută în anul 2009, la editura „Citadela”, editor Aurel Pop . E mereu procupat de soarta mișcării corale din ținutul Sătmarului și dorește editarea unor culegeri de muzică corală, cu tematică diversă, cât și de inițierea unor cursuri de dirijat coral pentru începători.

Hotca  Floare, porecla: Flore lu’ Gusti lu’ Nebobar, născută la  2 iulie 1940, în Negrești  Oaș, Studii: –  nu are, casnică. Confecționează costume populare miniaturale – păpuși, podoabe (zgărzi, zgărdane și fodre) și obiecte miniaturale (clopuri și straițe) mâncare tradițională (pâine, cozonaci, brânzoici etc. – participare la târguri) În ultimii aprox. 5 ani este o persoană din ce în ce mai activă în peisajul culturii tradiționale din Oaș, fiind prezentă la o mulțime de activități care vizează conservarea și promovarea patrimoniului local: șezători, emisiuni radio și TV, filmări obiceiuri de Crăciun, de Paște, informator în cercetările etno-folclorice întreprinse de Universitatea de Nord din Baia Mare, Facultatea de Etnologie etc. Colaborează excelent cu instituții din Negrești Oaș (Primăria și Consiliul local Negrești Oaș, Casa Orășenească de Cultură Negrești Oaș, Muzeul Țării Oașului), dar și din județ (Muzeul Județean Satu Mare, C.J.C.P.C.T. Satu Mare,  etc.). Participă la Festivalurii naționale și internaționale: Sâmbra oilor – anual, în luna mai; Târgul meșterilor populari – anual, în cadrul Zilelor orașului Negrești Oaș; Târg de artă meșteșugărească, Praga – 2009; Festivalul Prunelor, Medieșu Aurit – 2011; Festivalul Pălincii, Satu Mare – 2011; Târgul de turism Satu Mare – 2013; Târg de meșteșuguri și gastronomie, Ucraina – 2013. A fost recompensată cu Diplomă de excelență, Negrești Oaș –  2008, 2009, 2011.

Kozma   Janos  s-a născut la Carei în data de 6 aprilie 1983. A urmat cursurile Școșii Generale Nr:1 din Carei, iar mai apoi ale Liceului Teoretic Carei. Încă din liceu se alătură Ansamblului de dans popular” Rekettye”. În anul 2000 ,împreună cu ceilalți membrii ai ansamblului fondează” Asociația Culturală Rekettye” la Carei, cu scopul de a lărgi activitatea culturală pe care a reprezentato până atunci.

Obiectivul principal al asociației este de a păstra și promova dansul, muzica și obiceiurile tradiționale maghiare. În acest sens, în cadrul Asociației Culturale Rekettye a organizat în mai multe rânduri evenimentul folcloric denumit „Întâlnirea Caselor de Dans” cu invitați și participanți din țară și din străinătate. În cadrul” Zilelor Municipiului Carei” este organizator al prezentărilor artistice de pe scena folk. În timpul facultății, s-a alăturat grupului de dans popular maghiar „Guzsalyas” unde la început evoluează ca dansator, iar din anul 2002 până în anul 2006 este instructor de dans pentru studenții din Timișoara. La Timișoara, în perioada 2002-2006 organizează „Întâlnirea Caselor de Dans” cu invitați din țară și ansambluri de dans popular din județul Timiș. Din 2009, împreună cu Stier Zsuzsa activează ca instructor de dans popular în comuna Sanislău la două grupe de copii, elevi ai claselor 5-8, liceeni și studenți. Din anul 2011, la cererea profesorilor de la Școala Generală Foieni , ține cursuri și pentru elevii acestei școli tot cu două grupe: clasele 1-4,și 5-8. Cu aceste grupe a participat la diferite festivități cum ar fi: Zilele Alese Ale Rusaliilor Roșii , la Satu Mare, yilele comunelor Sanislău , Petrești, Urziceni, Ciumești precum și la Zilele Partium și la Întâlnirea Caselor de Dans organizat de Asociația Culturală Rekettye din Carei.

Nagy Zsuzsanna, Sau după numele ei pus de bogdăndeni „Pistu Zsuzsa” este o femeie simplă din Bogdand , dar cea ce a realizat este poate mai mult, decât ar fi făcut un muzeolog . În decurs a zece ani, a reușit să adune atâtea lucruri de valoare, încât acestea ar fi de ajuns pentru mai multe muzee ale satului. Iată un om care după o boală grea, finalizată printr-o operație și o lungă convalescență, și-a găsit sensul vieți, acea mare dragoste față de lucrurile vechi. Dragostea ei față de meleagurile natale a făcut ca Zsuzsanna să își dorească ca acele rare piese muzeale pe cale de dispariție să dăinuiească și să fie salvate. Despre ele doamna Zsuzsanna vorbește cu atât drag ca și cum acestea prin dânsa ar renaște. Fiecare obiect își are povestea ei, și de ele se leagă câte o amintire din trecut. Băncuța cu mâner îi amintește de povestirile tatălui, fusul de vechile șezătoare, steagul sau palțăul purtat de staroste îi amintește de obiceiurile de la nunțile din satul natal. Doamna Zsuzsanna este foarte bucuroasă că aceste vechi piese artizanale încep să fie cunoscute și în rândul tinerilor și visează ca odată exponatele dânsei să devină cunoscute marelui public.

Kasa Zsolt S-a născut la 11 noiembrie 1982 în comuna Acâș din județul Satu Mare. Studiază la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, unde din anul doi învață dans popular maghiar până la terminarea studiilor. În acești ani însușește dansurile populare maghiare și acumulează o gamă largă de elemente coregrafice.

după terminarea studiilor se întoarce la Satu Mare unde este cooptat la „Casa de dans” organizat de Uniunea Tineretului Democrat Maghiar ca instructor de dans. Aici o cunoaște pe Melinda cea care îi devine soție.Împreună încep să inițieze grupe de copii la început în Satu Mare, mai apoi la Ghirișa, Tășnad, Ardud, Bercu iar din acest an și la Dara. Este coorganizator al taberei de dans popular maghiar de la Hodod, unde pe lângă activitățile organizatorice, își perfecționează și cunoștințele de dans, participând la cursurile de dans sub îndrumarea unor dansatori profesioniști. Participă la mai multe cursuri inițiate pentru instructori de dans ce se ocupă de grupe de copii de grădiniță și clase primare. Este propus la gala ” Luminatorii Satelor” deoarece contribuie la promovarea și conservarea dansului maghiar la scară largă în mai multe comune ale județului Satu Mare.

Pop, Nicu născut în data 08 august 1984. Studii Școala generală Vama. In anul 2009 a debuat pe calea cantecului popular. In anul 2010 s-a inscris la Școala Populară  de Arta din Satu Mare.  E inițiatorul unui spectacol  de muzică populară cu ocazia hramului biserici ortodoxe Mihail și Gavril din comuna Vama care se numeste  « Cântec joc și voie bună » . Anul acesta e  la ce-a de a lV editie, în urma cu un  an de zile a înfințat un Ansamblu de dansuri codrenesti care se numeste « Vama Ardeleană » a Școlii Gimnaziale din Vama. A participat la anumite spectacole: radio Cluj Huta Certeze care se numeste Sâmbra oilor, Anumite zile ale orașelor, precum festivalul « Alinăte dor alină »  de la Cicârlău și multe alte emisiuni de televiziune, apariți în diferite articole din presa județeana și interjudețeană A inprimat doar 7 cântece pâna în momentul de fața si  lucreză la cateva cantece pentru a putea avea un compact disc finalizat. Titlul albumului se va numi « Șezi mândră și mai fetește »  a reusit să înregistreze  4 pricesne  cantari religioase .Iar  in anul 2013 a inceput de a aduna lucruri vechi pentru a putea face un muzeu in localitatea Vama satul.

Conioși-Mesteșanu, Vasile – profesor ; s a născut la  18 iunie 1973 -, în  Satu  Mare  fiul lui Ioan și Ileana. Copilăria și-o petrece la Tarna Mare. Studii:  studii primare  și  gimnaziale : Tarna Mare; studii liceale : 1987-1991 Liceul Industrial Nr 2 Satu Mare (actualul Grup Școlar Forestier C.Brancuși), profil silvicultură; studii superioare: 1993-1998, Facultatea de Litere, Universitatea Al.I.Cuza, Iași, profil română-franceză, cu lucrarea de licență despre particularitățile poeziei lui Marin Sorescu. Activitatea profesională: profesor titular de limba și literatura română la Școala de Arte și Meserii Tarna Mare Activitatea socio-profesională: Prof. grad II, inscris la gr. I (cu susținerea lucrării „Nunta în Ugocea românească” în 2011); Postează pe didactic.ro diverse și apreciate materiale de metodica predării limbii și literaturii române ; publică poezie sub pseudonim (Mircea Florea) în reviste sătmărene: Echipa (1998), Citadela (2007); din 1995, redactor  alături de Molnar Doina și Marcel Andercău al revistei Muguri  din Tarna Mare ; coautor alături de cei doi de mai sus al volumului Tarna Mare, istorie, legendă, adevăr (2009); coautor la monografia Tarna Mare – un sat din ținutul Tisei Superioare alături de prof. Doina Molnar și Mariana Popa Bota, lucrare coordonată de Ovidiu Dacian Molnar.

Pop, Nicolae profesorul și pictorul s-a născut la  18 aprilie 1938, în localitatea Cicârlău (azi în jud. Maramureș) . Capilăria și-a petrecut-o în localitatea natală. A urmat școala primară și cea generală în localitatea de baștină. Studiile liceale le-a efectuat în perioada 1956-1961 la Liceul de Artă Plastică din Cluj-Napoca, în același oraș transilvan absolvind în 1966 cursurile Facultății de Artă Plastică, secția pedagogică. În 1978 a absolvit și cursurile Facultății de Istorie-Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A obținut gradul didactic I în 1984. Prin căsătoria cu profesoara Maria Pop (n. Vezentan), localnică, și-a legat destinul de localitatea Apa, unde a predat istoria și desenul generațiilor de elevi, în intervalul 1966-2004. Membru fondator în 1998 al Revistei Fundației Culturale “PRO UNIONE” din Baia Mare.  În 1974 a debutat în pictură la Expoziția Județeană de Arte Plastice organizată la Satu Mare. De la debut, până în 2009 a avut peste 70 de participări la diferite expoziții naționale și internaționale. Din 2007 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare. Activitatea științifică și publicistică: A publicat zeci de articole în revistele: Citadela, Confluențe, ,  Școala sătmăreană din Satu Mare; Memoria etnologică, Pro Unione, etc. din Baia Mare. Expune în galeriile de Artă din județele Satu Mare și Maramureș în perioada 1966 – 2012. Pe plan naționale expune în perioada 1961- 2012, în București, Cluj, Oradea, etc. Pe plan international expune în perioada 1986 – 2012 în Ucraina, Ungaria, etc. Se bucură de aprecierea unor critici consemnate în presa locală și națională.

Matos, Ioan   fiu al satului Măriuș, s-a născut la data de 5 aprilie 1944. Urmează școala primară în localitatea natală, iar gimnaziul la Valea Vinului. În anul 1966 aabsolvit Liceul din Șomcuta Mare. A urmat cursurile Facultății de Studii Economice a Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, promoția 1971. Din acest an se stabilește la Satu Mare. A fost stagiar la S.M.A. Valea Vinului, apoi s-a angajat ca economist în cadrul Serviciului valorificări produse a Direcției Agricole Satu Mare. În anul 1975 s-a transferat la Avicola Satu Mare, unde a rămas până în 2000, anul pensionării sale. S-a implicat în întemeierea schitului de la Măriuș, fiind cel care a și hotărât amplasamentul actualei mănăstiri ,,Izvorul Tămăduirii”, dar și în proiectul ce viza înființarea Muzeului Țării Codrului. Este vicepreședinte al ,,Asociației Pensionarilor”, sucursala Satu Mare.

Petca Poptian, Maria – solistă vocal liber profesionist se naște în 2 ianuarie 1954 la Târșolț, județul Satu Mare. Studii:Clasele primare le începe în comuna natală Târșolț între anii 1960-1964, iar între 1965-1969 urmează cursurile Școlii Generale clasele V-VIII în aceiași localitate. Își continuă liceul la Negrești Oaș între anii 1969-1973, dupa care urmează cursuri de specialitate sub îndrumarea unor profesori de marcă ai domeniului muzical. Activitatea artistică: Între anii 1972-1980 membră al Ansamblului „Oașul” din Negrești Oaș ca solistă vocală, dansatoare și membră a grupului de țâpuritoare. Tot în aceiași perioadă (1973-1979) colaborează cu Ansamblul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale din Satu Mare. Între anii 1975-1985, colaboratoare a Ansamblului Profesionist „Țara Oașului” din Satu Mare, apoi din 1990 și până în prezent e solistă vocal liber profesionist, colaboratoare la diferite manifestări din țară și străinătate, inclusiv la emisiuni de radio și televiziune. În 2005 înființează și instruiește grupul folcloric „Măgura” din comuna Târșolț. În 2008 înfințează Asociația Culturală „Rapsodia Oașului” cu scopul promovării și susținerii tinerelor talente militează pentru păstrarea și conservarea tradițiilor din zona Oașului. Activitatea discografică și compoziție: În 1979: înregistrări la Electrecord pe tematica „Nunta Oșenească”; apoi în 2001 vine cu volumul I (casetă și CD) „Gura-me din ce-i făcută”; în 2004 apare volumul 2 (casetă și CD) „Câtu-i Țara Oașului” după care în 2006 apare volumul 3 (casetă și CD) „Cu oșanu nu te pune” iar în 2007 apare volumul 4 (casetă și CD) „Unde tropote oșanu”. Maria Petca Poptean prin talentul său și prin harnicia sa stă mereu în atenția presei locale și naționale.  Criticii de specialitate îi aduc cuvinte de laudă pentru prestația sa originală pe scenele din țară și străinătate. Participări la concursuri și turnee din țară și străinătate:

Hainal,  Ionică – instrumentist, născut la 22 august 1956, în localitatea Soconzăl. A îndrăgit de mic copil vioara, moștenindu-l pe tatăl său.  A participat de mic copil la manifestările oganizate în  comunitatea natală, alături de tatăl său și alți instrumentiști din zona Codrului. Și-a început cariera artistică, că violonist în Ansamblul folcloric „Codrulețul” din Tășnad, iar din 1982, și până-n prezent este dirijorul orchestrei Ansamblului folcloric „Cununița” din Satu Mare, alături de care a fost mesagerul acestui colț de țară.  Atât în țară cât și în străinătate a  contribuit prin tralentul său la promovarea folclorului muzical din zona Codrului. Pe lângă toată activitatea sa desfășurată de-a lungul carierei sale are merite deosebite în revigorarea obiceiului „Dațu la șură, care se defășoară în fiecare an a doaua zi de Paști. Talentul său a fost răplătit de-a lungul vremii cu numeroase premii atât pe plan național cât și internațional.

Ciupac, Gheorghe –  născut la 8 noiembrie 1954, în localitatea Turț.  Copilăria și-a petrecut-o în satul natal, unde a participat la viața culturală a comunității, îndrăgind folclorul oșenesc. Din 1975, vendind ca dascăl  la școala din Turț, și până în zilele noastre a insuflat dragostea de cântec și joc oșenesc , și respectul pentru tradițiile și obiceiurile locului. A înființat Ansamblul folcloric „Florile Turțului” cea mai reprezentativă formație folclorică din zona Turțului.

Oros, Ana – născută la 27 mai 1956, în localitatea Cheja, județul Satu Mare. Copilăria și-a petrecut-o în satul natal. Din anul 2004, defășoară o bogată activitate de animator cultural la nivel de comunitate. A pus bazele Festivalului „Părului pădureț”, aflat la cea de a Vi-a ediție în acest an.

Ionici, Vasile – născut la 29 aprilie 1934, în localitatea Cămârzana. Copilăria și-a petrecut-o în satul natal. Termină în anul 1946, patru clase primare, după care rămâne în gospodăria părintească până în anul 1970, an în care începe cursurile Școlii Populare de Arte din Satu Mare sub îndrumarea profesorului Ion Popdan. În anul 1971, obține premiul I la Expoziția republicană de artă plastică a artiștilor amatori. După o serie de expoziții pe plan local și național i-a parte personal la expoziția artiștilor plastici Budapesta. În anul 1976 lucrările sale sunt expuse-n India și Egipt. În anul 1977, participă cu lucrări la expoziția „Artiști amatori din România ăntâmpină Centrenarul Independeței de Stat, care are loc în SUA și Canada. În același an participă la expoziția internațională cu tema „Intinerantă în țările afro-asiatice”. Are lucrări în coleții din țară și străinătate.

Varga Sàndor, s-a născut la Carei în 11 mai 1976. A urmat clasele primare la Școala Generală din berveni, iar apoi a urmat Liceul Teoretic din Carei, promoția 1994. În anul 2000 își începe studiile la Universitatea Babeș- Bolyai, obține licența în anul 2004, profil arta actorului. Debutează în teatru la Miercurea Ciuc. În anul 2006, înființează un grup de teatru pentru elevii din cadrul Colegiului Màrton Áron din Miercurea Ciuc. În 2010, se stabileºte în localitatea Berveni, implicându-se  în activitățile culturale ale localității. Colaborează la presa locală de expresie maghiară Szatmari Magyar Hirlap, la secțiunea culturală. Din 2012, e avansat datorită activității sale în fucția de redactor șef. În paralel  e membru al Trupei Harag György al Tearului de Nord Satu Mare.  În anul 2011 înființează la Berveni o asociație având drept scop promovarea valorilor locale pe plan județean și național. Participă la tărguri, expoziții de fotografii și alte manifestări. Din anul 2012 e consilierul Parohiei Reformate din Berveni.

Csaki  Francisc, născut la 19 noiembrie 1952, în localitatea Livada. Studii: – studii : I.P.3 Baia Mare, Facultatea de matematică-fizică,  1974, gradul didactic I. 1988,  gradul didactic II. 1983, – Certificat de absolvire a Cursului pentru formarea directorilor de unități școlare din învățământul preuniversitar, în cadrul componentei ,,Management și finanțare”,Certificat de participare, la Centrul de resurse CREST pe tema Elaborarea propunerilor de finanțare , 2003  Dezvoltarea profesională prin activități de mentorat. Publica o serie de lucrări  de profilîn revistele « Gazeta Matematică și Matematikai Lapok (Matlap), mpreună cu d-l Anzik Albert fostul director al școlii, am editat în două limbi (română respective maghiară) ,,Istoria Școlii Generale din LIVADA” mpreună cu d-l Anzik Albert, am editat tot în două limbi ,,Comuna devenită oraș LIVADA”. Se implică în organizarea unor manifestări cultural-sportive la nivel orășenesc.

Chiș, Monica-Liliana – născută la 5 iulie 1969, în Medieșu Aurit. După finalizarea studiilor superioare și-a finalizat un master în domeniul Educatiei integrate pentru invatamantul primar si prescolar. În prezent e director  la Școala Gimnaziala ,,George Coșbuc” Medieșu Aurit.Desfășoară o activitate intensă atât în calitate de conducătoare a instituției școlare cât și la nivel de comunitatea din care sace parte. Întreprinde acțiuni de volontariat,  E un liant activ între școală și părinții elevilor. Încurajază elevii, de a participa la diferite concursuri pe domenii. Întreprinde și organizează în unitate a unor cursuri de formare pentru cadre didactice. Are o bogată experiență privind îmbunătățirea relațiilor de parteneriat și colaborare cu diverse  unități de învățământ din țară și străinătate.  În plan publicistic coordonează revista școlii Gimnazium, publică articole îîîn revistele Confluențe, Citadela , Inițiative didactice, Școala sătmăreană, etc. participă la simpozioane organizate pe plan local și național.

Rus, Victoria –  Este o merituoasă păstrătoare a tradiției populare din Țara Moților pe plaiurile sătmărene prin transmiterea pe cale orală a obiceiurilor și tradițiilor moțești.  Face parte din formația „Nepoții Iancului” din Marna.

Vlad – Ioan  Crasnai – născut în 14 octombrie 1995, la Satu Mare. Cursurile primare și gimnaziale le-a urmat la Școala „Lucian Blaga” din Satu Mare. În prezent urmează cursurile Colegiului  Național „M. Eminescu” din Satu Mare în clasa a –XII- a. Își începe activitatea culturală cu profesorul Nicu Miclăuș la Palatul Copiilor din Satu Mare în cadrul Ansamblului „Codrișorul”. Absolvant al   Școlii Populare de Arte „Liviu Borlan” din Baia Mare, clasa canto popular. În  anul 2011 își începe activitatea în domeniul jurnalistic la ziarul „Olimpia”. E realizatorul emisiunii TV „Bună seara oameni buni”  de la postul local de televiziune TV1 Satu Mare. În anul 2012 realizează festivalul de folclor „Io-s ficior din Medișa” ajuns la cea de a doua ediție. Împreună cu Felician Pop și Robert Laszlo realizează filmul documentar despre satul Medișa „Să-ți strigi numele într-o fântână adâncă”. Pentru realizările sale este recompensat cu Diplomă de excelență  acordată cu ocazia  Festivalului „Io-s fecior din Medișa”; Diplomă de excelență la Festivalul Primăvara Artelor  „PrimArt”; Diplomă de excelență la Gala „Pledoarie pentru excelență” organizat de Inspectoratul Școlar Satu Mare.

Ioan Cionca Todinca, născut la 5 ianuarie 1942 în localitatea Valea Seacă, com. Tarna Mare. Studii 7 clase în localitatea natală.  Din 1972 lucrează la mina Turț – Socea ca minier până la pensionare. Scrie poezie și însemnări monografice. Debutează editorial cu un volum de poezie religioasă în anul 2008. A mai tipărit în fiecare an câte un volum de poezie.  Pentru activitatea sa pe tărâm literar a fost premiat  de către autoritățile  locale și județene.luminatorii (1)luminatorii (2)

george-negreaDSC_0456

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente