Orasul Satu Mare prin forma si relief este un oras frumos. Pe langa cladirile lasate in paragina am descoperit si cladiri revovate. Iata cateva dintre acestea, si speram ca pe viitor numarul lor sa creasca.
Casa Meșteșugarilor: Construită în anul 1911 în scopul reunirii sub același acoperiș a breslei meșteșugarilor, principalii susținători ai vieții economice a orașului Satu Mare la începutul secolului XX, clădirea emblematică de pe strada Ștefan cel Mare cunoscută pe vremuri drept Casa Meșteșugarilor își va redobândi la începutul anului viitor statutul inițial. Ultima utilitate a clădirii, cunoscută până în zilele noastre, a fost cinematograful Popular, care a fost desființat după anul 1989. Ulterior, deși este situat în centrul istoric al orașului Satu Mare, imobilul a fost abandonat și a intrat într-un proces de degradare continuă. Salvarea a venit în anul 2013, când cu fonduri obținute prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră Ungaria- România, clădirea a intrat în reabilitare integrală în scopul transformării ei într-un centru de afaceri în care să fie promovat mediul de afaceri din județele Satu Mare șiSzabolcs Szatmar-Bereg din Ungaria.
Proiectul a început în anul 2013, în parteneriat cu Fundația Primom din județul Szabolcs Szatmar- Bereg din Ungaria. De fapt, proiectul a constat în reabilitarea a două clădiri, una din Nyregyhaza, a cărei reabilitare a fost încheiată anul trecut, și Casa Meșteșugarilor din Satu Mare. În cadrul fiecărei clădiro va exista câte un birou de promovare a investițiilor transfrontaliere româno-maghiare (Adriana Lenghel, manager proiect Satu Mare).
Centrul Fericitul Scheffler János: „Asociația Surorile de Caritate Sf. Vicențiu” din Satu Mare a pus bazele și asigură sustenabilitatea Centrului „Fericitul Scheffler János” care are drept profil de specialitate: recuperarea și reabilitarea medicală a persoanelor (copii, tineri, adulți, persoane cu handicap) aflate în dificultate. Centrul pe lângă profilul de specialitate care îl definește, are și un scop umanitar, furnizând o paletă bogată de intervenții socio – medicale specializate cu adresabilitate pentru copii, tineri, adulți, vârstnici, familii, persoane cu handicap fizic, cu deficiențe mentale sau de învățare, având un scop umanitar, începând cu data de 01.06.2012.
Accesibilitate
Centrul va funcționa în sistem ambulator, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-20.00, având o capacitate minimă de primire pe lună de până la 240 de clienți.
Pentru a putea beneficia de serviciile centrului ne puteți contacta la adresa: Satu Mare, str. George Coșbuc nr. 2. Se pot adresa centrului nostru clineții care își au domiciliul pe raza județelor Satu Mare și Maramureș, respectiv județele transfrontaliere învecinate, și care necesită intervenții socio – medicale specializate, fără nici o discriminare.
Obiectivele centrului sunt:
– Diagnosticare, evaluare clinică și paraclincă, tratament: stabilirea stadiului bolii, a prezenței și severității complicațiilor la copii, tineri și adulți bolnavi sau suferinzi;
– Ameliorarea simptomelor pacienților, prin adaptarea măsurilor de terapie la statusul clinic al bolii;
– Educația medicală, atât a copiilor, tinerilor, adulților bolnavi sau suferinzi, precum și a familiilor lor – mijloc extrem de important în vederea însușirii cunoștințelor indispensabile pentru un control de calitate a bolii, ce durează întreaga viață;
– Prevenirea și tratamentul complicațiilor și sechelelor, induse de boală;
– Recuperarea locomotorie a handicapurilor articulare, osoase și neurologice a pacienților care necesită doar serviciile compartimentului de recuperare;
– Susținerea psihologică a pacienților;
– Consilierea socio-profesională a pacienților;
– Consilierea și susținerea spirituală a pacienților;
– Perfecționarea specialiștilor centrului în managementul afecțiunilor specifice tulburărilor pervazive de dezvoltare.
Teatrul de Nord: Din ruină, bijuterie arhitecturală
Inaugurarea oficială a primului teatru construit în orașul Satu Mare a avut loc în 20 martie 1848. Arhitectul acestei prime clădiri a fost Friedl Janos. Orașul nu avut o trupă constantă de teatru, clădirea fiind doar gazdă a trupelor care doreau să-și prezinte spectacolele aici. În anul 1887, datorită sistematizări orașului, teatrul a fost demolat cu promisiunea de a se construi un alt teatru. În anul 1889, 18 mai, s-a pus piatra de temelie a actualei clădiri. Păstrându-se tradiția, în pereți au fost îngropate câteva obiecte: monede, o istorie a teatrului și o listă cu numele demnitarilor orașului din acea perioadă.
Teatrul de Nord funcționează într-o clădire construită în stil neoclasic, cu un etaj. Fațada, realizată în trei registre, din care partea centrală este decroșată în profil semicircular, cu un acoperiș cupolă; are la parter un pridvor susținut de patru stâlpi. Ferestrele fațadei sunt boltite și au un ancadrament terminat în partea superioară cu frontoane triunghiulare decorative. Sala de spectacole a fost construită să cuprindă 800(!) de locuri; este decorată în stucatură, cu motive specifice epocii. Arhitecții au fost Voijta Adolf și Szikszay, iar decorațiile și frescele interioare au fost executate de Spanraft și Hirsch.
Mișcarea teatrală sătmăreană are vechi și remarcabile tradiții. Primul spectacol de teatru a avut loc la 1790, fiind susținut de către o trupă de teatru sub conducerea lui Moricz Győrgy. Între 1814 -1816 sunt atestate treceri ale unor trupe de la Oradea și Debrecen și mai apoi, de la 1918, trupe ale lui Bernat Filep. Odată cu înființarea „Societății pentru fond de teatru român” (1870) s-a produs o grupare a forțelor culturale românești, într-un front programatic și s-a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituții teatrale românești. Un împătimit al acestei mișcări a fost, în Satu Mare, Alexandru Frențiu. În casa acestuia are loc, în 1872, prima adunare generală a „Societății pentru teatru român din Transilvania”, fapt ce explică dorința românilor sătmăreni de a iniția și aici o mișcare teatrală. Cu ocazia acestei adunări, se organizează un program artistic teatral și muzical, urmat de bal, iar înaintea deschiderii manifestărilor, în sala vechii primării, losif Vulcan susține conferința „Schiță din istoria teatrului”.
Tribunalul Satu Mare și-a câștigat parcă demnitatea după ce, timp de circa 2 ani, a fost în reabilitare. În tot acest timp, fața clădirii Palatului de Justiție nu a putut fi văzută din cauza gardului care împrejmuia imobilul în timpul derulării lucrărilor. Fațada a fost complet renovată, iar imobilul arată ca și unul recent construit. În procesul de reabilitare a fațadei clădirii au fost respectate și toate elementele decorative.
Mai mult decât atât, acum nu mai sunt restricții de circulație prin fața Tribunalului pe strada Mihai Viteazu și, în scurt timp același lucru se va petrece și pe strada Mileniului. Președintele Tribunalului Satu Mare explică faptul că predarea clădirii către executantul lucrărilor s-a făcut în data de 12 septembrie 2011 iar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe data de 19 septembrie 2011, termenul de finalizare fiind de 18 luni. Valoarea lucrărilor ce trebuiau executate în anul 2012 conform graficului de execuție a fost de 22.000.000 lei. Din lipsa finanțării executantul a încetinit ritmul astfel că, la finele anului valoarea lucrărilor executate sunt de 6.932.555 lei din care s-a achitat suma de 4.857.668 lei.
„Una dintre principalele probleme care afectează funcționarea instanțelor din Palatul Justiție este lipsa spațiilor. Sediul este relativ impropriu pentru funcționarea justiției ca serviciu public și este insuficient pentru numărul de personal care a sporit în mod constant în ultimii 5 ani. Realizarea lucrărilor de consolidare, restaurare, amenajări și extindere la Palatul Justiției este foarte urgentă pentru realizarea unor circuite funcționale ale clădirii care să asigure personalului condiții optime de lucru. De asemenea, ar fi necesară achiziționarea unor sisteme video pentru toate instanțele, lipsa lor în prezent necesită o prioritate”,a declarat Rodica Maxim Grosoș.
CS Voința Satu Mare: Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută in urma cu trei ani de către președintele CS Voința Satu Mare, Ioan Ghere, care a declarat că această sală de sport destinată boxului va avea și alte discipline sportive, menționând că pe viitor Clubul Voința va fi un centru de performanțe sportive. ”Parțial am reușit să facem această sală de box, dar nu numai, pentru că vor fi și alte discipline. Sper să am putere și sănătate ca ceea ce am început să pot finanța în continuare, iar Clubul Voința să devină un centru de performanțe sportive” , a spus Ioan Ghere.
Președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, este pentru prima dată în vizită la Satu Mare, fiind primul președinte al Federației de Box care în ultimii 25 de ani vine la Satu Mare. Acesta a fost invitat de secretarul Asociației Județene de Box, Florin Mulcuțan. În cadru acestui eveniment s-a organizat și o conferință de presă susținută în mare parte de multiplul campion la box, Leonard Doroftei. Acesta a declarat că este foarte bucuros că a fost invitat la Satu Mare și mai ales foarte mulțumit de faptul că li s-a oferit o șansă boxerilor sătmăreni de a se antrena în bune condiții. Mai mult, președintele i-a îndemnat pe tineri să facă sport, dând câteva sfaturi din experiența lui.
”Am câștigat tot ce se poate câștiga în box, am pornit de jos, de la zonă. Dacă eu am putut, și alții pot. Dar pentru asta trebuie să muncești mult și nu în ultimul rând, să respecți oamenii”, a spus Doroftei.
V-am prezentat cateva din cladirile reabilitate din orasul nostru, de fapt ele sunt mai multe la numar decat cele mentionate, fapt pentru care ne bucuram ca, incet, incet orasul nostru prinde viata.
ACESTE CLADIRI FAC CINSTE, PRIN ASPECT, UNEI RESEDINTE DE JUDET.