miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăEducatie&CulturaLacrima Maicii Domnului, o planta rara foarte interesanta

Lacrima Maicii Domnului, o planta rara foarte interesanta

lacrima-maicii-domnului-48833-lLacrima Maicii Domnului sau floarea de ceară, este o plantă delicată de culoare alb roziu, care se cultivă în grădină și încântă privirea tuturor iubitorilor de frumos. Denumirea vine de la florile acestei plante care dacă sunt atinse elimină picături de apă asemănătoare cu lacrimile, care au și un gust foarte bun. Este folosită mai ales pentru confecționarea de metanii pentru călugări și creștini. Mai mult, planta este “vedetă” la Mănăstirea “Franciscana Maria Radna”, din judetul Arad, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului (15 august n.r.). Atunci oamenii se strâng câtă frunza si iarba, pentru a cauta “lacrimile Maicii Domnului”. Astfel, după slujba oficiata in cinci limbi, credinciosii merg in padurea din spatele manastirii sa caute, la radacinile copacilor, “lacrimile Maicii Domnului”, plante despre care se spune ca produc în mod natural mir. Tradiția spune ca aceasta plantă miraculoasă este făcătoare de minuni, iar cei care o tin acasa si beau apa in care este pastrata se vindeca de boli. Norocosii care găsesc lacrimile Maicii Domnului păstrează cu sfintenie tot anul. Planta are și o “soră” care este crescută în ghiveci.

Aceasta își păstrează bine frunzele și înflorește abundent pe parcursul verii. Nu este prea exigentă în privința căldurii și se mulțumește iarna cu 12-13 grade C. Înflorirea depinde foarte mult de modul cum iernează planta. Condițiile optime sunt: căldură nu prea multă (maximum 15-18 grade C) și apă puțină. Este foarte important ca plantei să nu i se schimbe locul prea des. Atenție deosebită trebuie acordată udării, care se face regulat, evitându-se excesul de umezeală, pentru că rădăcinile putrezesc, iar frunzele se vestejesc și se zbârcesc. În asemenea situație, planta trebuie transplantată imediat într-un pământ proaspăt care să lase apa să se scurgă repede. Substratul de cultură trebuie bine drenat. El poate fi alcătuit din pământ de frunze, turbă fibroasă și nisip, în părți egale. Transplantarea se face primăvara și numai dacă este necesară. Fertilizarea nu este indispensabilă. Cantitățile de îngrășăminte folosite trebuie să fie moderate, deoarece altfel întîrzie sau se compromite înflorirea.
Legendă

Când si-a vazut Fiul rastagnit, Maica Fecioara a varsat lacrimi de durere la picioarele crucii. Mai tarziu, Sfanta Maica s-a dus in Gradina Ghetsimani, unde se rugase si Iisus. Acolo a ridicat ruga fierbinte Tatalui Ceresc sa-i ierte pe cei ce L-au ucis pe Hristos si a cerut un semn sa stie ca i se va implini ruga. Atunci, Dumnezeu a facut sa rasara mii de flori mici si albe, care s-au raspandit, asemenea credintei crestine, in toata lumea.

2 COMENTARII

  1. Am şi eu de 3 ani dar nu înfloreşte în schimb creşte în continuu. Ce pot face să o ajut. Mulțumesc!

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare