Acasă Editorial Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor partinice, astfel că lumea a fost mai puțin agasată de vodevilul posomorât al unor candidați lipsiți de fantezie.

Cu puține excepții, evoluția protagoniștilor a fost una predictibilă. La Satu Mare, în general, competiția electorală se păstrează în limitele unei politeți general acceptate și cu atât mai mult sar în ochi stridențele dizgrațioase și butaforice ale unor candidați parașutați de Dumnezeu știe de unde, care jură că sunt gata să aducă prosperitate și fericire sătmărenilor.

Din fericire, alegătorii noștri, nu prea agreează circul politic. Dacă facem o analiză a alegerilor trecute, vom constata că panglicarii și circarii nu s-au bucurat niciodată de încrederea electoratului local. Oamenii de aici vor să trimit în Parlament oameni serioși capabili construiască ceva pentru comunitate și nu să dărâme de-a surda, opozanții politic.

Elocvent în acest sens este aventura politică sătmăreană a lui Dan Diaconescu de acum câțiva ani, când liderul PP-DD, aflat pe val, s-a hotărât să candideze pentru Camera Deputaților în județul nostru. Cu toate că era un personaj extrem de cunoscut, doar era stăpânul celebrului post de televiziune OTV, sătmărenii nu s-au lăsat impresionați și nu i-au acordat niciun credit bizarului personaj de pe Dâmbovița. Candidatura lui Dan Diaconescu la Satu Mare, a însemnatsfârșitul carierei lui politice. Și această poveste ar trebui să constituie un avertisment pentru cei care își imaginează că jocul politic este o simplă…joacă!

Revenind la zilele noastre, îmi place să cred că sătmărenii și-au păstrat același simț al măsurii și luciditatea de a despărți grâul de neghină, dar imaginea exactă nu o vom avea decât după 6 decembrie, când majoritatea celor care s-au aventurat în această bătălie se vor reîntoarce în bârlogurile lor, ca să-și lingă în zadar nevindecatele răni provocate de orgoliul gonflat, mult peste puterea lor de a-l transforma în realitate.

Doar doi senatori și cinci deputați vor ieși din tot acest amalgam electoral. La Satu Mare, socoata e și mai simplă: UDMR va lua un senator și doi deputați, iar pentru restul se mai bat doi, trei competitori. Analizând rezultatele alegerilor locale, doar PNL poate să egaleze performanța UDMR, iar pentru ultimul post de deputat se va zbate probabil, PSD. Lucrurile însă nu sunt atât de certe, pentru că în ecuație intră și hazardul redistribuirii mandatelor. Un bob, zăbavă!

Felician POP

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente