După ce a propus ca alegerile prezidențiale să se organizeze pe model american, cu 90 de zile înainte de finalizarea mandatului președintelui în exercițiu, UDMR vrea acum să lungească mandatul aleșilor locali, pe model austriac.
Mai exact, primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, președinții și vicepreședinții consiliilor judeţene nu vor mai fi aleși pentru 4 ani, așa cum se întâmplă de trei decenii în România, ci pentru 5 ani, potrivit unui proiect de lege pus zilele trecute în dezbatere, la Senat, de parlamentarii maghiari. Stabilitatea politică și nevoia uriașă de investiții locale care este „aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani” sunt argumentele aduse de UDMR în susținerea măsurilor propuse în an electoral.
Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, pusă miercuri pe masa senatorilor – chiar în timp ce liderii PSD și PNL puneau la cale ultimele detalii ale calendarului celor patru tipuri de alegeri din 2024 – este inițiată de deputații UDMR Kelemen Hunor și Csoma Botond și senatorul UDMR Cseke Attila și susținută de alți peste 20 de colegi din aceeași formațiune politică.
Concret, proiectul vizează schimbarea duratei mandatului aleșilor locali de la 4 la 5 ani.
Model de administrație publică „de succes”
Iniațiatorii spun că, pe lângă modelul tradițional în care mandatul aleșilor locali este de 4 ani, sunt exemple din unele state membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administrație publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani.
Conform definiției din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, aleșii locali sunt: primarii, viceprimarii, consilierii locali, președinții și vicepreședinții consiliilor judeţene şi consilierii județeni.
Prin urmare, proiectul de lege al UDMR modifică mai multe articole din Codul administrativ care fac referire la durata mandatului primarului, viceprimarului, șefilor de CJ și consilierilor.
Mandatul primarului este de 5 ani”, iar „Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administraţiei publice locale”, stipulează documentul. De asemenea, „durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate”.
Aceeași durată a mandatului este prevăzută în proiectul de lege și pentru Consiliul județean, dar și pentru preşedintele şi vicepreşedintele CJ.