sâmbătă, mai 10, 2025
AcasăsusLegea care majorează taxele și impozitele românilor. Acestea cresc după alegerile din...

Legea care majorează taxele și impozitele românilor. Acestea cresc după alegerile din acest an

Autoritățile au dat numeroase asigurări că în acest an electoral nu vor crește niciun fel de taxe, ci doar vor majora veniturile populației. Lucrurile se schimbă însă după alegeri.

Ultimele alegeri din acest an au loc pe data de 8 decembrie, când se va vota componența Parlamentului, iar Legea care majorează taxele și impozitele românilor va intra în vigoare în ianuarie 2025. În plus, potrivit informațiilor obținute de „Adevărul”, nu este exclusă creșterea TVA, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, precum și introducerea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor fizice.

Alex Milcev: Cresc taxele pe proprietate

Întrebat ce taxe si impozite cresc din 2025, în contextul în care alegerile din România se finalizează pe 8 decembrie, iar guvernantii au dat numeroase asigurări că în 2024, an electoral, nu vor crește și nici introduce noi taxe, ci doar vor veniturile populație vor fi majorate, Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, ne-a vorbit despre taxa pe proprietăți.

„Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%).

În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat Milcev pentru „Adevărul”.

Adrian Negrescu: Impozitul pe locuințele din centru se poate tripla

La rândul său, analistul economic Adrian Negrescu a declarat că majorarea taxelor în 2025 este o certitudine.

„Creșterea taxelor în 2025 devine o certitudine pe măsură ce ne adâncim în deficit, în împrumuturi, în datorii. Nota de plată a exceselor bugetare din ultimii 3 ani va fi una extrem de piperată și va fi livrată atât populației cât și firmelor prin intermediul unor taxe mai mari pe tot ceea ce deținem, de la case la mașini și pe tot ceea ce consumăm – de la alimente la servicii. Prorogată anul trecut, noua formulă de calcul a impozitelor pe locuințe va deveni realitate, cu siguranță. În esență, nu vom mai plăti impozit în funcție de suprafața apartamentului sau a casei ci în funcție de valoarea de piață, stabilită în baza unui studiu imobilar. Iar asta va însemna taxe de cel puțin 2 dacă nu 3 ori mai mari mai ales pentru cei care locuiesc în zone centrale sau au case scumpe.

Și pentru mașină vom plăti mai mult, pentru că statul va taxa mașinile de acum încolo și în funcție de vechime și gradul de poluare, nu numai în privința capacității cilindrice. În condițiile în care peste 70% din parcul auto din România are o vechime mai mare de 10 ani, e posibil ca majoritatea celor care dețin o mașină să plătească impozite cel puțin duble față de cele din prezent. Că vor fi aplicate de la 1 ianuarie sau de la 1 iulie 2025 rămâne de văzut. Legea spune că nu poți impune modificări de taxe decât cu o marjă de 6 luni până la aplicarea acestora. Dar ne-am obișnuit, în ultimii ani, ca această prevedere de bun simț să fie încălcată de autorități”, a explicat pentru „Adevărul” analistul economic Adrian Negrescu.

Impozitul progresiv

Și în ceea ce privește cota unică, am putea vedea schimbări, deși opiniile analiștilor consultați de „Adevărul” sunt puțin diferite.

Au fost și vor fi în continuare discuții în contradictoriu între PNL și PSD legate de o eventuală introducere a impozitului progresiv. Momentan, în contextul alegerilor, această discuție nu este proeminentă, însă va reveni în actualitate în 2025. Estimez că este destul de probabil să asistăm în curând la creșterea impozitelor pe venit, dacă nu în formă de impozit progresiv, cel puțin în formă de creștere a procentului nonprogresiv care acum e 10% pentru mai multe tipuri de venituri. De ținut cont că România are printre cele mai reduse cote de impozit pe venit din UE și acest lucru face cu siguranță acest impozit o țintă pentru orice guvern”, a afirmat Alex Milcev.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare